Tot mai greu de crezut, dar tot mai adevărat. Scandalul legat de terenul de la Polivalentă, pe care cândva ar fi trebui să se ridice un hotel sportiv, nu e nici pe departe la final. S-a ajuns la judecată încă din octombrie 2018, așa cum scriau ziarul și portalul nostru, Primăria dând în judecată Consiliul Județean și pe cei doi oameni de afaceri care dețin acum terenul cu pricina, iar procesul este în plină derulare, următoarea înfățișare fiind programată să aibă loc în septembrie, după vacanţa judecătorească.
Dar, surpriză. Lucrurile se complică şi mai mult. Omul de afaceri Florin Paşca şi colegul său de teren, avocatul Mihai Paşca (căruia patronul SC Confort i-a vândut jumătate din terenul de la Polivalentă imediat după achiziție acestuia prin licitație publică) au decis să nu stea cu mâinile în sân şi să aștepte cuminţi sentința judecătorească. Ci să-i cheme în judecată pe Gheorghe Falcă, pe trei funcţionari care activau în 2005 în Primărie, dintre care unul devenit între timp secretarul CLM, Lilioara Stepănescu, și pe consilierii locali care votaseră înstrăinarea terenului Primăriei către Consiliul Județean Arad, în anul 2005, momentul de la care a început „afacerea Polivalenta”.
Cei doi Pașca au cerut instanței să-i introducă în cauză pe Falcă Gheorghe, Doina Paul, Stepănescu Lilioara, Popa Răzvan, Popa Florica şi pe consilierii Dekany Tiberiu, Bobar Liviu, Borza Rodica, Braica Alexandra Patricia, Cismaş Loredana Diana, Costin Ionel, Curta Gheorghe, Czister Kalman Andras, Dolha Ioan, Edeleni Coloman, Huţiu Gheorghe, Manta Florin Virgil, Marian Ovidiu, Moşneag Vasile Ovidiu, Nagy Ghizela, Neamţ Valentin Paul, Neamţiu Gheorghe, Niţu Adrian, Pădurean Corneliu, Tokay Gheorghe, Vasil Mihaela Adriana şi Voicu Emanoil.
Tuturor acestora, cei doi Paşca le solicită, prin intermediul instanţei, un milion de lei! Motivul justificat în cererea adresată judecătorilor vizează aceeaşi buclucaşă hotărâre CLM din 2005, pe care Primăria vrea acum să o anuleze prin sentinţa Tribunalului, pentru a reintra în posesia terenului care cândva i-a aparţinut, dar pe care l-a „donat” Consiliului Judeţean. Cele 27 de persoane chemate în judecată ar trebui, în viziunea lui Florin și Mihai Paşca, să repare în solidar prejudiciul pe care ar putea să-l producă lor, în cuantum exact de 977.270 lei. Iar acesta nu e toată suma cerută de cei doi, ci la cei aproape un milion de lei ar trebui să se adauge spezele contractuale, taxele şi impozitele plătite de cei doi, precum şi beneficiul nerealizat ca urmare a imposibilităţii de a dezvolta imobilul pe care l-ar fi ridicat, spun cei doi Paşca, pe terenul de la Polivalentă.
Cei 27 ar trebui să fie vinovați şi buni de plată, se arată în cerere, doar în cazul în care instanța va admite acțiunea solicitată de Primărie și va anula hotărârea nr. 18 din 2005 și actele administrative subsecvente acesteia (toate hotărârile și actele care au dus în cele din urmă la pierderea terenului de către CJA, la scoaterea la licitație a acestuia de către o firmă de lichidare judiciară și mai apoi la cumpărarea terenului de către omul de afaceri Pașca).
Totul pentru că în cererea de chemare în judecată formulată de Primăria Arad anul trecut se solicită nu doar anularea Hotărârii pe care Consiliul Local Arad, la propunerea Primăriei, a luat-o în 2005, ci și anularea tuturor actelor încheiate de lichidatorul Mitu Insolvancy SPRL, prin care Florin Lucian Pașca a dobândit terenul de aproape 5.000 mp de la Polivalentă.
