Parcarea gratuită în centrul Aradului le-a „făcut cu ochiul” multor locuitori ai oraşului, dar şi altor persoane din localităţi ale judeţului, care lucrează în municipiu. După ce am prezentat faptul că aproximativ jumătate dintre maşinile parcate în centru au în parbriz adeverinţe aferente persoanelor cu handicap, documente care le asigură gratuitatea parcărilor, revenim cu un articol în care vom explica ce îşi propun să facă autorităţile pentru a scăpa de falşii handicapaţi. Adrian Toma, directorul Poliţiei Locale Arad, a explicat care vor fi verificările pe care le vor efectua poliţiştii locali:
„Vom verifica dacă aceste documente sunt expirate, în primul rând. În al doilea rând, vom verifica dacă au fost pierdute. Avem un caz în care unul dintre beneficiari a declarat că a pierdut trei astfel de legitimaţii, iar acum o foloseşte pe a patra. Am găsit una dintre adeverinţele declarate pierdute pe una dintre maşinile parcate în centru, săptămâna trecută. Verificăm caracterul repetitiv al utilizării acestor legitimaţii în aceleaşi locuri, de către aceleaşi vehicule, mai ales dacă sunt de pe raza altor unităţi administrativ teritoriale, cum este cazul a aproximativ 50 la sută dintre aceste adeverinţe care fie sunt din alte UAT-uri ale judeţului, fie din alte judeţe. Este improbabil ca o persoană cu handicap să parcheze săptămâni la rând în acelaşi loc, în centrul municipiului Arad, unde are o treabă de rezolvat, mai ales dacă vine din Reşiţa, cum este cazul unor astfel de adeverinţe”.
Adrian Toma, directorul Poliţiei Locale Arad, a continuat:
„Aceste trei elemente vor fi verificate de Poliţia Locală, din care două au caracter penal. Şi vom semnala organele de cercetare penală în acest sens. Scopul verificărilor este eficientizarea regulamentului de utilizare a parcărilor cu plată în municipiu. Nu ştim dacă aceste legitimaţii se eliberează foarte uşor, nu ne putem pronunţa în acest sens, sunt alte instituţii care să verifice acest aspect. Noi ne referim exclusiv la modul în care aceste adeverinţe sunt utilizate pe domeniul public. Dar putem garanta deja, după câteva zile de verificări, că prezenţa persoanelor cu handicap în aceste vehicule, pe durata parcărilor în municipiu, este o raritate”.
Practic, după cum era de aşteptat, sunt alte persoane care folosesc acele adeverinţe eliberate pentru persoanele cu handicap, adeverinţe care asigură parcarea gratuită. Dar cum s-a ajuns ca astfel de documente să fie folosite la scară largă, în centrul Aradului?
Lazăr Faur, viceprimarul municipiului, a spus: „La nivel de Primăria Arad există un sistem de siguranţă în baza căruia aceste adeverinţe nu pot fi falsificate. Cele eliberate de municipiul Arad au ca un fel de apostilă. Alte primării nu au astfel de sisteme şi acele adeverinţe pot fi contrafăcute, inclusiv trase la xerox”.
Legea e clară
Ovidiu Dragoman, şeful serviciului Parcări cu plată, din cadrul Recons, a explicat faptul că, potrivit legii, acea adeverinţă este valabilă doar în momentul în care maşina care o afişează în parbriz transportă persoana cu handicap care a primit adeverinţa respectivă.
„Foarte multă lume îşi face copie după acest card de gratuitate pentru parcare. Legea spune că acestea se folosesc doar când persoana beneficiară a adeverinţei, persoana cu dizabilităţi pentru care a fost eliberată, se deplasează şi beneficiază de parcare gratuită. Copiile, pe motiv că are mai multe maşini sau că o dă şi altor şoferi, nu sunt relevante. Persoana trebuie să folosească adeverinţa originală pe care a primit-o de la autorităţile statului”, a spus Dragoman.
Trimite articolul
Xgunoaie de oameni…
-
klar… si eu stiu pe cineva care umbla cu hartia lu varu-so din timisoara. Nu vine ala niciodata la arad, dar asta parcheaza de 2 ani cu hatia aia… nu exista lege in romania numai pentru cei corecti
-
Va rog sa luat-i la rost și doctorul care da acele certificate și se îmbogățește pe ele…
-
Multe VIPuri din comuna noastrã folosesc asfel de Legitimatii…ei Pot,restul sunt fraieri care plãtesc.PS Datii cu Nume la Ziar sã afle arãdenii, cine sunt GRÃUL,spuma Dejectiilor
e plin aradu de boschetari ca dupa revolutie si ei cauta foi false, in primu rand sa il faca mai sigur ceea ce nu pare ca sunt in stare apoi sa treca la next level foi false. foarte slabi toti, sa vina PSD u
-
Votant PSD, clar: sa vina PSD sa ne dea si noua ceva in plus! ai mentalitate de cersetor / boschetar.
Tot de ai vostri sunt cei cu legitimatii false , doara nu o sa imi faca mie daca nu cunosc pe nimeni. Functionari publici care fenteaza sistemul unde lucreaza chiar ei ….. sa nu ne mai ascundem si ar fi frumos sa ii dati cu numele si cate o fotografie sa vedem si noi handicapatii nostri cei de toate zilele……
Deci, daca persoana cu adeverinta de handicap nu este ca pasager – amenda. Bine am inteles ? Asa sa fie !
Solutia este cat se poate de simpla: toata lumea plateste parcarea, fara exceptii. Cei indreptatiti conform legii sa beneficieze de parcare gratuita, pot solicita restituirea sumei platite, pe loc. Asa cum se intampla la supermarketuri cand depui ambalaje supuse garantiei. Nu am inventat apa calda !
Luati la intrebari si cei care elibereaza asemenea adeverinte.
in sfarsit citesc si eu ca politia locala face o treaba buna
Da de aia cu steme de poliție nu ziceți nimic, sunt o grămadă…..
trebuia sa-i ridicati, nu sa le ziceti la ziar, asa nu mai pun legitimatile si au scapat
-
Si daca in masina chiar exista cineva cu handicap ce facea persoana cu handicap pana isi recupera masina? Conecteaza limba la creier data viitoare cand vorbesti
Mie mi plac cei “speciali”cu handicap…ula la vedere,care parchează in porți….dragilor,prostia,nu este un handicap ,meritați sa va ridici mașinile și să plătiți amenda normala ..chiar dacă lucrați pe la miliție sau primărie sau finanțe …nu prea ne interesează …in piata Avram Iancu sunt plini de șoferi cu dizabilități fizice:)))
ORICINE E UN PIC SMECHER SI ARE CEVA RELATII ARE ASA CEVA EU AM LA TOATE 3 MASINILE FAMILIEI NUMA FRAERI PLATESC PARCARE
-
NUMA FRAERI citesc abecedarul