ARAD. E mai ieftin să plătești o amendă decât să te debranșezi legal. O concluzie la care au ajuns aproape 200 de arădeni care s-au deconectat de la sistemul central de încălzire fără să mai solicite acordul Companiei de Termoficare. O parte din ei s-au prezentat chiar ei la CET pentru autodenunț alții au fost deconspirați de vecini.
În toate situațiile s-au constituit echipe (de la CET și Primărie) care s-au deplasat la fața locului, au constatat delictul și au făcut procesul verbal de contravenție. Din datele furnizate de primăria Arad au fost amendați 111 arădeni cu sume cuprinse între 500 lei sau 1000 de lei, pe care dacă le plătesc în 24 de ore se reduc la jumătate. Mult sub sumele pe care cei care se debranșează legal ar trebui să le plătească: în jur de 500 lei doar debranșarea la care se mai adaugă costul proiectului impus de firmele de specialitate. Plătești amenda și rămâi debranșat.
Cei care pot să solicite alte daune pentru disconfortul creat sunt doarcei din Asociațiile de Proprietari și singura cale legală e Tribunalul. Mult prea complicat pentru ca cineva să și facă aceste demersuri pe cale juridică. Și tot complicat este chiar să dai amenda, pentru că presupune ca proprietarul să îți permită să intri în apartament, și de aici și diferența de peste 70 dintre denunțurile de la CET și numărul amnezilor. Dar mai e și reversul: s-ar putea ca, în cazul în care debranșarea nu e legală să te trezești că ești pus la plata facturii pentru căldură și legea te obligă să o și plătești chiar dacă nici un strop din energia termică nu a încălzit caloriferele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!