Centrele de zi pentru vârstnici din municipiul Arad au reprezentat, de-a lungul ultimilor ani, o alternativă de succes la tendinţa de însingurare a bătrânilor. Create aproape în fiecare cartier al oraşului, aceste centre le-au oferit seniorilor arădeni şansa de a se întâlni unii cu alţii, de a socializa, de a depăna amintiri împreună, de a petrece timpul în mod plăcut… le-a oferit şansa de a nu se simţi singuri, inutili, uitaţi, abandonaţi.
Pandemia şi restricţiile sale au închis toate cele şapte centre de zi pentru vârstnici din municipiu (transformându-le chiar pe unele dintre ele în centre de vaccinare anti-COVID). A fost o lovitură grea pentru pensionarii din Arad. Revenirea la normalitate a adus cu sine speranţa reactivării vieţii sociale a seniorilor, a reluării vechilor activităţi şi obiceiuri. Din păcate, însă, doar trei din cele şapte centre de zi pentru vârstnici au redevenit funcţionale – cele din cartierele Aradul Nou, Micălaca şi Grădişte.
Raţiuni economice
De ce această restrângere de activitate? „Trebuie să luăm în calcul atât latura financiară, economică pe care o implică Primăria în acest sens, dar în acelaşi timp am ţinut să strângem, ca şi comunitate, să facem câteva poluri mari de interes astfel încât să nu avem chiar pe fiecare cartier unde veneau foarte puţini pensionari şi alocam atât resursă umană, cât şi financiară. De aceea am restrâns activitatea, lăsând câteva centre mai mari în care să revină pensionarii. A fost de impact, au fost destul de multe şi mari presiuni la Primărie pentru că se venea şi se întreba <când redeschideţi centrele?, când putem să venim?>… Da, sunt o categorie vulnerabilă de persoane şi, într-adevăr, trebuia neapărat să reluăm activitatea şi pentru ei” – a precizat Oana Pârvulescu, director al Direcţiei de Asistenţă Socială Arad, instituţie sub tutela căreia funcţionează centrele de zi pentru vârstnici.
Din Vlaicu în Gai?
Potrivit unor informaţii neoficiale, clădirea în care funcţiona centrul de zi pentru vârstnici de pe Calea Aurel Vlaicu (unul din cele mai solicitate, cu mai multe cartiere arondate) are afectată structura de rezistenţă, fiind nesigură, prezentând pericol pentru viaţa oamenilor. E posibil ca o parte din activitatea desfăşurată aici să se transfere la fostul cinematograf Solidaritatea din Gai. Deocamdată, aceasta e doar o „variantă de lucru”, autorităţile căutând „formula” prin care să se poată realiza acest transfer.
Activitate bogată
Aşa cum rezultă din raportul de activitate al Direcţiei de Asistenţă Socială pe anul 2022, 480 de persoane au beneficiat de serviciile şi activităţile din centrele de zi pentru vârstnici din Arad.
S-a făcut consiliere socio-emoțională pentru 923 de bătrâni. Au fost organizate 70 de activităţi de socializare pe diverse teme: sociale, civice, culinare (o acţiune mai deosebită pe lună în fiecare centru). De asemenea, s-au desfăşurat 86 de activităţi de terapie ocupațională pentru beneficiari. Au fost organizate 3 excursii (cu 92 de beneficiari), 1 aniversare anuală a centrelor (la care au participat 212 persoane) şi 1 petrecere de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice (care a reunit 1.000 de seniori).
Nu au lipsit nici „orele” de terapie prin mișcare de întreţinere (106 acţiuni cu 214 beneficiari) sau cele de terapie spirituală/ oră de religie (106 acţiuni cu 190 de beneficiari). De asemenea, în fiecare centru s-a organizat lunar sărbătorirea zilelor de naştere ale beneficiarilor (36 de astfel de evenimente cu 279 de persoane).
De-a lungul anului 2022, în centrele de zi pentru vârstnici s-au derulat şi 13 activităţi practice, de întreținere a curţii sau parcului aferente imobilului, în care au fost angrenaţi 47 de beneficiari.
Totodată, 339 dintre vârstnici au beneficiat de consultaţii medicale oferite de către asistenții medicali comunitari în fiecare centru, săptămânal. 54 de persoane au fost răsfăţate cu servicii de îngrijire personală – tuns, manichiură şi masaj –, în cadrul celor 18 activităţi tematice organizate de-a lungul anului trecut. 240 dintre beneficiarii centrelor s-au implicat în acțiuni caritabile, vizite efectuate în şcoli, grădinițe sau cămine de îngrijire. 260 de pensionari au participat la cele 12 acțiuni cultural-artistice organizate de coordonatorii centrelor.
De asemenea, cu sprijinul DSP Arad, anul trecut au fost organizate 6 seminarii medicale constând în educație pentru sănătate şi promovarea principiilor de viață sănătoasă (la care au participat 125 de persoane). 53 de beneficiari au participat la un seminar despre siguranța cetățeanului, organizat în colaborare cu Poliția de Proximitate.
Trimite articolul
XDSP Arad … nu uitati de programul de electrocutare a varstnicilor !
Toți spuneam că mai rau ca Falcă nimeni nu poate fi, si iară rezultatul…
Motivele economice nu pot fi invocate, nu cu mult timp in urmă s-au mărit salariile din administrație.
Inca o mostra a guvernarii PNL & PSD…..nu sunt bani?! Ba da si inc foarte multi! Este deajuns sa va uitati la primari cum primesc bani cu nemiluita pentru cirezile de angajati, pentru lucrari mari si fara prioritate samd! Dar desigur pentru cei in varsta, nu exista fonduri, dumnealor ar face bine sa dea coltzul cat mai repede! Marea lor majoritate au trait in comunism si au pareri bune despre aceasta, d-aia trebuie sa dispara!
-
le inchid dar angajatii raman….dupa un timp le vor redeschide si vor angaja pt cele nou deschise….alti bani .alte angajari….ce e greu de inteles?
E interesant la cine va ajunge aceste locații, ținând cont de inventarul fondului locativ de care se ocupă primăria arad.
ar trebui revizuit si ajutorul de deces, e prea mare ! cate 10 lei luati de la fiecare, adaugati la salariile distinsilor nostri bugetari de lux
Vad ca aici nu se revolta sustinatorii ucraineni. Mor de grija alora, batraneii nostrii nu sunt asa importanti. Codobelc, ologu, dilibao,cinefil, unde sunteti? Romani adevarati, ce mai…
-
Prezent, insa n-am ce sa adaug, ati punctat cum trebuie.
Sa nu uitam ca generatia varstnicilor a produs valori.Ei au muncit cate 30-40 de ani
Munca lor poate fi cuantificata.Acum se vorbeste mult,fara substanta.Ne-am bagat sluga la altii fara sa se vada rezultate concrete.Lasati batranii in pace deoarece unii s-au imbogatit din furtul activitatii lor.Doar una din exemple:cine poate face o prezentare concreta a ‘privatizarii’fabricilor?Doar vanzarea metalelor rezultate din agricultura si fabruci a adus unora miliarde.Dar exista manevre mai complexe care daca ar fi prezentate ar developa furtul asa zis capitalist.