GRĂNICERI. Încă un pas a fost făcut pentru parcul fotovoltaic de la Grăniceri, cel mai mare din Europa. Consiliul Local Grăniceri s-a întrunit în ședință marți, 14 martie, și a votat adoptarea documentației Planului Urbanistic Zonal și Regulamentul Local de Urbanism pentru parcul fotovoltaic. Primarul comunei Grăniceri, Petru Bătrânuț, a punctat:
„Este un moment important pentru comunitatea noastră. În cadrul ședinței de astăzi (n.r. marți) am aprobat documentația PUZ și RLU aferentă proiectului <Construire și racordare parc fotovoltaic Arad1>. Investiția va deschide calea spre o nouă dezvoltare a localităților prin investițiile și locurile de muncă nou create. Aș vrea să mulțumesc Consiliului Local Grăniceri, angajaților Primăriei Grăniceri, Consiliului Județean Arad, Serviciului Urbanism din cadrul CJ Arad precum și tuturor celor implicații în avizarea proiectului. Este un proiect care va deveni realitate cu aportul tuturor celor implicați, de la proiectanți la dezvoltatori și investitori”.
Când încep lucrările?
În luna noiembrie, Sebastian Enache, business development manager la Monsson – dezvoltatorul parcurilor fotovoltaice din județul Arad, a transmis că parcul de la Grăniceri „va fi cel mai mare parc din Europa și ne propunem să începem construcția cel târziu la sfârșitul verii anului 2023 și până în decembrie 2024 să putem livra energie și în rețea”. În construcția parcului fotovoltaic de la Grăniceri vor fi implicați până la 1.000 de oameni, în momentul maxim de activitate, iar după construcție până la 200 de oameni vor lucra permanent pentru întreținere și reparare.
Alte proiecte importante
Monsson nu dezvoltă în Arad doar parcul de la Grăniceri, ci și alte două investiții la Macea și Chișineu Criș; așadar cele trei investiții sunt de peste 2 mii de megawatti.
„Probabil până în 2025-2026 toate cele trei parcuri vor fi construite și iată că Aradul devine un pol energetic foarte important. Cu cât avem mai multă energie regenerabilă în sistem, cu atât și prețul energiei va fi mai mic”, a explicat Enache, în noiembrie 2022.
Centrală funcțională la Șiria
Investiția de la Grăniceri, deși este poate cea mai așteptată în sectorul fotovoltaic – fiind vorba de cel mai mare parc de acest tip din Europa, nu este singura în sectorul „verde” din Arad. Compania Photon Energy a anunțat că pus deja în funcțiune prima sa centrală fotovoltaică românească la scară de utilitate. Centrala cu o capacitate de generare de 5,7 MWp este situată lângă Șiria și a fost contectată la rețea.
„Modulele solare bifaciale de înaltă eficiență montate pe dispozitive de urmărire cu o singură axă vor livra anual în jur de 8,7 GWh de energie regenerabilă rețelei administrate de Enel E-Distribuție Banat. Energia electrică generată de centrală va fi vândută pe piața de energie pe bază de comerciant, fără niciun sprijin sau acord de achiziție a energiei cu un furnizor de energie. Compania se așteaptă ca centrala să genereze venituri de 1,1 milioane euro pe baza prețurilor anticipate curente pentru sarcina de bază a energiei electrice din România în următoarele 12 luni”, au transmis cei de la Photon Energy.
Centrala electrică se întinde pe 9,3 hectare de teren nedezvoltat și este dotată cu aproximativ 10.600 de panouri solare.
Trimite articolul
XNu cumva investitia este in zona protejata NATURA 2000 ?