Începutul primăverii readuce pe pupitrele orchestrei Filarmonicii două dintre marile partituri ale literaturii romantice. Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Serghei Rahmaninov şi Simfonia a V-a de Piotr Ilici Ceaikovski sunt temele acestei săptămâni şi acestea sunt două oferte de mare atractivitate pentru publicul de concert, chemat să se bucure şi de această dată de reluări în versiuni bine cotate.
Concertul în do minor pentru pian şi orchestră este unul dintre concertele cele mai des interpretate în lume, cele mai apreciate ca audiţie şi cele mai generoase ca scriitură pianistică şi orchestrală. Concepută în funcţie de mijloacele pianistice ale compozitorului, lucrarea a fost finalizată în anul 1901 şi constituie pentru pianistica momentului ópusul de cotitură.
„Unul dintre cei mai valoroşi pianişti români – ne-a spus Alin Văcean, directorul Filarmonicii arădene – Daniel Goiţi, liederul de generaţie, format la academiile din Cluj şi Berlin şi atestat internaţional prin festivaluri şi competiţii, girează performanţa pianistică a acestei partituri de o incalculabilă dificultate, iar dirijorului Cristian George Neagu îi revine responsabilitatea acompaniamentului dar şi a părţii secunde a programului, dedicate Simfoniei a V-a de Piotr Ilici Ceaikovski. Adevărată piatră de încercare pentru ansamblurile simfonice de pretutindeni, această extraordinară capodoperă a sfârşitului de secol XIX impresionează prin senzaţionala construcţie muzical filosofică dar şi prin metamorfozările în planul substanţei muzicale, al culorilor şi luminozităţii şi al paletei emoţionale”.
Daniel Goiți
Pianistul invitat Daniel Goiţi este Conferenţiar universitar dr. la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. A studiat la clasa de pian a conf. univ. Ninuca Oşanu Pop şi s-a specializat ulterior la Academia de Arte din Berlin, la clasa prof. Georg Sava.
Pianistul este câştigătorul ediţiei din 1991 al Concursului internaţional George Enescu, unde i-au fost acordate premiul I şi titlul de laureat, premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări franceze pentru pian şi premiul pentru cea mai valoroasă prezentare în concurs, dar şi al ediţiei din 1992 al Concursului internaţional Arthur Schnabel de la Berlin.
Daniel Goiţi a susţinut concerte şi recitaluri în cele mai mari oraşe muzicale ale României şi în centre culturale ale lumii: Viena, Graz (Austria); Berlin, Brandenburg, Bayreuth, Zangberg, Augsburg, Bamberg (Germania); Tokio, Yokohama (Japonia); Tel Aviv (Israel); Caen, Marsilia, Paris, Strasbourg (Franţa), Alabama (SUA), Rethymno (Grecia), Budapesta, Pecs (Ungaria).
Pianistul a realizat în Anglia un CD cu lucrări de Enescu, Liszt, Skriabin, Rahmaninov şi Ravel, iar ca bursier al Fundaţiei Villa Concordia din Bamberg a înregistrat în colaborare cu casa de discuri Cavalli Records, un CD cu piese româneşti pentru pian de Marţian Negrea, Paul Constantinescu, George Enescu, Dan Dediu şi Sigismund Toduţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!