Istoria unui teren prea valoros Înainte de a prezenta ultimii paşi care au dus aici şi a încerca să vedem cum s-a ajuns ca Paşca, cândva considerat apropiat al primarului de atunci Falcă, fapt susţinut dacă nu cu altceva, măcar cu faptul că cei doi şi familiile lor stăteau într-un duplex pe malul Mureşului, vă prezentăm pe cât putem mai scurt istoria terenului de la Polivalentă, o istorie urmărită pas cu pas de Jurnal arădean și www.aradon.ro și detaliată în materialele noastre.
În aprilie 2018 vă informam, de pildă, că Consiliul Județean a pierdut terenul de la Polivalentă. Sau, mai exact, că terenul aflat pe Calea Iuliu Maniu, în imediata apropiere a Sălii Polivalente, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 5.000 de metri pătraţi, a fost vândut. Terenul aparţinuse Primăriei Arad, care l-a oferit Consiliului Judeţean în 2005, instituţie care l-a „pus la bătaie” în cadrul societăţii Continental Vest SA. Teoretic, această societate, care era formată din CJA şi Continental Hotels (firmă care administrează lanţul hotelier Continental din România), trebuia să construiască pe acel teren un hotel pentru sportivii arădeni, dar şi pentru cei care vizitau Aradul în cadrul diferitelor competiţii. Consiliul Judeţean oferea terenul (aport la societate), iar Continental Hotels se angaja să ridice respectivul hotel. Numai că, ani de zile, lucrurile au bătut pasul pe loc, cei de la Continental nu au făcut nicio investiţie, dar au majorat treptat capitalul social al firmei, ca să ajungă acţionari majoritari, cu 75 la sută din totalul acţiunilor!
Prima bombă
După ani de zile de incertitudine, după nişte controale ale Curţii de Conturi, după nişte recomandări de întoarcere a terenului înapoi la CJA dublate de sesizarea inspectorilor ANAF şi ai procurorilor legat de modul de administrare a firmei etc. şi după ce terenul a rămas cum, necum singurul bun al societăţii (exact bunul cu care CJA a venit în firmă) a venit şi cea mai proastă veste: un lichidator judiciar, desemnat să lichideze societatea Continental Vest, a vândut terenul respectiv. CJA a rămas astfel fără teren! Nicio mirare însă, căci tocmai CJA a cerut intrarea firmei în lichidare, iar de aici vânzarea era următorul pas logic. Preţul de vânzare: 977.270 de lei. Adică puţin peste 200.000 de euro! Aproape de centrul oraşului! Cumpărătorul a fost un arădean, singurul de altfel interesat de licitaţia derulată la Bucureşti: Florin Paşca, fost apropiat al primarului.
Acuzele au curs, ca atare, atunci, şi se vorbea despre faptul că acesta ar fi fost şi scopul iniţial al tuturor hotărârilor şi actelor întreprinse în legătură cu acest teren şi că suprafaţa situată în apropiere de centrul orașului trebuia încă din start să revină omului de afaceri Pașca. Aşa că ingineriile au curs.
Bomba cu numărul doi
În octombrie 2018, pe când aproape toată lumea părea împăcată cu pierderea terenului și cu ideea că asta e țara noastră, „mereu se face câte ceva ca să câștige cine trebuie”, a venit o altă bombă: Primăria a dat în judecată Consiliul Judeţean, în încercarea de a recupera terenul de la Polivalentă. După 12 ani! Scriam în octombrie 2018 despre acest fapt, care ni se părea incredibil, dar cât se poate de adevărat: „după ce au stat 12 ani cu mâinile în sân, reprezentanţii Primăriei Municipiului Arad au deschis acum o acţiune în instanţă prin care cer înapoi de la Consiliul Judeţean Arad terenul de aproximativ 5.000 de metri pătraţi aflat în zona Sălii Polivalente”. Un teren aflat deja în proprietatea unui privat, teren achiziţionat la licitaţie publică! După ce, timp de 12 ani, nimeni din Primăria Arad nu s-a sesizat că soarta respectivului teren atârnă de un fir de păr şi nu a urmărit nici dacă prevederile din hotărârea nr 18 din 2005 sunt respectate cât de cât, Municipalitatea vine în octombrie 2018 şi cere anularea propriei hotărâri, după ce lichidarea Continental Vest a fost finalizată, iar terenul a fost vândut. În procesul intentat de Primărie anul trecut, pârâţii au fost Consiliul Judeţean, cei doi noi proprietari ai terenului, respectiv Lucian Florin Paşca şi Mihai Paşca, dar şi Mitu Insolvency IPURL, firma care a lichidat Continental Vest. Totodată, în proces a fost chemată în garanţie şi societatea Continental Hotels.
