Programul Operaţional Regional 2014-2020 ar putea fi şansa administraţiei judeţene de a moderniza peste 140 de kilometri de drumuri care tranzitează judeţul nostru. Consilierii judeţeni au aprobat documentaţiile tehnico-economice, faza Documentaţii de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie, pentru modernizarea a opt drumuri judeţene, marea majoritate a acestora fiind drumuri aflate la limitele judeţului Arad, în apropierea altor judeţe. Partea cea mai îmbucurătoare pentru mii de arădeni este că una dintre şoselele pentru care a fost aprobată documentaţia necesară este Arad-Şiria-Seleuş, cel mai hulit drum din judeţ.
Dar să vedem care sunt şoselele vizate şi cât se estimează că costa reparaţiile pentru fiecare dintre ele. Drumul judeţean 794, pe relaţia intersecţie DN 79-Mişca-Apateu-Berechiu, lung de aproximativ 17 kilometri, va costa aproape 40 de milioane de lei. Drumul judeţean 792 C, adică Buteni-Şilindia-Tîrnova-Pâncota, lung de 31 de kilometri, va costa 61,3 milioane de lei. Drumul judeţean 709 E, pe relaţia Sânpetru German-limită judeţ Timiş, pe o lungime de 7 kilometri, va costa 16,5 milioane de lei. Modernizarea drumului judeţean 708 D, Tauţ-Camna-Luguzău, pe o lungime de 6 kilometri, va costa 12,6 milioane de lei. Drumul judeţean 682 A, dintre Firiteaz şi limita cu judeţul Timiş, lung de 2,5 kilometri, va costa 6 milioane de lei. Drumul judeţean 682, pe care se va lucra pe mai multe tronsoane, respectiv limită judeţ Timiş-Birchiş şi Felnac-limită judeţ Timiş (acesta este un drum care traversează întreg sudul judeţului), care are o lungime de 13 kilometri, va costa 26 de milioane de lei. Drumul judeţean 572, care îşi propune să unească trei judeţe, pe relaţia limită judeţ-Lipova, care are o lungime de 25,5 kilometri, va costa aproape 50 de milioane de lei. În sfârşit, cel mai lung şi mai scump drum este drumul judeţean Arad-Şiria-Seleuş. Pentru modernizarea a peste 35 de kilometri se estimează că va fi plătită suma de 82 de milioane de lei.
Bani foarte mulţi
Sumele vehiculate pentru aceste lucrări sunt uriaşe, Consiliul Judeţean Arad nepermiţându-şi să execute aceste lucrări din fonduri proprii. Speranţa noastră sunt fondurile europene. Odată adoptate documentaţiile tehnico-economice, va urma întocmirea proiectelor tehnice. Unele dintre obiectivele de investiţii au deja aceste proiecte, aşa că ele vor fi doar reactualizate. Apoi, cândva prin toamnă, când se va deschide linia de finanţare europeană nerambursabilă, Consiliul Judeţean va depune proiecte pentru modernizarea acestor drumuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!