Conform Ordinului Ministrului Justiției care stabilește statele de funcții și personal pentru Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad și cele cinci unități de parchet subordonate (cele de pe lângă judecătoriile Arad, Chișineu-Criș, Gurahonț, Ineu și Lipova), acestea au prevăzute 97 de posturi, din care 45 de posturi de procuror, 39 de personal auxiliar, 6 de personal contractual și 7 de funcționari publici – din care 4 specialiști antifraudă.
La finalul anului 2023, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad erau ocupate 11 posturi din cele 15 prevăzute, unul dintre ele fiind postul de procuror menținut în funcție, ocupat de Pavel Palcu până la 31 decembrie 2023. Cinci dintre posturile ocupate au fost ocupate doar din 1 decembrie 2023, aici fiind vorba despre procurorii Aurora Bradin, Raluca Cristina Brădean, Claudia Antoanella Ianota, Dan Ciprian Gherghina şi Brigitte Sighete. În ceea ce privește cele patru posturi de procuror cu funcție de conducere, doar două au fost ocupate efectiv – cel de prim procuror adjunct și cel de șef secție urmărire penală, în timp ce postul de procuror șef secție judiciară a fost ocupat prin delegare până pe 14 decembrie 2023. Postul respectiv este vacant începând cu 8 mai 2023, când Corina Sanda Corbaciu s-a pensionat.
Ocupare de 50%
În anul 2023, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad gradul de ocupare efectivă a fost în medie de 50%, respectiv din cele 15 posturi de procurori prevăzute în organigramă au fost ocupate în medie 8. În cursul anului 2023, şi-au desfăşurat efectiv activitatea în cele două secţii, în raport de specializarea proprie, 6 procurori , după cum urmează: 5 procurori operativi au compus secţia de urmărire penală, condusă de procurorul şef secţie, dintre care 2 au exercitat atribuţii specifice de urmărire penală proprie (Pavel Palcu și Nicolae Daniel Belei) şi 3 au realizat supravegherea urmăririi penale (Ioana Lorena Dubăț, Ramona Lungu și Ruxandra Tarcea). În cadrul secţiei judiciare a activat un procuror cu funcţie de execuţie, Cirpian Olivian Puf, secţia fiind condusă de prim procurorul procurorul şef secţie judiciară delegat, Mihai Alexandru Dobre (până pe 14 decembrie 2023), care însă a exercitat şi atribuţii specifice sectorului de supravegherea urmăririi penale.
Schema a fost incompletă și în ceea ce privește posturile de personal auxiliar și conex (grefieri, șoferi, specialiști IT, tehnicieni criminaliști, funcționari publici etc.). De pildă, unul dintre posturile de specialist antifraudă a fost neocupat tot anul, iar posturile de grefier cu funcție de execuție au fost ocupate în totalitate doar până pe 1 decembrie, când unul dintre aceștia a promovat examenul pentru funcția de grefier șef la Parchetul din Chișineu-Criș, iar un altul a promovat pe funcția vacantă de grefier șef secție urmărire penală de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.
Cei de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad arată că pe parcursul anului trecut, mai mulți grefieri din municipiu au fost delegați succesiv către parchetele din județ, unde au fost cazuri în care a fost activ câte un singur grefier.
Cel mai mare parchet
Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad este cel mai mare, ca număr de procuror, având prevăzute 18 posturi, dintre care 3 cu funcție de conducere – un prim procuror și doi adjuncți. La sfârșitul anului trecut, din cele 18 posturi erau ocupate doar 10.
„Fluctuaţia de personal referitoare la posturile de procuror cu funcţie de execuţie, în cursul perioadei de referinţă, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad se prezintă astfel: din cele 15 posturi prevăzute în organigramă, 10 au fost ocupate efectiv şi 4 au fost ocupate de procurori delegaţi la alte unităţi de parchet din circumscripţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara şi 1 procuror s-a aflat în tot cursul anului în concediu pentru creşterea copilului”, arată Parchetul în bilanțul activității de anul trecut.
Situația în județ
Parchetele de pe lângă Judecătoriile Chișineu-Criș, Gurahonț și Ineu au scheme de personal identice – trei procurori, din care unul cu funcție de conducere, doi grefieri, din care unul cu funcție de conducere, respectiv câte un șofer și câte un îngrijitor. La Judecătoria Lipova schema este asemănătoare, lipsind doar postul de îngrijitor.
La Chișineu-Criș au fost ocupate toate cele trei posturi de procuror, însă au fost probleme în ceea ce privește grefierii. Ambele posturi au fost vacantate prin pensionare, în septembrie și noiembrie 2023, ceea ce a făcut necesară delegarea unor grefieri de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad. Pe 1 decembrie 2023, însă, unul dintre posturi a fost ocupat prin concurs, rămânând liber unul singur.
La Gurahonț, din cele trei posturi de procurori, doar două au fost ocupate. Parchetul de pe lângă Judecătoria Gurahonț stă bine din punct de vedere al grefierilor, nefiind înregistrate fluctuaţii de personal.
Situaţia este mult mai proastă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ineu, unde toate cele trei posturi de procurori din organigramă au fost vacante tot anul. Din martie până pe 23 august a fost delegat prim procuror Rareş Mihăiţ Petruţ, iar funcţia de execuţie a fost ocupată tot prin delegare de până pe 19 iunie, când Mihai Văsuț a fost numit procuror. În ceea ce privește grefierii, nu s-au înregistrat probleme.
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova și-au desfășurat activitatea doi procurori, cu precizarea că până la 30 noiembrie 2023 au activat doi procurori cu funcție de execuție, din care unul – Brigitte Sighete – a fost delegat pe funcție de conducere. Începând cu 1 decembrie 2023, însă, aceasta a promovat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, astfel că la Lipova a rămas doar procurorul Daniel Bogdan Vișan, care exercită prin delegare și atribuțiile funcției de conducere. La capitolul grefierilor, Parchetului de pe lângă Judecătoria Lipova i-a rămas vacant un singur loc, începând cu 10 noiembrie 2023, când unul dintre grefieri s-a pensionat.
Fără sancțiuni
Tot în bilanțul pe 2023, Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad transmite că nu au existat cazuri în care un magistrat-procuror din cadrul parchetului sau unităților din subordine să fi fost sancționat disciplinar.
Suprasolicitare
„Starea de fapt descrisă mai sus a generat fără doar şi poate o suprasolicitare, un ritm mai anevoios de soluţionare a dosarelor aflate în supraveghere. Cu toate acestea, în anul 2023, la nivelul judeţului Arad, au fost soluţionate un număr de 9249 dosare, cu doar 70 soluţii mai puţine decât în anul anterior, când au fost soluţionate un număr de 9319 dosare. Totodată a scăzut stocul de dosare rămase nesoluţionate (fără AN), la finele anului 2023 acesta fiind de 4810, faţă de 4965 la finele anului 2022 (cu 155 dosare mai puţin)”, arată Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.
Trimite articolul
XSi cu toate astea se lupta nemilos cu “PREJUDICII” de 1.500 LEI, pentru alte spete nu e personal sau nu e timp….asteptam prescriptia sau pensia …dupa caz.
Înlocuițile cu ROBOȚI și Inteligență Artificială că tot cu de astea ne băgați pe gît numai ca să nu mai muncească nimeni nimic.