ARAD. Ai minimum 16 ani, ai absolvit o instituţie de învăţământ şi, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu ai reuşit să te încadrezi în muncă potrivit pregătirii profesionale? Conform art. 17 alin. 2 din Legea 76/2002, eşti asimilat şomerilor. Trebuie doar să te înscrii în evidențele AJOFM Arad ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă. Înscrierea nu e condiţionată de obţinerea diplomei de bacalaureat, dar trebuie făcută în termen de maximum 60 de zile de la data finalizării studiilor (31 mai 2014, pentru absolvenții de liceu în anul 2014). Aceasta e o condiție preliminară în vederea obținerii ulterioare a indemnizației de șomaj. Pasul următor constă în depunerea dosarului pentru indemnizația de șomaj.
„Depunerea dosarului pentru primirea indemnizației de șomaj, în cazul absolvenților, este posibilă după expirarea celor 60 de zile de la absolvire, prevăzute de lege pentru a fi încadrat potrivit pregătirii profesionale, respectiv pentru cei care nu au refuzat un loc de muncă. Termenul maxim de depunere a dosarului pentru somaj este de 12 luni de la data absolvirii, acesta fiind un termen de decădere. Tinerii absolvenți beneficiază de indemnizație de șomaj în cuantum de 250 lei/lunar, pe o perioada de 6 luni” – precizează Mihaela Jude, purtător de cuvânt al AJOFM Arad.
Facilităţi
Potrivit Legii 76/2002, absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de încadrare în cuantum de 500 de lei.
Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Aceste drepturi se acordă absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 12 luni de la data angajării.
Prime
„Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiază de o primă de încadrare acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj în sumă de 1.000 lei. Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul primesc o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu 3.500 lei” – precizează Mihaela Jude.
Beneficii
Persoanele înscrise în evidențele AJOFM Arad pot beneficia în mod gratuit de servicii de formare profesională. În luna septembrie va avea loc Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, eveniment care va oferi tinerilor ocazia de a se întâlni în mod direct cu angajatorii și de a se încadra pe piața muncii.
Mihaela Jude: Elevii și studenții se pot încadra pe perioada vacanțelor, pentru o durată de max. 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic
Citiți principiile noastre de moderare aici!