ARAD. Tocmai pe când a devenit un subiect de presă naţională, fiind etichetat o afacere extrem de păguboasă, Patinoarul artificial al Municipalităţii îşi deschide porţile. Sau poate tocmai de aceea. Deschiderea oficială a fost anunţată ieri de mai marii Primăriei Arad, după ce timp de două zile subiectul patinoarului cu gazon artificial, catalogat drept un eşec investiţional, a ţinut capul de afiş al ştirilor. Sâmbătă, însă, pe 14 decembrie 2013, se deschide patinoarul, cu un moment festiv ce vrea să marcheze debutul acestui nou sezon. Iar patinoarul este privit de mai marii Primăriei drept profitabil (luând în calcul desigur şi populaţia Aradului şi atractivitatea pentru astfel de sporturi). Gazonul artificial va fi acoperit până sâmbătă cu gheaţă (primarul spune că acesta este un gazon special comandat pentru a face faţă operaţiunilor de gen), maşinile de curăţat gheaţa vor fi puse în funcţiune, iar în weekend vor fi deja aşteptaţi arădenii la patinat. Amatorii de patinaj sunt invitaţi încă de sâmbătă dimineaţă, de la ora 10. Doar seara, însă, de la ora 18, se dă startul oficial al distracției de iarnă printr-o petrecere pe gheaţă. Potrivit comunicatului Primăriei Arad, atmosfera va fi „încălzită” de DJ, concursuri cu premii și surprize.
Întrebarea, ca în fiecare din ultimii ani, este însă aceeaşi: câţi vor participa la acest eveniment şi câţi vor opta pentru această distracţie specifică sezonului de iarnă în cele două luni şi jumătate, maxim trei luni, cât va funcţiona patinoarul? Programul de funcționare și tarifele de intrare la Patrioarul artificial al Municipalităţii sunt aceleaşi ca în anii trecuţi: de luni până vineri, între orele 12:00-21:30 (accesul urmând să se facă în serii de 90 minute, care încep la orele pare: 12:00, 14:00, 16:00, 18:00 şi 20:00) iar sâmbătă şi duminică, între orele 10:00-23:30 (cu serii de la 10:00, 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:00, 22:00).
Nici tarifele nu s-au modificat faţă de anii anteriori, biletul de intrare la patinoar fiind de 9,5 lei /ora sau de 11 lei /seria de 90 minute. Şi nici închiriatul patinelor nu s-a modificat: 5 lei /ora sau 6 lei /seria de 90 minute. Cu toate acestea, patinoarul nu a prea avut succes la arădeni iar afacerea de închiriat patine nu s-a dovedit profitabilă. Că nu e multă lume la patinoar nici măcar în luna decembrie o spune până şi faptul că gheretele la care urmau să se servească ceaiuri, cafele şi bucate pe gustul practicanţilor de patinaj nu au fost închiriate de Primăria Arad în ciuda repetatelor licitaţii. Anul acesta, Municipalitatea a refuzat să mai lanseze procedura: nu se mai interesa oricum nimeni de gheretele cu pricina.
Dezavantaje
În defavoarea patinoarului nu este doar faptul că nu ai unde să-ţi cumperi de-ale gurii şi să te odihneşti după o serie întreagă de patinat, ci şi faptul că nu ai cu ce ajunge până aici, niciun mijloc de transport în public neducându-te la patinoar sau în apropierea lui. Mai e şi faptul că la Arad, nefiind un oraş de munte, sportul pe patine nu e împământenit. O serie de inconveniente pentru patinoarul Primăriei, care te duc toate cu gândul la faliment. Iar imaginea e conturată cât se poate de bine dacă arunci doar o singură privire în serile de iarnă pe acolo.
Și atuuri
Dar nici vorbă de faliment, ne asigură mai marii Primăriei. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, ne vorbeşte despre atuurile patinoarului artificial: dimensiunile olimpice (greu de întâlnit la alte patinoare din ţară), locuri de parcare la discreţie, exact lângă patinoar, patine de închiriat şi doar 5-7 minute de mers pe jos de la staţia de tramvai de la Teatru. Primarul Gheorghe Falcă spune chiar că patinoarul este o afacere profitabilă, pentru că atunci când este vara şi acest tip de afacere nu aduce bani, aduce la Arad, unde doar se câştigă, nu se cheltuieşte, graţie gazonului artificial special montat aici. Se închiriază terenul pentru fotbal, se scot bani şi nu se cheltuieşte nimic. Primarul spune că nici încasările pe timp de iarnă nu sunt rele, dacă ţinem cont că sunt doar aproape trei luni de activitate, cât durează efectiv iarna (din 15 decembrie până în 15 martie). Edilul ne-a amintit ieri şi de populaţia Aradului, care nu poate fi comparată cu cea a Timişoarei, sau a Clujului, unde gradul de ocupare al unui patinoar e mai ridicat, dar a şi precizat că patinoarul a fost făcut pentru arădeni, nu pentru a aduce bani neapărat la buget, ci pentru a le oferi locuitorilor urbei o distracţie pe timp de iarnă. Că acesta este fost folosit şi vara şi aduce profit şi atunci, e graţie gândirii Municipalităţii, mai spune edilul.
Decembrie, lună bună
Un lucru e cert pentru responsabilii Patinoarului şi pentru serviciul Baze Sportive, în grija căruia se află acest obiectiv: luna decembrie, plină ochi de sărbători, e cea mai bună lună la încasări. Iar acest decembrie, cu atâtea zile libere, ar putea schimba soarta aproape falimentară a patinoarului. Rămâne doar de văzut ce înseamnă o „lună bună” în percepţia Municipalităţii Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!