Aradon: Aradul este un oraș multicultural. Cum vedeți implicarea comunității maghiare în dezvoltarea orașului?
Attila Veres: Aradul este un oraș multicultural, unde trăiesc împreuna de secole multe naționalități: romani, maghiari, germani, evrei, sârbi, bulgari, slovaci, romi. Asta dă o valoare in plus orașului. Relația lor în cursul secolelor s-a bazat pe stimă. E important de subliniat: STIMĂ. Putem spune în acest sens, că orașul nostru este norocos. Păstrarea culturii fiecărei minorități este o valoare, care trebuie menţinută, deoarece îmbogățește viața culturală a orașului și acest lucru crește atractivitatea atât pentru locuitori, cât și pentru turiști. Persoanele din diferite medii culturale aduc abilități și perspective diverse pe piața muncii, contribuind la inovație și creștere economică. În rândul comunităților minoritare sunt adesea antreprenori, care pot crea noi afaceri și servicii. Păstrarea și susținerea culturilor minoritare poate ajuta la construirea și consolidarea relațiilor internaționale, benefice pentru dezvoltarea economică și diplomatică a orașului.
Aradon: Pe o scară de la 1 la 10 ce importanță are educația din punct de vedere al comunității maghiare?
Attila Veres: Cred cu tărie că principiile unei educații corespunzătoare se dobândesc în familie. Rostirea adevărului, cinstea și corectitudinea precum și comunicarea adecvată formează baza educațională a oricărui individ și stă pe umerii părinților. Sistemul de învățământ de la creșă până la nivelul universitar trebuie să-l înzestreze pe fiecare cu atributele personalității și capacitatea de a crea plus valoare fără discontinuități și deprinderi negative. În aceste unități de învățământ nu se predau doar materii, ci este locul unde se transmit valori, tradiții și speranțe. Acestea sunt importante pentru orice comunitate, inclusiv pentru cea maghiară, pe care doresc să o reprezint în administrația locală. Pentru păstrarea identității maghiare avem nevoie să păstrăm grădinițele și școlile în limba maghiară din cartierele oraşului. Aradul este un loc în care în mod tradițional se împletesc în beneficiul tuturor formele educaționale românești, maghiare și germane. Acestea conduc la aspectul multicultural al orașului nostru.
Aradon: Care ar fi primele trei proiecte majore care ar putea schimba în bine fața Aradului?
Attila Vereş: Regularizarea albiei râului Mureș în municipiul Arad. Transformarea ștrandului din Arad într-un Aqua Park modern și modernizarea Ștrandului termal din Gai. Dar şi o parcare subterană cât mai aproape de centrul orașului.
Aradon: Sunteți un om pasionat de sport. Concret ce ați făcut până acum pentru mișcarea sportivă arădeană și ce obiective aveți?
Attila Veres: De mai mulți ani mă implic în sprijinirea unor evenimente sportive cum ar fi: Triatlonul Proactivi, Crosul Cetăților, Bike ’N Wine Race, Ultra Zărand Series. Sunt evenimente unde nu doar adulții amatori de sport, dar și copii și tinerii sunt încurajați să facă mișcare. Am ajutat echipa de baschet FCC UAV ICIM Arad Junior și secţia de volei de la Victoria Nădlac. M-am implicat în modernizarea iluminatului din Sala Sporturilor „Victoria”, dar și în sala de sport a Liceului Pedagogic „Dimitrie Țichindeal”. Îmi doresc să ajut în continuare mișcarea sportivă arădeană. Consider că e important să avem cât mai multe terenuri de sport multifuncționale, iar Bazinul Delfinul să fie renovat și redeschis pasionaţilor de înot.
Citiți principiile noastre de moderare aici!