Primele rachete Patriot vor ajunge în România în 2019 şi vor fi funcţionale complet în 2020, a declarat, sâmbătă, la Arad, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor. Întrebat dacă înarmările sunt un semnal pentru Rusia, ministrul Mihai Fifor a spus că pregătirile sunt un semnal de descurajare şi apărare, în contextul în care provocările Rusiei la adresa alianţei din care România face parte s-au înmulţit în ultima vreme.
Relansare cu Piranha
Miercuri, în şedinţa Guvernului ar putea ajunge proiectul de hotărâre care vizează transportoarele blindate 8X8 Piranha.
„Cred că anul acesta, prin alocarea a 2% din Produsul Intern Brut pentru Ministerul Apărării Naționale, din care 48% pentru programe de înzestrare, România a arătat că își onorează angajamentele pe care le are ca țară membră NATO, dar și ca partener strategic în parteneriatul cu Statele Unite. (…) Miercuri, în ședința de guvern, sperăm să putem aproba proiectul de hotărâre de guvern pentru programul transportoare blindate 8X8 Piranha, în parteneriat cu General Dynamics, transportoare care vor ajuta industria românească de apărare să fie relansată pentru că, începând cu numărul 31, aceste transportoare urmează a fi produse la Uzina Mecanică București. Cu alte cuvinte, ne atingem obiectivele pe care ni le-am propus pentru anul acesta și ne pregătim pentru ca anul viitor să continuăm cu derularea celorlalte programe majore de înzestrare” – a declarat ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.
Patriot, pe șapte ani
Programul de înarmare cu rachete Patriot se va derula pe parcursul a șapte ani. „Săptămâna trecută am abținut aprobarea Parlamentului pentru achiziționarea primului sistem de rachetă Patriot, iar miercuri urmează să semnăm scrisoarea de acceptare, practic contractul prin care Guvernul SUA vinde către guvernul României sistemele Patriot. Discutăm de șapte sisteme, atât pentru Forțele Aeriene, cât și pentru Forțele Terestre, anul acesta urmând să achităm primul sistem. (…) În a doua jumătate a lui 2019 primul sistem va fi în țară, urmând a fi perfect operațional în a doua jumătate a lui 2020. Acesta este modul în care colaborăm. Practic, programul se întinde pe șapte ani, astfel încât vom putea avea la sfârșitul celor șapte ani sistemele perfect operaționale în România” – a subliniat Mihai Fifor.
Provocările Rusiei
Ministrul Apărării Naționale a mai spus că provocările Rusiei la adresa Alianţei NATO, din care România face parte, s-au înmulţit şi cunosc forme hibride, dar Alianţa poate face faţă oricăror provocări.
„Înzestrarea pe care Armata României o face ca principal partener al flancului estic în regiunea Mării Negre este un semnal de pregătire de descurajare și de apărare. Desigur, provocările din partea Rusiei s-au întețit în ultima vreme, după anexarea ilegală a Crimeei. Suntem preocupați de lucrul acesta, dar evident că, repet, ca țară membră NATO, ca partener strategic al Statelor Unite, nu putem decât să ne facem datoria și să ne îndeplinim obligațiile pe care ni le-am asumat” – a declarat ministrul Apărării Naționale.
Întrebat dacă simte provocări și la adresa României, în mod direct, Mihai Fifor a răspuns: „România nu este singură, România este membră a unei alianțe. Provocările sunt la adresa alianței iar noi suntem în momentul de față partea flancului estic al acestei alianțe și discutăm de provocări la adresa alianței. Discutăm de un război hibrid, discutăm de tot mai multe provocări în zona cyber. Sunt lucruri pe care și noi, și partenerii noștri le avem în vedere. Asta nu înseamnă că România sau NATO nu este pregătită în orice moment, asta nu înseamnă că, prin capabilitățile pe care le avem în momentul de față, nu putem face față oricărei provocări. Ideea este de a avea o politică de descurajare și de apărare în flancul estic al Alianței Nord-Atlantice” – a conchis Mihai Fifor.
În Cetate
Declaraţiile ministrului Apărării au fost făcute, sâmbătă, în Cetatea Aradului, la predarea-primirii comezii Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii. Militarii arădeni, cantonaţi în Cetate, au preluat comanda balationului pentru următorul an, o perioadă în care structura va împlini 20 de ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!