Pe lângă cele câteva partide politice cu activitate- intensă, modestă sau abia vizibilă- în Arad, la alegerile locale vor apărea surprize, pe liste urmând să se regăseacă formaţiuni politice de care nu a auzit nimeni.
Conform Registrului Partidelor Politice, de la Tribunalul Municipiului Bucureşti, 13 formaţiuni arădene au contribuit cu liste pentru reînscrierea partidelor lor la Tribunal, obligatorie, la sfârşitul anului preelectoral 2011. Despre unele se ştie, vag, că există, fără niciun fel de activitate de la înfiinţare şi până acum, dar despre altele nici nu se ştia că există. De pildă, partidul ProDEMO are la Arad 905 susţinători, fără să-şi fi anunţat vreodată înfiinţarea !
Am putea spune că acesta, precum şi altele, formează domeniul partidelor „conservă”, pregătite să iasă pe piaţa politică pe ultima sută de metri, fără să se ştie cine le-a pregătit şi încotro vrea să le îndrepte. De pildă, cine ar putea aproxima, măcar, traiectoria Partidului Social Democrat al Muncitorilor- partidul lui Cozma- format recent ? Există şi la Arad, dar nu se ştie câţi membri are sau ce intenţii are. La fel, Noua Dreaptă, care urmează să se transforme în scurt timp în partid politic.
„Greii”, gata de atac
Doi ecologişti care tac şi fac Foto: S.T.
Surprinzător, deşi este cel mai mare partid din judeţ, inclusiv numeric, PDL Arad a trimis la Bucureşti doar 1.765 de semnături. Probabil, au considerat că este suficient dacă raportează doar cât este necesar, dar nu este exclus să fi existat şi alte raţiuni electorale, legate de funcţionarea mişcării, adică nişte „donaţii”, către ecologişti, de pildă, dar şi către alţi posibili ortaci.
Între ei, UNPR, cu 464 de semnături. În fine, asupra UDMR nu ne putem pronunţa, pentru că nu figurează în Registrul Partidelor Politice. Şi, oricum, este aliatul PDL- cu contract- doar până la alegeri. Ce va fi după aceea, rămâne de văzut.
De cealaltă parte, USL-iştii arădeni au fost strângători ca albinele: 5.329 PSD+3.545 PNL+ 1.269 PC fac un total de 10.133. Tot în opoziţie, PRM a trimis 2.100 de semnături. Rămâne de văzut cât de „strângător” de voturi va fi fiecare membru, dar, evident, nu orice membru este şi militant, capabil să aducă şi alte voturi înafară de al său. Deasemenea, rămâne de văzut câte din „conservele” şi „poligoanele de încercare” vor avea liste proprii şi câte vor susţine candidaţii altora.
Partide poligon
Înafară de ecologiştii de la PER, şi alte partide, în special UNPR şi cele care conţin în titulatură „popor sau „popular”, sunt, cel mai probabil, „poligoane de încercare” la locale, în vederea formării „Mişcării Populare”. Cu toate acestea, UNPR-ul local a contribuit la zestrea de la Tribunal cu doar 464 de semnături. Noua Republică intră în aceeaşi sferă, dar nu a contribuit cu nimic, deoarece la Arad s-a înfiinţat recent, având circa 400 de membri.
Ecologiştii arădeni au făcut curăţenie
După alegerile din 2008, Partidul Ecologist Român, filiala Arad, nu a dat vreun semn că ar mai exista. Nicio ştire, nicio conferinţă de presă, nicio ieşire publică. Iată, însă, că, pe listele trimise la tribunal, PER Arad figurează cu…2.206 semnături, adunate din 18 localităţi din judeţ! Asta da, surpriză! Asta, însă, nu este totul: după ce, nu cu mult timp în urmă, în Arad existau o puzderie de partide ecologiste rivale, acum nu mai există decât PER şi, o nouă surpriză, PUER-Partidul Uniunea Ecologistă din România, figurând cu 125 de semnături. Poate că, spre deosebire de PER, care a semnat protocolul cu PDL, ei se vor orienta spre cealaltă tabără. Sau, poate că vor merge pe cont propriu.
Vox populi…dar mai în surdină
Sediul de la casa cu lacăt nu se mai potrivea unui partid…deschis Foto: JA
În Arad funcţionează mai multe partide având în titulatură „popor” sau „popular”.
Popor şi popular sunt titulaturi care…populează eşichierul politic arădean mai mult decât se ştia oficial. De pildă, Partidul Popular, pe care toată lumea ştia că Gheorghe Feieş l-a „măritat” prin fuziune, cu PDL, nu a dispărut, de fapt, pentru că nu a fost o fuziune, ci o trecere cu arme şi bagaje în altă tabără. Partidul trăieşte, bine-merci, este reînscris la tribunal, iar zestrea pe care a trimis-o organizaţia arădeană este de 40 de semnături. Cine, cum, nu ştie nici măcar părintele lui, Feieş.
O surpriză populară de proporţii o furnizează Partidul Popular şi al Protecţiei Sociale, care şi-a primit titulatura peste noapte, în loc de cea veche, Partidul Pensionarilor şi Protecţiei Sociale, fără ca membrii săi să viseze măcar acest lucru, darămite să mai fie şi consultaţi. În contul noului partid au plecat de la Arad- ţineţi-vă bine- 840 de semnături, deşi sub vechea denumire nu exista filială! Cam mult, pentru un partid despre existenţa căruia nu ştie nimeni.
Ce de popor !
