În schimb, Totphal Bela a solicitat să i se aprobe înfiinţarea unui PFA (persoană fizică autorizată) cu obiect de activitate: „PFA Preot Protestant – Totphal Bela”, drept respins de Tribunal. Are vreo cinci procese şi două dosare penale pentru infracţiuni economice şi pentru exercitarea fără drept a unei funcţii, dosare ce aşteaptă de aproape un an pronunţarea unei soluţii. O amânare nejustificat de lungă dat fiind impactul social al conflictului.
Miză materială a acestui război este uriaşă dacă ne gândim că într-o singură lună, în buzunarele fostului preot se duc mii de euro (4000 -5000) încasaţi, printr-o ingenioasă inginerie finaciară, din închirierea spaţiilor ce aparţin parohiei Bisericii Evanghelice Luterane, cunoscută arădenilor ca Biserica Roşie. Până la pronunţarea unui verdic final sumele vor creşte considerabil, dat fiind că procesele se prelungesc foarte mult. Dincolo însă de aceste calcule pragmatice, la care fostul prelat excelează, e războiul tacit, fără miză cuantificabilă cu enoriaşii.
Păstorul carismatic , fără doar şi poate, a ştiut să îi ţină aproape pe cei mai mulţi din turmă. Cei care au îndrăznit să o părăsească fără încuviinţarea lui, la început puţini la număr, au fost trimişi în judecată. Sesizarea pe care 14 enoriaşi şi două cadre bisericeşti au făcut-o forului bisericesc superior a avut drept consecinţă o plângere penală împotriva lor, formulată de însuşi Totphal Bela, preotul menit să îngrijească turma.
Acuzaţiile aduse împotriva propriilor enoriaşi erau de uzurpare a calităţii oficiale a preotului, insultă, calomnie şi deţinerea de diplome false pentru cele două cadre bisericeşti. Rezoluţia Parchetului a fost cea de neîncepere a urmăririi penale ceea ce a făcut ca represiunea să continue.
Fostul preot a atacat din nou, a făcut recurs, iar procesul s-a mutat la Judecătoria Arad şi are ca termen 9 decembrie. „Vom continua să desfășurăm toate demersurile legale necesare atât pe cale civilă cât și de ordin penal pentru reintrarea în normalitate și legalitate a situației parohiei arădene a Bisericii Evanghelice Lutherane și pentru ca enoriașii acestei parohii cât și ceilalți arădeni să poată reintra cât mai curând în biserica de care sunt atât de atașați.” a precizat avocatul Eparhiei Evanghelice Luterane, Mihai Pasca.
Şicane judiciare
În acest timp însă, oameni cu vârste venerabile, cu neputinţele inerente vârstei au fost chemaţi în audieri la poliţie. Nu pentru că ar fi săvârşit acte de violenţă sau ar fi atentat la bunurile cuiva ci pentru că au îndrăznit să critice nerespectarea unei tradiţii şi s-au revoltat împotriva modului de oficiere al unei liturghii. Parohia a pierdut bani, Biserica Evanghelică Lutherană a suferit o lovitură de imagine iar enoriaşii, şi-au pierdut locul de închinăciune. Biserica Roşie are porţile mai tot timpul închise iar frica multora este că bucuria de a se închina din nou în biserica în care au crescut, care ascunde în ea istoria vieţii lor , nu o vor mai putea trăi niciodată.
Monica Ardelean
monica.ardelean@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!