ARAD. Un proiect european implementat de Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, în parteneriat cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, va permite tuturor femeilor din judeţul Arad, aflate în categoria de vârstă 50-69 de ani, să beneficieze de mamografii gratuite. „Scopul derulării acestei investiții este creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce pentru cancerul de sân”, susţin cei doi parteneri. Cum a ajuns Aradul pe harta acestui proiect? Pe fonduri europene, cele două spitale şi-au propus să testeze toate femeile, cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani, din zonele geografice Vest şi Nord-Vest ale României. Aşadar, institutul din Cluj-Napoca se va adresa femeilor din zona de Nord-Vest a ţării, iar Spitalul Municipal din Timişoara femeilor din vestul ţării.
„Programul național de screening pentru cancerul de sân este un program de screening populațional efectuat la femei cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani. Acest tip de screening presupune ca întreaga populație din categoria de vârstă vizată în teritoriul unde se derulează programul de screening să fie invitată să efectueze testul de screening, la intervale de timp prestabilite. Prezentul proiect prevede realizarea activității de identificare, informare, mobilizare și de acordare de sprijin pentru grupul țintă beneficiar al serviciilor de screening la nivelul regiunilor Nord –Vest și Vest, grupul țintă pentru Regiunea Vest fiind de 13.000 de persoane. Programul de screening va asigura totalitatea investigațiilor necesare stabilirii unui diagnostic final”, susţin medicii de la Timişoara.
Şi Consiliul Judeţean Arad
Spitalul Municipal din Timişoara a iniţiat un parteneriat cu Consiliul Judeţean Arad, urmând ca instituţia din judeţul nostru să se implice în partea de organizare, fără să achite, însă, vreo cofinanţare la acest proiect european. CJA va trebui să răspundă la solicitarea Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara; să ofere suport informaţional, organizatoric Spitalului Municipal Timișoara pentru buna derulare a protocolului, având în vedere atribuțiile sale de coordonator al unităților administrative teritoriale; să ţină legătura cu Spitalul Municipal Timișoara pentru toate acţiunile ce vor fi desfăşurate.
Şi la spital, şi acasă
Tot reprezentanţii unităţii medicale de pe Bega susţin că mamografiile vor putea fi realizate atât în cadrul spitalului, în Timişoara, dar şi cu ajutorul unui mamograf mobil care ar urma să ajungă în localităţile din zona de vest a ţării, unde vor efectua analizele respective.
Trimite articolul
XCe penibil, sa ajungi la Tm pentru o mamografie. Cam asta e nivelul Aradului după 16 ani de PNL. Fără radioterapie, fără spital municipal, un judet cu un singur UPU, mamografii la Timișoara etc