ARAD. Nu şi-a plătit colaboratorii, iar acum a ajuns în faţa judecătorilor, fiind acuzat de înşelăciune şi fals. Patronul firmei Tredeco Holding, firmă abonată la contractele de deszăpezire de pe autostrada Nădlac-Arad-Timişoara Lugoj, este inculpat într-un dosar instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Ineu, anchetatorii susţinând că acesta ar fi completat cu date nereale un bilet la ordin prin care a încercat să recupereze de la partea vătămată o sumă pe care considera că nu trebuia să i-o plătească. Firma pe care încerca să o lase fără bani nu avea suma disponibilă în cont, aşa că banca a raportat-o în Centrala Incidentelor de Plăți, măsură care a dus la blocarea conturilor societății și ale administratoarei acesteia, potrivit celor de la bihorjust.ro.
În plângerea care a fost depusă de administratoarea firmei vătămate împotriva lui Marius Iosif Cosma, cel care este patronul firmei Tredeco Holding, se arăta că reclamanta a încheiat cu arădeanul, în luna mai 2017, un acord de închiriere a unor utilaje care urmau să acţioneze pentru lucrările de deszăpezire ale autostrăzii. Asta, după ce Tredeco câştigase licitaţia organizată de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara.
Pentru garantarea executării contractului, administratoarea și patronul de la Tredeco au încheiat o înţelegere prin care ambele firme și-au predat câte un bilet la ordin în alb, ce putea fi folosit în condiții stabilite de comun acord, spun cei de la bihorjust.ro.
Contractul dintre cele două firme s-a derulat normal până în sezonul de iarnă 2019-2020, susține partea vătămată. Potrivit plângerii acesteia, firma Tredeco ar fi trimis prin e-mail un contract subsecvent, datat 30 octombrie 2019, pe care administratoarea societății partenere l-a semnat, l-a trimis înapoi, dar nu ar mai fi primit exemplarul semnat de firma Tredeco.
Cu toate acestea, înțelegerea a continuat: firma care a închiriat utilajele a executat lucrările comandate de Tredeco și a emis facturi. Cele pentru lucrările efectuate în perioada noiembrie 2019 și ianuarie 2020 au și fost achitate.
Nu a mai plătit
În luna mai 2020, Tredeco a restituit către firma reclamantei cinci facturi pentru lucrări prestate între decembrie 2019 și martie 2020, cerând restituirea a aproape 210.000 de lei. În respectiva solicitare se menţiona faptul că între cele două firme nu fusese semnat un contract subsecvent sau un act adiţional. Aşadar, Tredeco spunea că firma păgubită, care are sediul în Bihor, a efectuat deszăpezirea autostrăzii fără a exista un contract în acest sens. Asta chiar dacă Tredeco stabilea zonele de intervenţie, precum şi numărul de utilaje pe care le solicita de la firma bihoreană, chiar în perioada în care se susţinea faptul că nu exista un contract.
În tot acest timp, au ajuns la scadență trei facturi în valoare de 710.000 de lei. „Arătând că Tredeco nu le-a achitat și nici nu ar fi avut vreo intenție să o facă, administratoarea subcontractorului a depus la bancă biletul la ordin primit în baza pactului cambial și a încasat toată suma ajunsă la scadență. Doar o singură factură, ce nu era scadentă în acel moment, a rămas neachitată”, se arată pe bihorjust.ro.
Marius Cosma este acuzat că, după două zile, ar fi completat cu date nereale biletul la ordin primit de la firma din Bihor și a scris în document suma de 710.000 de lei, care ar fi fost sume necuvenite care au intrat în posesia companiei subcontractoare.
Doar că firma din Bihor nu avea suma respectivă în cont, aşa că, potrivit legii, banca a raportat-o în Centrala Incidentelor de Plăți, ceea ce a dus la blocarea conturile acesteia. „Un raport de expertiză contabilă extrajudiciară depus de partea vătămată arată că prejudiciul suferit în acest fel se ridică la peste 740.000 de lei”, anunţă bihorjust.ro.
Nu recunoaşte fapta
Marius Cosma, patronul de la Tredeco, nu se consideră vinovat, şi spune că a introdus biletul la ordin pentru a recupera suma retrasă de administratoarea subcontractorului, în condiţiile în care, spune el, nu ar datora niciun ban companiei din Bihor, pentru că nu avea un contract valabil cu aceasta.
„Considerând că avea la dispoziție calea unei acțiuni în justiție pentru realizarea dreptului societății sale, Parchetul Ineu l-a trimis în judecată pe Marius Iosif Cosma, sub acuzațiile de înșelăciune și fals sub semnătură privată”, a mai scris bihorjust.ro.
Şi sechestru
După cum am precizat deja, dosarul se află pe rolul Judecătoriei Ineu, care a stabilit că următorul termen de judecată se va desfăşura în data de 27 septembrie. În acest proces, Marius Iosif Cosma are calitatea de inculpat, Tredeco Holding calitatea de parte responsabilă civilmente, iar Invent Trust are calitatea de parte civilă. În ceea ce priveşte firma Tredeco, aceasta îşi continuă activitatea de deszăpezire a autostrăzii, după ce, în 2020, a câştigat licitaţia aferentă unui acord-cadru valabil pentru o perioadă de patru ani. Asta chiar dacă judecătorii au decis să impună sechestru asigurător „asupra bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare aparţinând inculpatului Cosma Marius Iosif şi părţii responsabile civilmente Tredeco, până la concurenţa sumei de 730.560,38 lei”, după cum se arată în decizia Judecătoriei Ineu.
Trimite articolul
XSpecific capitalismului românesc, colaboratorii și partenerii încearcă sa se țepuiască pe unde pot! Din păcate nici justiția nu va face dreptate deplina, va judeca doar in numele legii nu și in spiritul legii! Strict pe documente fără sa verifice faptele in sine dacă sau efectuat serviciile sau nu, etc
A dat spaga la primarie apoi s a considerat stapanul inelelor ..oricum Aceste firme de deszapezire sunt toata facute pe mafie vezi palcu de la inteco …..mafie politica
@Alin Gherasim : Prin simplul fapt ca se refuza un BO (bilet la ordin ) venit la plata, pentru ca asa se numeste neplata unui BO – refuz la plata- nu se blocheaza conturile unei societati. Singurul lucru care se intampla este raportarea acestui refuz la plata de catre banca in Centrala Incidentelor de Plati (C.I.P ). Blocarea conturilor societatii se face printr-o adresa de infiintare a unei popriri asupra disponibilitatilor banesti. Dar in articol nu se precizeaza asta.
-
A instituit propriri un executor
Cine stie pe cati io mai ars
Deszăpezire unde? Ca zăpadă n am mai în ultimii 5 ani.
Cineva i-a tinut spatele, un puliticean cu nume greu in ARAD…
-
Pistru Eusebius i tine spatele