Motivele invocate de Primărie
Care sunt motivele pentru care Primăria cere terenul înapoi? Așa acum am arătat și în articolele trecute, în primul rând, municipalitatea susţine faptul că, în anul 2005, când s-a făcut transferul terenului, în hotărârea respectivă se specifica faptul că realizarea complexului sportiv trebuie începută într-un an de zile de la cedarea terenului. Adică până în 2006 (deși din 2006 şi până în 2018, Primăria nu s-a sesizat asupra faptului că pe terenul respectiv nu a început nicio construcţie). Apoi, spun cei de la Primărie, terenul a fost trecut din domeniul public al Judeţului Arad în domeniul privat, lucru ilegal.
„Constatându-se că nu a fost realizată investiţia şi că terenul a fost transmis către o societate comercială, prin trecerea terenului din proprietatea publică a Judeţului Arad în proprietatea privată a UAT – Judeţul Arad, cu încălcarea regimului juridic de drept public, este impetuos necesară revenirea terenului în proprietatea publică a Municipiului Arad”, se arată în chemarea în judecată înaintată de Primăria Arad către Tribunalul Arad.
Tot aici se mai arată că Primăria s-ar mulţumi şi cu banii pe teren, în cazul în care instanța consideră că acesta nu poate fi… retrocedat. În cererea de chemare în judecată, juriştii municipalităţii susțin că, dacă lichidarea firmei Continental Vest a fost legală, primăria este dispusă să primească şi o sumă de bani, nu neapărat terenul cu pricina. „În condiţiile în care instanţa de judecată apreciază legale actele de executare efectuate de pârâta de ordinul 3 (n.r. firma de insolvenţă Mitu Insolvency IPURL), solicităm obligarea pârâţilor Consiliul Judeţean Arad şi Judeţul Arad să achite municipiului Arad contravaloarea prejudiciului cauzat ca urmare a încălcării regimului juridic de drept public, respectiv obligarea acestora la plata contravalorii imobilului la valoarea de piaţă ce va fi stabilită printr-o expertiză judiciară evaluatorie”.
Bomba cu numărul trei
Tot bani cer acum și cei doi Pașca. Un milion de lei, în cazul în care terenul va reveni, greu de crezut, spun aceștia, înapoi Primăriei. Deși le este greu de imaginat și lor și nouă că o hotărâre de CLM care nu a fost urmărită de CLM niciodată pentru a vedea dacă a fost respectată va fi anulată după 12 ani și după ce și-a produs toate efectele, unele mai devastatoare decât celelalte, efecte în urma cărora, autoritățile au rămas fără un teren în buricul târgului, cei doi Pașca au hotărât să se blindeze și să ceară daune!
Procesul, în septembrie
Procesul prin care Primăria îşi cere înapoi terenul se judecă la Tribunalul Arad, Secţia a III- a Contencios Administrativ şi Fiscal, Litigii de Muncă şi Asigurări Sociale. Prima înfăţișare a avut loc pe 4 octombrie 2018 şi de atunci s-au mai stabilit câteva termene. Următorul este în septembrie 2019, atunci când instanţa va trebui să analizeze şi cererea celor doi Paşca de chemare ca părți în proces a ex-primarului Falcă, a unor funcționari publici și a tuturor consilierilor care în 2005 au votat hotărârea care a dus după 12 ani la pierderea terenului de lângă Sala Polivalentă.
