Răspunderea pentru fapta altuia. Sub acest nume se regăseşte în Codul Civil această instituţie. Desigur, aceasta a existat şi în vechiul Cod Civil, însă în cel nou, răspunderea pentru fapta altuia este reglemantată mai clar. Codul Civil defineşte răspunderea pentru fapta altuia ca fiind o formă a răspunderii civile delictuale care constă în obligaţia de a repara prejudiciul cauzat prin fapta ilicită comisă de alte persoane.
Răspunderea pentru fapta copilului
Aceasta presupune că persoana care, în temeiul legii, al unui contract sau al unei hotărâri judecătoreşti, este obligată să supravegheze un minor sau o persoană pusă sub interdicţie, răspunde de prejudiciul cauzat de aceste persoane. Ce înseamnă acest lucru? Părinţii şi tutorii pot fi obligaţi să repare în natură prejudiciul, să plătească despăgubiri, etc. Răspunderea subzistă chiar în cazul când făptuitorul nu are discernământ şi nu răspunde pentru fapta proprie. Cel obligat la supraveghere este scutit de răspundere numai dacă dovedeşte că nu a putut împiedica fapta prejudiciabilă , a declarat Diana Dărăban, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Arad.
Una dintre motivaţiile care au stat la baza acestor noi reglemntări este aceea că, părinţii au obligaţia de a-şi educa odraslele pe lângă aceea de a le creşte.
Excepţie
Părinţii sau tutorii sunt exoneraţi de răspundere numai dacă probează că fapta copilului nu este consecinţa modului în care şi-au îndeplinit îndatoririle decurgând din exerciţiul autorităţii părinţeşti, ci este urmare a unei alte cauze.
Primavara, oglindita in ochii copiilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!