ARAD. Trecem zilnic pe lângă clădirile din oraş, le observăm sau le studiem şi le admirăm pe cele frumoase ori ne necăjim pentru cele neîngrijite. Nevăzătorii nu au de unde să ştie cum arată clădirile decât cel mult din poveştile altora. Începând din 25 septembrie, însă, lucrurile sunt uşor schimbate. Spunem „uşor” pentru că deocamdată e vorba de doar cinci clădiri (ce-i drept, unele din cele mai frumoase din Arad): Palatul Administrativ, Palatul Cultural (Filarmonica), Catedrala Ortodoxă de la Podgoria, Gara Centrală și Colegiul Național „Moise Nicoară”. Imagini foto-tactile cu aceste clădiri au fost prezentate vineri, în cadrul unui eveniment organizat de Primărie. În fapt, am asistat la o mostră de promovare a patrimoniului cultural prin accesibilizarea unor clădiri de patrimoniu folosind imagini foto-tactile, destinate persoanelor cu deficiențe de vedere.
La eveniment au participat reprezentanți ai Asociației Nevăzătorilor din România, ai Școlii Speciale pentru nevăzători – Liceul Special „Sfânta Maria”, reprezentanți ai autorităților locale și ai societății civile.
Un prim pas…
„Un astfel de proiect este poate un pas mic pentru noi, dar unul mare pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Toți facem parte din această comunitate, toți trebuie să ne bucurăm de patrimoniul pe care-l avem, iar datoria noastră, a celor din administrația locală, este să încercăm să promovăm această moștenire culturală și să o prezentăm în diferite forme. Mă bucur că am reușit să facem acest proiect și le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea lui. Planșele vor fi amplasate la intrarea în fiecare din cele cinci clădiri. În funcție de impactul pe care îl va avea acest proiect pilot, nu este exclus să-l continuăm, iar pe viitor vom încerca să realizăm și machete 3D ale principalelor obiective din Arad”, a declarat primarul Călin Bibarț.
„Suntem bucuroși că administrația Aradului manifestă deschidere si preocupare pentru problemele cu care se confruntă comunitatea noastră, comunitatea nevăzătorilor. Azi, cu ajutorul acestor planșe avem posibilitatea să ne facem o idee despre arhitectura orașului care este foarte frumoasă. Mulțumesc pentru această inițiativă, în speță domnului primar care a dat dovadă de fiecare dată de o receptivitate maximă față de problemele noastre. Aș vrea să vă spun că inclusiv pentru copii astfel de materiale sunt extrem de necesare pentru a-și crea educația de mâine”, a declarat Florin Atimuț, președintele filialei arădene a Asociației Nevăzătorilor din România.
Tehnici specifice
La baza realizării imaginilor tactile stau tehnici specifice de interpretare a fotografiilor, prin suprapunerea peste imaginea fotografică a contururilor tactile și a texturilor elementelor arhitectonice, reliefate apoi pentru a fi „citite” de persoanele nevăzătoare, acestea fiind însoțite de numele clădirii scris în alfabetul Braille.
Imaginile foto-tactile au fost fixate pe suporturi speciale pentru persoanele cu deficiențe de vedere și urmează să fie montate la intrarea în aceste clădiri, însoțite de marcaje tactilo-vizuale de avertizare amplasate la o distanță adecvată de acestea.
EASY TOWNS II
Realizarea imaginilor foto-tactile şi evenimentul de prezentare a acestora sunt parte a Proiectului „Orașe Europene Tinere, Accesibile și Sustenabile II” (European Accessible Sustainable Young TOWNS II) – acronim EASY II, co-finanțat de Comisia Europeană prin Programul „Europa pentru Cetățeni 2014 – 2020”, Acțiunea 2.2 Rețele de orașe.
Obiectivul principal al proiectului îl constituie sporirea capacității administrațiilor locale în abordarea unor probleme specifice ale comunităților europene legate de multiculturalism, diversitate și integrare, cu accent pe patrimoniu, printr-o mai bună înțelegere a nevoilor cetățenilor, în special ale tinerilor și o implicare mai activă a societății civile în implementarea soluțiilor propuse.
Municipiul Arad participă la proiect, în perioada 1 octombrie 2018 – 30 septembrie 2020, alături de orașele Heist-op-den-berg (Belgia), Vicenza (Italia), Knezha (Bulgaria), Niepolomice (Polonia), Alfas del Pi (Spania), Pola (Croația), Pforzheim (Germania), Rijeka (Croația), Sentjur (Slovenia), Colegiul Național Mikiel Anton Vassalli (Malta) și Universitatea Matej Bel (Slovacia).
Citiți principiile noastre de moderare aici!