Şirul continuă, evident, cu Partidul Poporului Dan Diaconescu. Deşi filiala arădeană s-a întors de la congres încărcată de lauri, având nu mai puţin de trei oameni în conducerea centrală, iar liderii săi se laudă că au peste o mie de membri, pe lista cu semnături adunate Aradul nici măcar nu figurează !
Preşedintele Remus Guţu spune că a predat listele doar la Congres, deoarece fostul preşedinte al filialei nu i le-a predat pe cele vechi, aşa că a trebuit să facă altele. În fine, lista populară este încheiată de o mică filială a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania- partidul lui Tokes, care, însă, nu a contribuit cu semnături, înfiinţându-se abia după ce partidul a fost înscris la TMB. Se ştie doar că sunt câţiva care au înfiinţat filiala. În schimb, filiala Partidului Civic Maghiar din Arad a trimis 856 de semnături. Desigur, nu îl adăugăm la populari, deşi nu se ştie ce se poate întâmpla, având în vedere că şi pe acesta, de fapt, tot Tokes l-a înfiinţat.
Potenţial mai există
La alegeri s-ar putea ca lista să fie mai lungă, având în vedere faptul că la nivel naţional funcţionează- fiind înscrise la tribunal, Partidul Popular Agrar, Uniunea Populară Social Creştină şi Partidul Poporului. Acesta din urmă a fost înfiinţat de cunoscutul economist Constantin Cojocaru, care l-a dat în judecată pe Dan Diaconescu, acuzându-l că i-a furat partidul, în urma colaborării cu OTV. De fapt, Dan Diaconescu nu a putut înregistra Partidul Poporului tocmai pentru că acesta deja exista. La Arad, deocamdată, nu ştim să existe filiale ale celor de mai sus, dar nu putem pune mâna în foc. Mai ales că, în 2011, Liga Pensionarilor din Arad a adunat mii de semnături pentru promovarea celebrei Legi Cojocaru.
Ţărăniştii, în bătaia vântului
Nicolae Berce, calculând şansele lui Ciorbea Foto: S.T.
Trist şi dureros pentru cele câteva sute de persoane de prin judeţ care încă mai visează la renaşterea PNŢCD. În sfârşit, omul lui Băsescu, Aurelian Pavelescu, a fost bătut în cuie în funcţia de preşedinte al partidului, în schimbul afilierii partidului la viitoarea „Mişcare Populară”, pentru acapararea culoarului creştin democrat. Primul pas a fost făcut demult, prin înfiinţarea platformei creştin democrate a lui Baconschi.
La Arad, conducerea aleasă la Conferinţa Judeţeană, în frunte cu Marcel Chişcan, nu a trimis la Bucureşti nicio semnătură pentru reînscrierea la tribunal, însă nu pentru aceasta a fost demisă, ci pentru că a refuzat să facă alianţa cu PDL. Aripa Ciorbea- Radu Sârbu a trimis 450 de semnături, dar degeaba, deoarece listele la Tribunal au fost depuse de Pavelescu, iar acesta- evident- nu le-a primit pe cele aflate în custodia adversarilor.
Actuala conducere a fost numită special pentru a realiza ceea ce Chişcan a refuzat să facă. Aripa cealaltă îl va urma pe Ciorbea, care caută o cale de înregimentare sub steagul USL, prin intermediul liberalilor.
Socialiştii încă mai trăiesc
Lelik, cugetând la eroismul de a mai fi socialist Foto: S.T
Deşi liderul său, Mihai Lelik, s-a retras aproape total din activitatea politică publică, Partidul Alianţa Socialistă Arad rezistă pe baricade, contribuind la reînscriere cu 736 de semnături. Pe eşichierul politic arădean nu mai există alt partid socialist, însă nu este exclus să apară filiale ale Partidului Socialist Român, care pe plan naţional funcţionează, fiind multă vreme implicat, ca şi PAS, în numeroase tentative de reunificare a mişcării socialiste. Toate însă au fost, rând pe rând, abandonate, însă incertitudinea nu a lăsat loc niciunei marje de activitate în teritoriu. Acesta a fost şi motivul pentru care socialiştii arădeni nu au prea avut ocazia să se manifeste.
Dacă nu se va întâmpla ceva notabil pe plan naţional, în privinţa unificării, Lelik va avea, ca de fiecare dată, pregătite listele de candidaţi, tot cu PAS. Nu este, însă, exclus, să se alieze cu Florin Remeţan şi cu prietenul acestuia, Marius Lazăr, al cărui partid- ProDemo, a fost înregistrat la Tribunal anul trecut. Or, dacă spui Marius Lazăr, spui automat Mircea Geoană, al cărui traseu politic este, deocamdată, imposibil de anticipat.
Inventar politic arădean
Clasament conform semnăturilor
1.PSD -5.329; 2. PNL- 3.545; 3.PER-2.206; 4. PRM – 2.100 ; 5.PDL – 1.765; 6.PC-1.269; 7. Partidul ProDEMO- 905; 8. Partidul Civic Maghiar-856; 9. Partidul Popular şi al Protecţiei Sociale-840; 10. Partidul Alianţa Socialistă- 736; 11.UNPR-464; 12. Partidul Uniunea Ecologistă din România- 125; 13. Partidul Popular- 40.
Cu zero semnături
14. Partidul Poporului Dan Diaconescu; 15.PNŢCD; 16. Partidul Social Democrat al Muncitorilor; 17. Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania; 18. Partidul Noua Republică; 19. PNG-CD (suspendat temporar); 20. UDMR- nu figurează ca partid politic, dar participă la alegeri.
SIMION TODOCA
simion.todoca@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!