Nu este primul studiu pe care patinoarul îl înghite. În 2016, consilierii locali aprobau un studiu de fezabilitate pentru acoperirea patinoarului artificial din oraș. Studiul realizat de Stacons SRL prevedea costuri de 4 milioane de lei cu tot cu TVA, pentru realizarea lucrării. Proiectarea și execuția urmau să dureze nu mai mult de șase luni împreună.
De la aprobarea studiului de fezabilitate și până la lansarea licitației pentru atribuirea lucrării au trecut aproape doi ani, contractul pentru „Lucrări de execuție pentru obiectivul Acoperire Patinoar Municipal Arad” fiind semnat, conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice, pe 21 decembrie 2018. Câștigătoare a fost desemnată, conform aceleiași surse, firma Drast Company, care ulterior a mai obținut și alte lucrări din partea autorităților publice din Arad. Valoarea contractului se ridica, în 2018, la 2.592.211 lei, așadar cu aproape o treime mai mic decât cel prevăzut de Stacons în studiul de fezabilitate.
Cu toate că valoarea contractului a fost mai mică decât cea preconizată în SF, lucrarea nu a fost realizată. Începerea execuției a fost programată la sfârșitul sezonului 2018-2019, însă firma contractată nu a mai realizat acest lucrări. În 2019, consilierii locali au aprobat întocmirea unui al studiu, de data aceasta DALI – documentație de avizare a lucrărilor. Și acela rămas fără vreo finalitate.
Între timp, cu acoperișul nerealizat, cei de la Recons SA, care administrează patinoarul, au sesizat și solicitat alte reabilitări sau modernizări la patinoar, în 2021. Acum, municipalitatea vrea un proiect tehnic pentru reabilitarea instalațiilor patinoarului și acoperirea acestuia. Conform caietului de sarcini, investiția este necesară pentru că „starea tehnică a construcțiilor și instalațiilor existente” o cere, „mare parte dintre acestea fiind învechite și cu un grad de uzură ridicat, punând în pericol sănătatea utilizatorilor”.
Patinoarul Municipal Arad a „topit”, așadar, în câțiva ani, două studii: unul de fezabilitate, altul de avizare a lucrărilor de intervenție. Mai mult, în urma unuia dintre studii s-a semnat și contractul de execuție a lucrărilor, însă și contractul a fost „topit”. Ultima dată când s-a auzit despre patinoar a fost în martie 2021, când primarul Călin Bibarț, într-o conferință de presă, a prezentat proiectele administrației locale pe termen scurt, mediu şi lung. Cele două proiecte – cel de acoperire, respectiv cel de modernizare a instalațiilor și spațiilor – au fost „comasate” în prezentarea edilului, valoarea menționată de acesta fiind de 4.881.184,62 de lei.