Peste 1.700 de persoane din judeţul Arad sunt diagnosticate cu Parkinson, o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente și progresive a neuronilor. O boală ce nu poate fi învinsă, dar poate fi stăpânită. „Pacientul trebuie să fie stăpânul ei. Pentru asta trebuie răbdare, perseverență și cunoaștere. Pentru a stăpâni boala, pacientul trebuie să fie informat, să-i știe punctele slabe și nu în ultimul rând să aibă un plan de luptă pe care să-l respecte cu strictețe” – punctează preşedintele Asociației de Luptă împotriva Bolii Parkinson (ALIBP), Dan Răican.
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, numai în ultimii zece ani, în judeţul nostru s-au înregistrat peste 800 de cazuri noi de Parkinson. Vârsta medie de apariție a bolii este de 57 ani. În judeţul Arad, cea mai mare parte a persoanelor nou diagnosticate (605) au vârste de peste 65 de ani. În general, incidența bolii este de 1,5 ori mai mare la bărbați decât la femei. La nivel local, cifra nu e respectată întocmai: 52% din arădenii care suferă de Parkinson sunt bărbaţi. În ultimii ani, însă, au fost diagnosticate cu această boală mai multe femei decât bărbaţi. În cursul anului 2015, medicii arădeni au înregistrat 63 de cazuri noi de Parkinson, în 42 dintre ele fiind vorba de pacienţi de peste 65 de ani.
Pentru a veni în sprijinul arădenilor suferinzi de Parkinson, al familiilor lor, dar și al cadrelor medicale implicate în îngrijirea acestora, Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson și compania de comunicare medicală Houston NPA vor organiza simpozionul „Abordarea integrată a bolii Parkinson în echipa pacient – cadre medicale”. Ajuns la a opta ediție, evenimentul va avea loc joi, 10 martie, la sediul Consiliului Județean Arad (Str. Corneliu Coposu Nr.22, etaj 2), între orele 16.30- 20.00. La simpozion sunt invitați atât pacienții și familiile acestora, cât și cadre medicale cu specialitățile: neurologie, neurochirurgie, recuperare medicală, medicina de familie, geriatrie, psihologie și psihoterapie, nutriție și kinetoterapie, farmaciști și asistenți medicali și de farmacie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!