ARAD. Potrivit DEX, parcul este o „suprafață întinsă de teren, de utilitate publică, cu plantații, alei și diferite construcții, amenajată pentru agrement”. Să reţinem ultima parte a definiţiei, să privim imaginile alăturate şi să încercăm să răspundem la întrebarea: este redată în fotografii o zonă „amenajată pentru agrement”? Căci zona unde am surprins aceste imagini este cunoscută ca fiind un parc. Şi nu unul oarecare, de pe la marginea nu-ştiu-cărui cartier, ci un parc situat în plin centrul Aradului, pe malul Mureşului.
Degradare în timp record
Am mai scris în urmă cu aproximativ o lună despre acest parc, cuprins între Polivalentă şi Baza Constructorul. Făceam referire atunci la mizeria din şi de pe lângă coşurile de gunoi din această zonă. O problemă care a fost remediată la nici 24 de ore de la sesizarea noastră şi care nu s-a mai repetat.
De data aceasta, aducem în atenţia autorităţilor buruienile care au invadat parcul, trotuarele impracticabile, băncile vandalizate parcă la comandă, şanţurile şi gropile rămase neastupate de câteva luni. Parcul arată ca după bombardament. Pare un loc fără stăpân, de care nu-i pasă nimănui. Poate doar simplilor cetăţeni, arădenilor care mai îndrăznesc să se plimbe pe-aici, să se aşeze pe o bancă ce a fost doar parţial distrusă…
E trist să priveşti parcul prin ochii lor, ai celor care ştiu cum arăta zona până în urmă cu câteva luni. Este incredibil să vezi cum s-a degradat totul într-un timp atât de scurt.
Păcatul abandonului
De ce s-a transformat acest loc în asemenea hal? „Din lipsa de interes şi de implicare a autorităţilor care au preferat să investească în noul parc al copiilor dintre Polivalentă şi Maranata şi să lase de izbelişte această zonă a parcului. E păcat, e mare păcat pentru că nu ar fi trebuit decât să-l întreţină: să taie iarba şi să cureţe aleile.
Este de neînţeles de ce s-a procedat altfel, de ce a fost abandonat, practic, acest parc” – îşi varsă năduful un arădean, surprins în timpul plimbării sale zilnice pe mal.
Trebuie să te plimbi cu băgare de seamă, să fii atent pe unde calci căci, în afara aleilor paralele cu Mureşul (cea din apropierea digului şi cea de pe marginea râului), trotuarele sunt pline de denivelări. În mijlocul unora dintre ele, dai peste grămezi de pământ, nisip sau pietriş… Iar din crăpăturile care brăzdează aleile au „răsărit” nişte buruieni de toată frumuseţea. De altfel, buruienile sunt vedetele locului.
Gazonul? O amintire. E vremea buruienilor! Deşi necultivate, erbaceele au invadat parcul. Şi, precum în basme, au crescut într-o zi cât altele-ntr-o lună. Că doar a dat Dumnezeu ploaie… Şi buruienile s-au făcut atât de mari încât ajung la înălţimea copiilor de doi-trei ani, iar în unele locuri sunt aproape cât sculpturile în piatră care decorează parcul…
Nu e nevoie de dioptrii ca să vezi lucrurile acestea. Ci doar de un minim spirit civic şi gospodăresc pentru a le îndrepta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!