SÂNTANA. De dimineata la Sf. Liturghie au participat multi credinciosi, iar dupa masa incepand cu ora 17 s-a continuat cu slujba Vecerniei, Acatistul Maicii Domnului si sfintirea apei. Au participat preotii din cercul misionar Santana : pr. cons. Gabriel Maris din Parohia Caporal Alexa; pr. Eftimie Dobrean din Parohia Santana I; pr. Nicolae Porcolean si pr. Nicolae Radulescu din Parohia Comlaus; pr. Nicolae Pasca din Parohia Zarand; pr.Adrian Maris din Parohia Andrei Saguna; pr. Ciprian Ilica din Parohia Sintea Mica; pr. Nicu Breda din Parohia Cintei; pr. Dragos Calin din Parohia Olari; pr. paroh Ioan Crainic si diac. Adrian Crainic, autoritatile locale, si un numar mare de credinciosi.
Pe toti ne-a adunat Maica Domnului la rugaciune intr-o unitate fratiasca din cele trei parohii din orasul Santana. Maica Domnului este ocrotitoarea si sprijinitoarea bisericii noastre. Cu ajutorul ei si a tuturor credinciosilor noi construim o noua biserica in parcul din centrul orasului. Marile realizari se obtin prin jertfa. Cea mai insemnata jertfa a fiecaruia dintre noi, a generatiei noastre este construirea si finalizarea sfintei biserici, aratand prin aceasta generatilor viitoare ca nu am facut umbra pamantului. Spune Mantuitorul Iisus Hristos ca daca oamenii nu vor grai, vor grai pietrele. Biserica ii cuprinde pe cei din trecut, ii imbratiseaza pe cei de astazi si priveste spre viitor pe cei care vor veni, cum spune si Sf. Apostol Pavel “Viata noastra este o alergare catre tinta desavarsirii, care este Iisus Hristos”.
Cu ajutorul lui Dumnezeu, a Maicii Domnului si a tuturor credinciosilor, avem multumirea sufleteasca ca suntem intr-un stadiu avansat cu lucrarile la noua biserica, iar in aceasta toamna vom continua cu tencuieli interioare, instalarea executarea iconostasului si a mobilierului.
Stralucirea Maicii Domnului se vede in Biserica. Anul bisericesc este presarat, pe tot parcursul lui cu sarbatori in cinstea Maicii Domnului. Incepe cu sarbatoarea Nasterea Maicii Domnului, 8 septembrie, si se incheie cu o alta sarbatoare Adormirea Maicii Domnului, 15 august. Urmeaza Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, 21 noiembrie; Soborul Maicii Domnului pe 26 decembrie si Buna-Vestire pe 25 martie.
Maica Domnului si-a ascuns stralucirea cu valul smereniei. Toata viata ei a imbracat haina smereniei si a curatiei. Toate referirile la persoana sa sunt taine. Taina, desi sugereaza ceva ascuns, scoate si mai mult in evidenta o prezenta. Taina ramane nasterea ei, din parinti sterpi Ioachim si Ana cand acestia erau inaintati in varsta. Viata ei a fost traita sub semnul discretiei, si mutarea ei la cer de asemenea a ramas o taina. Maica Domnului este “Raiul de taina al Ordodoxiei”, asa cum inspirit spunea parintele Teofil Paraian.
La sfarsitul slujbelor religioase preotul paroh a multumit comitetului de femei a parohiei care au ajutat la impartirea de daruri pentru cei batrani si nevoiasi, iar tuturor credinciosilor prezenti le-a multumit pentru participare si i- a invitat pe toti sa ia parte la agapa fratiasca pregatita de credinciosii parohiei,
Pr. Paroh Ioan Crainic
Diac. Adrian Crainic
Citiți principiile noastre de moderare aici!