Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a participat, alături de premierul Nicolae-Ionel Ciucă, la ceremonia de semnare a unei noi serii de contracte de finanțare aferente Componentei 3 – Managementul deșeurilor, Investiția I1, pentru realizarea unor Centre de colectare prin aport voluntar.
În cadrul acestui eveniment s-au semnat 20 de contracte de finanțare cu unitățile administrativ-teritoriale care s-au înscris în această rundă de finanțare. Suma acordată fiecărui proiect este standard – 3,83 milioane lei. Alocarea financiară totală aferentă acestei subinvestiții este de 587.860.000 Euro, echivalentul a 2.891.977.270 lei.
Centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem „door – to – door”, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxuri speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări, precum și alte tipuri de deșeuri, în conformitate cu proiectul – tip pus la dispoziție de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
În județul Arad au fost semnate contracte cu primăriile din Gurahonț, Iratoșu, Sintea Mare și Șiria. Fiecare proiect va fi finanțat cu suma de 3.830.913 lei fără TVA, la care se vor adăuga câte 727.854 de lei valoarea TVA-ului. Pe lista intermediară de proiecte selectate în cadrul apelului, publicată de Ministerul Mediului pe 21 noiembrie, se mai regăsesc astfel de centre finanțate și la nivelul comunei Păuliș (aceeași valoare a investiției), respectiv la nivelul municipiului Arad (valoarea investiției – 14.882.582 lei fără TVA, la care se adaugă 2.827.690 lei valoarea TVA-ului).
Trimite articolul
XBun. Si de cand se pot duce deseuri? Si cat costa pe cetatean? Dati-ne si detalii
Unde vor fi centrele, și pe cind funktionale?