ARAD.Mai mulţi parlamentari au fost condamnaţi, inclusiv la închisoare, în urma declarării lor ca incompatibili de către ANI, pe motiv că şi-au angajat rude la birourile parlamentare. Eliminarea incriminării acestei fapte ca şi conflict de interese a fost adoptată tacit de către Senat, urmând să se dea vot final în Camera Deputaţilor. Doi deputaţi arădeni, liberalul Eusebiu Pistru şi social democratul Flavius Măduţa, consideră că interdicţia de a angaja rude nu era deloc corectă, anulând în mod nejustificat dreptul la muncă dar şi dreptul parlamentarilor de a-şi alege echipa cu care lucrează.
Eusebiu Pistru, deputat PNL
„Consider că interdicţia de a angaja rude- până la gradul trei !- la biroul parlamentar este injustă. Statutul şi Regulamentul nu permit sub nicio formă manevre financiare incorecte, suma forfetară fiind fixă. Nu văd de ce nu poţi să-ţi angajezi o rudă, dacă aceasta este bine pregătită din punct de vedere profesional şi îşi face munca pentru care este plătită. Forţând puţin, este vorba şi despre dreptul la muncă, pe care i-l refuzi unei persoane, doar pentru că este rudă cu parlamentarul. Remarcile răutăcioase, cum că, vezi, Doamne, deputatul sau senatorul cutare îşi plăteşte rudele din banii statului sunt total neavenite, statul îi dă acei bani pentru a-şi plăti angajaţii, indiferent cine sunt aceia. Fiecare poate împărţi suma forfetară la mai mulţi sau mai puţini angajaţi, după cum consideră el. Personal, prefer să dau indemnizaţii mai mici, dar mai multe, ca să am oameni pregătiţi pe mai multe domenii şi, de ce nu, să fie mai mulţi oameni care să aibă un câştig minim, prin muncă”.
Flavius Măduţa, deputat PSD
„Eu o să vă răspund printr-un exemplu concret. Fiul unui coleg deputat, din alt judeţ, tocmai terminase facultatea de informatică atunci când tatăl său a fost ales deputat, însă nu apucase să găsească un loc de muncă. În campania electorală, a muncit zi şi noapte, având şi abilităţi deosebite de comunicare. După ce tatăl său a primit biroul parlamentar, el a reparat şi a pus în funcţionare toată aparatura electronică, s-a ocupat de redactarea comunicatelor de presă, a alergat în stînga şi în dreapta pentru a rezolva diferite treburi. Chiar dacă era seara târziu când apărea o ştire importantă, se apuca să redacteze comunicatul de presă. Vă întreb : este corect că tatălui său i s-a interzis să-l angajeze la biroul parlamentar? Care alt angajat putea să facă mai mult decât a făcut el ? Pe alt palier, după ce Guvernul Băsescu a condiţionat angajarea unui singure persoane de concedierea altor şapte, câţi oameni cu o bună pregătire puteau să-şi asigure un venit minim, lucrând la cabinetele unor parlamentari, însă aceştia nu au putut să-i angajeze, pentru că le erau rude ?”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!