Cu mici deosebiri de nuanţe, parlamentarii PDL Arad sunt de acord cu schimbarea premierului Emil Boc, condiţie esenţială pentru recâştigarea încrederii electoratului, atât de către Guvern, cât şi de către partid. Lăsând la o parte diferenţele de opinie în privinţa momentului în care ar trebui operată această schimbare, toţi aleşii democrat liberali arădeni pe care am reuşit să-i contactăm sunt de părere că varianta numirii unui premier tehnocrat independent are puţine şanse de reuşită. Argumentul forte, misiunea aproape imposibilă de a-şi asigura sprijinul politic necesar pentru implementarea reformelor şi pentru promovarea măsurilor strict economice pe care se presupune că le-ar promova un tehnocrat, fără să ţină seama de niciun calcul de ordin social sau politic. Or, măsurile nepopulare pe care le-a lua s-ar trece tot în contul PDL, având în vedere faptul că ar fi sprijinit de către acesta. Tocmai din acest motiv, spun PDL-iştii, premierul care va veni în locul lui Boc trebuie să fie tot politic, tot de la PDL, pentru că, în condiţiile confirmării unei creşteri economice, procentul de încredere recâştigat se va repercuta nu numai asupra Guvernului, ci şi asupra partidului
Ovidiu Marian, senator
„Premierul trebuie să fie numit politic, pentru a avea sprijinul necesar să ducă la bun sfârşit reformele.Deasemenea, trebuie să facă acest lucru cel puţin la fel de bine cum a făcut-o Emil Boc. Nu pot să mă pronunţ asupra momentului când ar trebui făcută această schimbare, poate acum, poate la toamnă, îi las pe analişti să decidă când e mai bine. Important este ca oamenii să înţeleagă că am făcut ce era necesar, iar rezultatele încep să se vadă”
Claudia Boghicevici, deputat
„Cred că niciun alt premier nu ar fi reuşit să ducă la capăt, precum Emil Boc, măsurile nepopulare de scoatere a României din criză. Acum, însă, pentru a gestiona reformele, este nevoie de recâştigarea încrederii, atât în Guvern, cât şi în PDL. Viitorul premier trebuie să fie politic, pentru că fără sprijin politic nu va putea asigura implementarea reformelor, pentru care PDL şi-a asumat riscurile electorale, iar beneficiile acestora ar fi insesizabile”
Iustin Cionca, deputat
„În opinia mea, premierul ar trebui schimbat în momentul în care datele vor confirma creşterile pe două trimestre, respectiv, ieşirea din recesiune.În principiu, nu aşi fi împotriva unui tehnocrat, susţinut de către toate partidele din coaliţie, însă prima dată ar trebui să ştim exact cine este, dacă este capabil să conducă o echipă. Or, chiar dacă este apolitic, trebuie să cunoască foarte bine şi politica, din moment ce echipa pe care o va conduce este alcătuită politic. E cam greu, dacă nu imposibil”
Adrian Niţu, deputat
„Tot politic, însă cu o condiţie esenţială : schimbarea să aducă o revigorare, atât a actului de guvernare, cât şi la nivelul partidului.Este necesar un plus de energie, care să aducă un plus de încredere, să valorifice efectele bune ale măsurilor luate. Acestea au început deja să apară, dar nimeni nu vorbeşte despre ele. Or, măsurile de ordin politic vor fi acceptate doar în măsura în care vor fi percepute corect rezultatele , în primul rând din punct de vedere economic”.
JA-S.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!