Moneasa. Turiştii care au ales staţiunea Moneasa pentru a-şi petrece Revelionul şi primele zile libere din 2020 nu se vor bucura de zăpadă, conform prognozelor. Cel puţin nu suficientă pentru a putea fi utilizată pârtia de schi, dar ninsori neînsemnate sunt posibile.
Pentru că pârtia nu a fost deloc deschisă în acest an, neavând tunuri de zăpadă artificială, cererile de cazare din partea tinerilor au fost destul de puţine. Două hoteluri au fost închise temporar, pentru că nu au suficienţi clienţi pentru a fi rentabilă funcţionarea lor. În aceste condiţii, din cele 1700 de locuri de cazare, în prezent sunt disponibile aproximativ 1400.
80% rezervate
Primarul comunei Moneasa, de care aparţine staţiunea, ne-a declarat că pentru mini-vacanţa de Anul Nou există totuşi rezervări, în general de la pensionari. “Gradul de ocupare a locurilor de cazare disponibile, după închiderea a două hoteluri, este de aproximativ 80%. În perioada Crăciunului a fost mai mic, de 60 – 65 %, tot din cauză nu am avut zăpadă”, ne-a spus primarul, Ioan Herbei.
Anul trecut, în perioada Revelionului, au fost ocupate 75% din locurile de cazare, însă erau disponibile toate cele 1700, astfel că numărul turiştilor este aproximativ la fel.
Pârtie fără zăpadă
Prima pârtie de schi din județul Arad, cea din Moneasa, a fost redeschisă pentru turiști anul trecut, după mai bine de un deceniu. Pârtia a fost amenajată în anii 70 și avea o lungime de 260 de metri, însă a fost închisă în 2006 pentru că în zonă au apărut proprietăți private. Primăria Moneasa a reușit să facă amenajări în 2018, iar pârtia a fost prelungită cu 100 de metri, astfel că acum are aproximativ 350 de metri. Totuşi, în acest sezon rece pârtia nu a fost deschisă, pentru că nu a nins suficient.
Proiecte în aşteptare
Referitor la proiectele de dezvoltare a staţiunii, primarul spune că două sunt depuse la Ministerul Dezvoltării şi aşteaptă aprobare. Este vorba de construirea unui centru SPA şi a unui parc de aventură, investiţiile totale fiind estimate la opt milioane de euro. “Proiectele au fost depuse de un an, însă anul acesta ne-au fost trimise înapoi pentru că s-a constatat că lipsesc avizele de mediu, în condiţiile în care noi suntem în aria de protecţie Natura 2000. Am aşteptat încă patru luni pentru aceste avize, iar acum aşteptăm răspuns de la minister dacă suntem eligibili pentru finanţare guvernamentală”, a declarat primarul.
Cele două proiecte ar urma să ocupe o suprafaţă de 24,3 hectare de teren, opt hectare urmând să fie alocate centrului SPA, şase pentru parcul de aventură, iar peste zece hectare vor fi împărţite în loturi care vor fi vândute pentru construirea de case permanente, de vacanţă sau pensiuni.
Administraţia locală speră că un centru SPA şi un parc de aventură vor atrage mai mulţi tineri la Moneasa, staţiune frecventată în general de pensionari sau bugetari care folosesc vouchere de vacanţă.
“Perla Apusenilor”
Moneasa a fost declarată pentru prima dată staţiune balneară în 1886, printr-o decizie a Ministerului de Interne Imperial de la Viena. În anii ’90 şi-a pierdut statutul de staţiune balneo-climaterică, dar l-a redobândit în 2013.
Supranumită “Perla Munţilor Apuseni”, stațiunea are ape termale bicarbonatate, calcice, magnezice şi sodice, fiind considerate benefice în tratamentul afecţiunilor sistemului nervos central şi periferic, sistemului locomotor, în tratarea reumatismului sau a unor afecţiuni ginecologice.
Trimite articolul
XPistá de sánius, ar fi mai potrivit titlul, si mäcar un CAL sá-i urce cu sania, nu de alta dar sunt multi pensionari, combinatie de Nostalgie, precis pleacá cu amintiri RETRO plácute
Oare in statiunea Sofronea s-a deschis partia de sky? Ma poate ajuta cineva cu informatia asta? Am auzit ca au cea mai “beton” partie din judet :))
A așa este poate maxim 10% a fost ocupată asta cu exagerare, a fost pustiu de revelion in Moneasa.