„Tabita Cristea se va referi la gastronomie, dar locația în care ne aflăm demonstrează calitatea de antreprenor reputat. În fond, gastronomia reprezintă arta de a prepara mâncăruri alese dar și însușirea de a aprecia calitatea acestora. În prezent, gastronomia se studiază în universități, în cadrul Facultății de Inginerie alimentară, dar există în Italia, de exemplu, o Universitate în exclusivitate, de Științe Gastronomice. Deci gastronomia este deopotrivă teoretică și practică”, a transmis în deschiderea prezentării prof.univ.dr. Lizica Mihuț.
Tabita Cristea a vorbit, pentru început, despre valorile identitare ale gastronomiei precizând:
„Avem în primul rând o valoare economică, probând sărăcia sau bogăția. Mai apoi, gastronomia are valoare socială, relevând apartenența la o anumită „poziție” socială. În al treilea rând vorbim de o valoare etnică, fiind specifică unei anumite etnii. Alte valori la fel de importante ale gastronomiei sunt: valoarea culturală și de civilizație, un exemplu în acest sens fiind servirea ceaiului; valoarea religioasă, valoarea ideologică și desigur valoarea spirituală”.
„Mărturisesc, cu acest prilej, că interesul meu, de-a lungul anilor a fost și este cel pentru gastronomie ca artă, așa numita artă culinară. Eram studentă , în America, la un Colegiu, cu un alt profil decât gastronomic, dar am cumpărat peste 100 de cărți de gătit. Am studiat, ca autodidact, rețete, tehnici de preparare a produselor din carne, pește, legume, precum și a celor de patiserie. Revenind în Arad, am continuat documentarea, fiind preocupată de o dezvoltare personală în domeniul gastronomiei, dar la nivelul excelenței. Spre a-mi proba pregătirea în această zonă, am participat la 3 concursuri naționale (București, Brașov, Arad), ocupând, în condițiile unei concurențe acerbe, locul întâi. Cu toată modestia, spun că <am crescut și iar am crescut>, prin multă muncă și adesea, prin sacrificii asumate”, a transmis Tabita Cristea.
„O atenţie deosebită trebuie să îi fie acordată materiei prime. Astfel, pentru salata de vinete cumpăr anual 600 kg de vinete nestropite, de la același gospodar dintr-o zonă rurală a județului nostru, vinete pe care le coacem pe grătar, în curte și le depozităm în congelatoare.. Maioneza o preparăm în casă și folosim ceapă roșie în loc de ceapă albă, precum și usturoi de foarte bună calitate”, a mărturisit Tabita Cristea.
În final, arădeanca a precizat că această pasiune pentru gastronomie îi aduce și o bunăstare sufletească:
„Zilnic asigurăm gratuit, mâncarea pentru o casă de bătrâni, o casă de copii și nu în ultimul rând, pentru un afterschool al unor elevi cu nevoi speciale”.
Așadar, cu multă implicare, pasiune, muncă și dedicare, antreprenoriatul în gastronomie poate fi dus la un nivel de excelență.
Citiți principiile noastre de moderare aici!