În urmă cu aproximativ o lună, Jurnal arădean/aradon.ro vă prezenta situația dramatică în care se află locurile de joacă din municipiu Arad. Atunci, Jurnal arădean/aradon.ro a solicitat administrației locale răspunsuri concrete cu privire la fondurile care se alocă de la bugetul municipal pentru întreținerea și paza locurilor de joacă. Iată că au venit și răspunsurile, care confirmă că Primăria dă bani pentru parcuri și locuri de joacă, dar … parcurile sunt în continuare departe de ce ar trebui să fie.
Întreținere și pază
Banii alocați de administrație pentru parcurile și locurile de joacă nu sunt deloc puțini. Potrivit răspunsului primit de Jurnal arădean/aradon.ro: „În 2017, Primăria municipiului Arad a alocat întreţinerii parcurilor şi reparării elementele din locurile de joacă, terenuri de sport, spaţii de agrement şi mobilier urban 1,5 milioane lei”. Banii vin de la bugetul local, adică tot din impozitele și taxele plătite de arădeni. Transformat în euro fondurile alocate sunt de aproximativ 325 mii euro, adică în medie 27 mii euro pe lună. Și totuși ce s-a făcut cu aceste fonduri alocate parcurilor? Greu de spus în condițiile în care mobilierul urban din parcurile și locurile de joacă nu a fost schimbat, iar degradarea este tot mai mare.
Mai mult, administrația alocă bani și pentru paza parcurilor și locurilor de joacă. Și de această dată fondurile sunt substanțiale: „bugetul alocat asigurării pazei permanente în parcurile și locurile de joacă pentru copii este de 700 mii lei, inclusiv TVA”, după cum spune Primăria. Cu acești bani administrația și-a propus „să cumpere” paza permanentă în Parcul Copiilor Aventura Voinicilor, Zona de agrement Pădurice, Parcul Pădurice – Lac. „Locațiile Parcul Eminescu, Parcul Copiilor Țara Piticilor, Parcul 23 August, Parcul Reconcilierii, Parcul Europa sunt supravegheate de polițiștii locali prin acțiuni de patrulare pe timpul zilei”, mai precizează Primăria Arad în răspunsul dat solicitării Jurnal arădean. Practic, vorbim de mai mult de 12 mii euro pe lună, bani ce ar putea asigura fără doar și poate paza locurilor de joacă, evitându-se astfel cazurile de vandalizare. Punând în balanță, însă, situația din bugetul local cu cea de pe teren, din parcurile de copii, nu rămâne decât să ne întrebăm cum s-au folosit fondurile alocate și de ce parcurile sunt într-un stare accentuată de degradare.
Vandalizare pe timp de noapte
În ceea ce privește vandalizarea parcurilor, principala cauză – după cum susțin autoritățile a stării precare în care se află locurile de joacă, aceasta se întâmplă cu precădere noaptea, ceea ce face ca identificare vandalilor să fie deosebit de grea. În acest context, Poliția Locală Arad a întocmit în acest an 4 procese verbale pentru distrugerea și tulburarea ordinii și liniștii publice. „Cum majoritatea infracţiunilor de distrugere au loc pe timpul nopţii, Poliţia Locală întâmpină dificultăţi în a-i surpindere în fapt pe cei care distrug mobilierul urban sau elementele de joacă”, spune Primăria Municipiului Arad.
După toate astea, nu putem decât să sperăm că în viitor vom vedea investiții reale în parcurile și locurile de joacă pentru copii, că arădenii vor înțelege să respecte locurile special amenajate cu mobilier urban și că paza parcurilor se va face mult mai strict.
Un parc de 1 milion euro
Ultimul și cel mai mare parc destinat copiilor din Arad – Parcul Aventura Voinicilor, care se întinde pe 17 mii metri pătrați a fost inaugurat în urmă cu doar 3 ani. Investiția a fost de aproximativ 1 milion euro – peste 4,2 milioane lei după cum spune Primăria Arad. Banii, însă, par să se fi dus apa Sâmbetei, în condițiile în care actualmente mare parte din amsablurile de joacă din parc sunt distruse și pot fi considerate un pericol public.
Citiți principiile noastre de moderare aici!