Birourile Parchetului European din Timişoara şi din Bucureşti i-au pus sub acuzare pe patronii firmei Arsat Pecica, firma în sine, dar şi alte două persoane, într-un dosar de fraudă în care prejudiciul a fost calculat la peste 2,8 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, care au fost încasate de societatea din Pecica. „După cum s-a raportat în luna martie 2024, administratorul unei companii beneficiare a fondurilor europene este acuzat că a falsificat o serie de documente prin care a pretins că a finalizat unele lucrări care, de fapt, nu au fost executate integral. În plus, suspecții sunt acuzați că au folosit documente falsificate pentru a dovedi că echipamentele au fost livrate înainte de termenul limită al proiectului”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului European.
„În timpul perchezițiilor efectuate în martie și săptămâna aceasta, autoritățile au pus sub sechestru case, terenuri și numerar în valoare de un milion de euro de la suspecți, în efortul de a recupera fondurile UE și naționale fraudate. Datorită unei investigații rapide, peste 1,8 milioane de euro, finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și fonduri naționale, nu au fost plătite către beneficiar”, mai anunţă procurorii.
Familia Ghinea
Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, principalii suspecţi în acest dosar sunt Valerică Ghinea, administratorul societăţii Arsat Industrie, şi fiul său, Andrei Cătălin Ghinea, asociat în aceeaşi firmă. Totodată, pe lista suspecţilor şi-au „făcut loc” şi reprezentantul firmei de construcţii care executa lucrările cuprinse în cadrul proiectului european, dar şi dirigintele de şantier, care a girat neregulile din cadrul proiectului. „Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă între trei și zece ani de închisoare”, au mai anunţat reprezentanţii Parchetului European, care au ţinut să precizeze şi faptul că toate persoanele vizate sunt prezumate a fi nevinovate până la probarea vinovăției în instanțele judecătorești române competente.
Percheziţii în martie
Reamintim faptul că, în luna martie a acestui an, „buboiul” de la Arsat Industrie a explodat odată cu percheziţiile făcute de procurorii Parchetului European la fabrica din Pecica. Aceştia au adunat suficiente probe prin care au demonstrat faptul că aproape trei milioane de euro, fonduri europene şi naţionale nerambursabile, au fost fraudate de cei patru menţionaţi mai sus. Urmează că dosarul să ajungă în atenţia magistraţilor.