Călin Bibarț, primarul interimar al municipiului, și Monica Băltărețu, directorul Colegiului Economic Arad, au semnat un parteneriat pentru dezvoltarea sistemului de învățământ profesional dual în cadrul colegiului. „Economicul” oferă două clase în acest domeniu, cu specializări de Bucătar și Ospătar/Cofetar – patiser/Lucrător hotelier.
Elevii acestor cursuri beneficiază de ore de teorie, organizate la Colegiul Economic, respectiv de ore de practică, ce vor fi organizate începând cu 25 noiembrie la agenții economici parteneri ai instituției – hoteluri și restaurante din Arad. Pe lângă acestea, cursanții se bucură de o bursă de 200 de lei din partea Guvernului, respectiv o altă bursă de minimum 200 de lei din partea agenților economici. „Pe lângă bursa de la minister și cea de la agenți, Primăria le va oferi și o masă caldă elevilor. Mulți provin din medii mai sărace și le vor fi de folos și cele două burse, dar și masa caldă pe care o vom oferi noi”, spune Călin Bibarț, primarul interimar al Aradului.
„Creăm ce se cere pe piață”
Parteneriatul între primărie și colegiu a fost semnat pe 17 octombrie, în Sala Regina Maria a Palatului Administrativ. La semnare, Monica Băltărețu, directorul colegiului, a declarat că mulțumește „atât agenților economici care sunt foarte interesați și implicați în proiectul acesta, cât și primăriei, care aduce un plus prin masa caldă oferită. Oferta noastră este o oportunitate prin care ne propunem să creăm ceea ce se cere pe piața muncii și, de ce nu, să îi ajutăm pe elevi să rămână și să muncească în municipiul și în județul Arad”.
La seral sau la muncă
După finalizarea cursurilor de învățământ profesional dual, absolvenții au varianta înscrierii la liceul seral oferit de Colegiul Economic, precum și varianta de a se angaja la agenții economici la care au făcut practică. Totuși, agenții economici nu sunt obligați să îi angajeze pe absolvenți, iar aceștia din urmă nu sunt constrânși să se angajeze acolo unde au făcut practică, fiind liberi să profeseze unde doresc. De menționat și faptul că cele două burse sunt primite de către elevi cu condiția ca aceștia să nu facă mai mult de zece absențe lunar.
Așteaptă și alte școli
În încheierea conferinței în care s-a semnat parteneriatul, primarul interimar a declarat că speră „ca și alte instituții de învățământ din municipiu să ia exemplul Colegiului Economic și să înființeze astfel de clase”, spunând totodată că „în momentul de față oferta educațională nu coincide cu cererea pieței. Firmele au nevoie poate de strungari, bucătari, ospătari, iar școlile scot absolvenți vorbitori de limba rusă”, făcând aluzie la faptul că unele profiluri sunt menținute active doar pentru ca unii profesori să-și păstreze catedra, chiar dacă piața locurilor de muncă nu cere neapărat absolvenți ai acestor specializări.
Trimite articolul
XIntrebarea este de ce au asteptat atit si unii si altii ? Desigur,nu are nici o legatura cu alegerile ce vor urma.