Ce se întâmplă cu locatarii din bloc, debranşaţi de la sistemul centralizat de încălzire care refuză să contribuie la plata părţilor comune? Acesta a fost una dintre cele mai importante lucruri dezvăluite de participanţii la dezbaterea organizată de Jurnal arădean pe tema Ordinului 343 / 2010, act care impune tuturor locatarilor din bloc, indiferent dacă sunt sau nu branşaţi la încălzire, cote comune de 30% pe unele luni şi 50% pe altele, dacă nu s-a realizat în bloc inventarierea părţilor comune.
Cert este că, întrebaţi cât costă inventarierea, reprezentanţii firmei de repartitoare ISTA România (singurii cu acest obiect de activitate care au dat curs invitaţiei noastre) au subliniat că pentru inventarierea de la subsol se percepe între 50 şi 80 de lei, în funcţie de cât de salubru este spaţiul, respectiv, 5 lei pentru fiecare apartament. Totodată, se adaugă costul montării a încă unul repartitor în subsol.
Preţurile pot varia însă de la o firmă la alta. Reprezentanţii ISTA au subliniat că s-au realizat deja inventarieri, rezultatele fiind chiar incredibile: părţi comune calculate chiar şi între 3% şi 14%. Cert este că, în cazul în care proprietarii refuză să contribuie la plata părţilor comune, potrivit lui Hevesi Ladislau, preşedintele Uniunii Profesionale a Administratorilor, „administratorii sunt obligaţi să încaseze fără cota parte. Dar, luna următoare, cota aceea apare la restanţe. După 90 de zile, se poate adresa instanţei şi se recurge la ipotecă”.
JA – S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!