ARAD. Trei zile de concerte, trei zile de ateliere, trei zile de vizionat fotografii, câteva săptămâni de pregătire și alte câteva ateliere în pregătirea festivalului, dar mai ales trei zile oferite arădenilor într-un spațiu care până acum a fost nefolosit, abandonat. La piciorul podului Traian, peste drum de hotel Coandi, într-un spațiu uitat de toți, chiar și de localnici, firmele și instituțiile din zonă, și-a scris povestea de weekend Parcticles #4, festivalul organizat de tinerii de la CitiZenit.
Dar nu și-a scris-o doar pentru cele trei zile și pentru sutele de arădeni care au venit în incursiune pe ploaie până până aici, pentru a vedea ce mai oferă tinerii din ziua de azi la capitolul artă și entertainment, ci și pentru viitor, pentru că scopul a fost acela „de a lăsa ceva în urma noastră, de a reda spațiu acesta arădenilor nu doar pentru un weekend, ci pentru zilele ce vor veni”, după cum spun chiar aceștia.
Ca atare, pe lângă faptul că terenul a fost curățat înainte și a rămas impecabil după festival, parte din obiectele de artă-mobilier urban create în timpul atelierelor organizate în pregătirea festivalului au fost lăsate aici de CitiZenit pentru arădenii cărora le-a plăcut incursiunea pe mal și vor mai veni aici să admire Mureșul, podul, Aradul, picturile tinerilor de pe diguri (realizate în cadrul atelierelor). Pentru toți cei care vor dori să se relaxeze pe șezlongurile creat tot în cadrul atelierului, pentru cei vor dori să-și tragă sufletul pe paleții așezați tocmai în acest scop și să-și sprijine bicicleta în ineditele rasteluri roșii, realizate tot în cadrul acestui proiect, sau să privească apusul pe miniscena cu dichis, care poartă numele tuturor celor care au muncit aici și sigla festivalului, locul acesta le este oferit acum, după finalizarea proiectului. Câteva creații artistice în comuniune cu natura au fost și ele amplasate aici, în speranța că acestea nu vor fi distruse sau furate, ci vor rămâne pe mai departe în spațiul readus la viață de CitiZenit și vor fi admirate de arădeni.
Câteva vise pe mal
O demonstrație că se pot face lucruri frumoase și utile cu bani puțini, din materiale reciclate și din cele prietene cu natura, s-ar putea transforma pe viitor într-o certitudine că locuri abandonate de toți pot deveni centre de interes. Duminică seara, pe când tinerii organizatori ai festivalului închideau porțile acestuia și strângeau obiectele aduse în zonă și gunoaiele produse, pentru a lăsa locul ca-n palmă, discuțiile vizau – desigur încă sub euforia momentului – continuarea amenajării zonei. Se vorbea de noi picturi, de iederă pe mal, de noi obiecte de mobilier urban, de ce ar mai putea fi făcut ca locul să devină cât mai viu cu putință și să devin frecventabil de către arădeni. Care arădeni? De la locuitorii cartierului, unii veniți să se întâlnească cu tinerii, nu neapărat pentru a lua parte la festival, ci pentru a le lăuda inițiativa de salvare a acestui loc, până la tineri și vârstnici de prin alte zone din oraș.
Ce a fost, ce a rămas
Până atunci, până când se vor găsi sursele necesare, atât financiare, cât și de timp, pentru toți cei care au luat parte la Particles #4 au rămas în suflet acordurile celor de la Jurjack, Psihodrom, Desolate Moors, Grave for Sale, Terra_H, Sounds of Om și neobositul Cătălin Lapușcă.
Și a mai rămas în mințile celor mai tineri, sperăm noi, ideile împărtășite în atelierele de pe mal: „Atelierul de muzicoterapie” cu Jean-Baptiste Manitou, „Atelierul de creație din materiale reciclate” cu Otilia Sfetcu, „Patrimoniul natural, arhitectural, istoric: Memoria colectivă a unui oraș”, discuțiile și prezentările făcute cu Florin Mărginean, Raluca Rusu, Alex Ciobotă, Simona Pașca, Alexandru Nagy, Bogdan Boca, Maria Tămășan, Alteierul Nefiresc -„Invisible Conversations”, „Atelierul de teatru” cu Timeea Pădurean și Andreea Cierra, „New Stars” – performanceul elevilor Secției de Actorie, de la Colegiul de Arte”, „Obiecte găsite: muzeu de voci” – atelierul lui Cristian Ioan și „Oglinda” – performance Lonettei Maier.
Au fost expuse în zona festivalului o serie de fotografii, luminate pe timp de noapte: „Biodiversitatea” – expoziție foto Asociația Forona & Alpin Film Festival”, „Ciulini” – expoziție foto Kamigraph, „Grey Dawn” – Pnea, „The Unknown” – Daria Eutosia Hanțiu, „În liniștea dintre roți” – Arabella Krebs, dar și lucrările colective realizate în cadrul „Atelierelor de design mobilier urban și amenajare peisaj” coordonate de Ildiko Biro, Teo Cociuba, Maria Tămășan, Raluca Rusu, Alex Ciobotă, Constantin Perva, Diana Serghiuță. Unele dintre acestea vor fi mutate în alte locuri din Arad.
Despre festival, dorințe și cofinanțatori
Particles Festival a fost doar o parte din ceea ce face Asociația Citizenit în Arad, partea în care aceștia le-au propus arădenilor un festival local în care cele mai importante elemente urmau să fie participarea și căutarea, un festival pentru comunitatea locală, alături de care s-a căutat în ultimii 6 ani soluții și resurse pentru a transforma orașul și a îmbunătăți experiența de locuire în Arad prin artă și cultură. Particles a avut loc în cadrul proiectului „Laborator intraurban. Spații interculturale”, proiect al cărui scop era punerea în valoarea a unui spațiu cultural prin intervenții interdisciplinare și implicarea comunității locale, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Centrul Municipal de Cultură Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!