Adevăruri și interese
Ce adevăruri stau în spatele unor mișcări începute în urmă cu 14 ani, când primarul Falcă şi preşedintele Consiliului Judeţean au propus, iar aleşii au acceptat ca un teren al Primăriei să treacă la Consiliul Judeţean şi de aici să intre într-o firmă? Unde s-au dus prieteniile de altădată, cum a fost posibil ca un teren de o asemenea valoare să fie pierdut de autorități, câtă îngăduință este în spatele acestor „afaceri bulgărești” și cât interes, rămâne de văzut. De ce singurul bun al firmei care urma să ridice hotelul, terenul extrem de valoros, a reprezentat doar 25% din capital, iar promisiunile de ridicare a imobilului 75%? Cum s-a ajuns aici? De ce s-a trezit Primăria în ceasul al 13-lea, adică după 12 ani, să facă ceva și care e scopul acestei treziri, ne e greu de dedus. Un dosar de cercetare penală ar trebui să facă acest lucru, dar nimeni nu vorbește nimic despre ancheta aflată în derulare.
Dosar de cercetare penală
În anul 2018, Jurnal arădean și www.aradon.ro publicau faptul că decizia lui Florin Lucian Paşca de a achiziţiona terenul de la Polivalenta este ciudată, dat fiind faptul că în cauză există un dosar penal. Omul de afaceri a luat la cunoştinţă acest lucru – că există o menţiune chiar în CF-ul terenului, în care se arată că o investigaţie este derulată de Poliţie, în baza plângerii făcute de reprezentanţii CJA, care nu sunt de acord cu modul în care acel teren a fost pierdut. Acum, Pașca riscă să piardă terenul cumpărat la licitație, dar nu e de acord să-l piardă fără o bătălie serioasă.
Ce are de spus omul de afaceri Pașca
Considerat cândva unul dintre cei mai buni prieteni ai primarului Falcă, vecin de duplex, tot cândva, cu acesta, omul de afaceri Pașca a decis să-l cheme pe fostul edil în instanță, în încercarea sa de a-și păstra terenul de la Polivalentă. Pașca spune despre sine că este un cumpărător de bună credință, că a cumpărat terenul despre care a auzit că se vinde la licitație publică tocmai citind articolele noastre legate de subiect, că a fost singurul arădean, ba mai mult – singurul român interesat să cumpere acest teren, achiziţionat la a şasea licitaţie (de primele cinci nu a ştiut, spune omul de afaceri, iar a şasea a venit după ce a citit materialul publicat de noi pe acest subiect). Nici la acea licitaţie nu s-a prezentat nimeni, în afară de el, dar a aflat că ulterior au existat și alți arădeni care s-ar fi interesat de teren. Mai spune că imediat după licitație a vândut jumătate din teren lui Mihai Pașca și că, împreună cu acesta, avea de gând să ridice acolo un complex aparte, imobil care este invocat ca posibil prejudiciul în cererea adresată acum instanței.
Omul de afaceri susține că nu a elaborat nici un Plan Urbanistic de Detaliu pe teren (în viziunea nostră, un motiv care ar fi putut sta la baza cererii sale adresată justiţiei), pentru că nu a ajuns atât de departe, dar că știa care e regimul de înălțime admis în zonă, până la 10 etaje, dat fiind faptul că PUD-ul anterior, care viza hotelul sportivilor, a fost aprobat de CLM în 2009 şi a adunat avize şi certificate de urbanism. PUD-ul său nu a mai venit pentru că, mai spune Paşca, a venit procesul. Fără a vrea neapărat să se lanseze în acuze, omul de afaceri nu elimină din calculele sale nici varianta extrem de plauzibilă că terenul ar fi trebuit, în fapt, să ajungă la altcineva, considerând că e greu de explicat altfel chemarea în judecată făcută de Primărie şi încercarea instituţiei de a anula hotărârea de acum 14 ani, respectiv de a recupera terenul. Despre prietenie nu a mai vorbit nimeni, printre atâtea chemări în judecată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!