ARAD. Municipalitatea se pregăteşte de licitaţia pentru concesiunea viitoarei parcări subterane din Piaţa Avram Iancu. Potrivit informaţiilor furnizate de Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei, serviciul de specialitate al Municipalităţii lucrează la elaborarea documentaţiei – a caietului de sarcini – pentru licitaţia de desemnare a firmei care să se ocupe de lucrări la o mega investiţie care ar urma să schimbe integral aspectul pieţei din spatele Teatrului. Totuşi, până la acel moment, mai trebuie parcurşi câţiva paşi. Documentaţia la care se lucrează acum trebuie să primească, în primul rând, aprobarea Consiliului Local. Proiectul ar putea fi supus la vot în cursul acestei luni, sau luna viitoare.
Vă reamintim, consilierii au aprobat în urmă cu câteva luni Studiul de fundamentare pentru aprobarea deciziei de concesionare a lucrărilor publice privind „Amenajare parcare subterană Piaţa Avram Iancu din Municipiul Arad”. În acel document se prevede realizarea unei parcări subterane, cu o capacitate de 588 de locuri de parcare.
Consilierii au aprobat deja toate detaliile privind investiţiile pe care le aşteaptă de la firma care va concesiona lucrările.
Costurile realizării parcării au fost calculate la 110 milioane de lei (peste 26 de milioane de euro), cheltuielile de întreţinere ale parcării fiind estimate la 1,4 milioane de lei pe an (350 de mii de euro). Sumele exacte însă se vor stabili în urma licitaţiei. S-a calculat şi cât va urma să dureze construcţia parcării: 24 de luni şi cât va fi administrată aceasta de firmă: 18 ani, la finele acestor ani fiind considerat că se impun lucrări de reparare mai mari. S-a estimat și că tariful va fi de 2 lei pe oră pentru parcarea autovehiculelor de la 6 seara la 5.59 dimineaţa şi 1 leu pe oră de la 6 dimineaţa până la 5.59 seara, 15 lei pe zi pentru parcarea autovehiculelor în regim de abonament de 24 de ore şi 200 de lei pe lună pentru maşini în regim de abonament lunar.
5% din venituri
În condiţiile date, veniturile din parcarea maşinilor au fost estimate de proiectant la 650.280 de euro pe an, la care s-ar adăuga venituri din publicitate, calculate şi ele la 30.404 lei pe an. Venituri care îi vor reveni firmei câştigătoare a licitaţiei. Primăria Arad ar urma să încaseze şi ea bani, dar doar din redevenţă, suma fiind estimată la un minim 10.000 de euro pe an, prin aplicarea unui procent de 5% la totalul veniturilor brute generate de parcare.
Pietonal
La nivelul zero al pieţei se va amenaja o suprafaţă pietonală fără intersecţii cu circulaţia carosabilă pe întreaga suprafaţă a pieţei. Toată suprafaţa pieţei inclusiv zona de circulaţie a tramvaielor ar urma să fie finisată cu dalaj decorativ (plăci sau calupuri de granit, roci eruptive de tip transilvănean etc.).
Întregul ansamblu va fi revitalizat prin amplasarea unor terase cu caracter provizoriu, iar reamenajarea spaţiilor verzi sunt imaginate de genul plantaţii în jardinieră, arbuşti ornamentali şi terase înierbate.
Piramida
Construcţia în formă piramidală, din metal şi sticlă (25/25 metri cu două etaje), de deasupra pieţei, este propusă a fi amplasată în zona sudică, în timp ce în treimea nordică a pieţei ar urma să se amplaseze o oglindă de apă (dinamizată cu jeturi de apă) şi un ansamblu de fântâni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!