Prima parte a procesului în care Nicolae Ioţcu a fost judecat pentru trafic de influenţă a luat sfârşit. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Arad a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare. Ceilalţi doi inculpaţi, respectiv Adrian Nedelciu, fostul director al Direcţiei Tehnice din cadrul CJA, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, iar Alin Mircea Pătraşcu, administrator al Medicare Technics, a primit o pedeapsă de un an şi nouă luni de închisoare cu suspendare.
Judecătorii Tribunalului Timiş au decis că toţi cei trei inculpaţi din dosar se fac vinovaţi de infracţiunile pentru care au fost trimişi în judecată. Pe lângă condamnarea penală, instanţa a decis ca de la Nicolae Ioţcu să fie confiscate sumele de 35.000 de lei şi 10.000 de euro. Sentinţa magistraţilor vine ca urmare a unei anchete care a apărut în atenţia opiniei publice în vara lui 2015. Atunci, în 24 iulie, procurorii DNA au descins la sediul Consiliului Judeţean Arad, dar şi la locuinţa lui Ioţcu, de unde au ridicat mai multe sume de bani care, spun anchetatorii, au fost primiţi de la Medicare, prin Alin Pătraşcu, pentru a întocmi un caiet de sarcini pentru achiziţia unor aparaturi medicale pentru Spitalul Judeţean Arad. Mai mult, în 24 iulie a fost organizat chiar un flagrant în care Ioţcu ar fi căzut, fiind prins de cei de la DNA cu un plic în care erau 10.000 de euro.
Dar să vedem ce spuneau procurorii la momentul la care i-au trimis în judecată pe cei trei inculpaţi din dosar: „În cursul anului 2012, inculpatul Ioțcu Petru Nicolae, în calitate de președinte al Consiliului Județean Arad, a pretins de la inculpatul Pătrașcu Alin Mircea, administrator al unei societăți comerciale, suma de 40.000 de euro, pentru a-și exercita influența în cadrul procedurii organizate la nivelul Consiliului Județean Arad, pentru atribuirea preferențială a unui contract de achiziție publică privind <Furnizarea în leasing de echipamente medicale pentru dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad>, în valoare de 1.600.000 de euro. În aceeași perioadă și în același scop, inculpatul Nedelciu Adrian, în calitate de director executiv al Direcției Tehnice Investiții în cadrul Consiliului Județean Arad, a acceptat promisiunea remiterii de către inculpatul Pătrașcu Alin Mircea a unor sume de bani pentru a determina funcționari din subordine să atribuie preferențial contractul respectiv. Astfel, inculpații Ioțcu Petru Nicolae și Nedelciu Adrian au solicitat și au determinat funcționari din subordine să întocmească un caiet de sarcini preferențial și au stabilit prin dispoziție comisia de evaluare a ofertelor depuse, influențând pe membrii comisiei, astfel încât aceștia să stabilească ca și câștigător al procedurii societatea menționată anterior în asociere cu o altă firmă.
Urmare a acestei influențe exercitate, contractul respectiv a fost câștigat în luna octombrie 2014 de către asocierea formată din cele două societăți”.
Mai departe, procurorii DNA au arătat şi modul în care Ioţcu ar fi intrat în posesia sumelor de bani primite de la Medicare Technics: „La data de 22 iulie 2015, inculpatul Ioțcu Petru Nicolae a primit printr-un intermediar, de la inculpatul Pătrașcu Alin Mircea, suma de 35.000 lei, iar inculpatul Nedelciu Adrian a primit prin intermediul aceluiași intermediar suma de 10.000 de lei, pentru ajutorul și sprijinul dat în atribuirea contractului respectiv. La data de 24 iulie 2015, inculpatul Ioțcu Petru Nicolae a primit de la inculpatul Pătrașcu Alin Mircea, prin intermediul aceluiași intermediar, suma de 10.000 de euro, urmând ca, în cursul lunii august 2015, inculpatului să-i fie remisă și diferența de 20.000 de euro din suma totală pretinsă, pentru ajutorul și sprijinul dat în atribuirea contractului. Cu ocazia remiterii sumei de 10.000 euro, inculpatul Ioțcu Petru Nicolae a fost prins în flagrant de către procurorii anticorupție, asupra sa fiind găsită suma respectivă de bani”.
Şi-a susţinut nevinovăţia
Iniţial, Nicolae Ioţcu a fost arestat preventiv. Ulterior, a ajuns în arest la domiciliu, după care a fost cercetat sub control judiciar. Pe tot parcursul procesului, Ioţcu şi avocaţii lui au susţinut că fostul preşedinte al CJA nu se face vinovat de comiterea infracţiunii de trafic de influenţă şi că, de fapt, intermediarul ar fi fost factor provocator, insistând ca Ioţcu să primească sumele de bani. Apărătorii fostului şef al Consiliului Judeţean au susţinut în mod repetat că Ioţcu nu ar fi cerut întocmirea unor caiete de sarcini „cu dedicaţie”. Totuşi, coroborând înregistrările video şi audio cu declaraţiile martorilor şi inculpaţilor, judecătorii Tribunalului Timiş au apreciat că Ioţcu se face vinovat de comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Drept urmare, au decis să îl condamne la patru ani de închisoare.
Nu e definitivă
Sentinţa în acest dosar nu este definitivă. Decizia poate fi contestată de oricare dintre părţi în termen de zece zile de la comunicare. Cel mai probabil, toţi inculpaţii vor înainta apel faţă de decizia Tribunalului Timiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!