ARAD. Începând cu data de 15 martie, în județul Arad se vor deschide patru noi fluxuri de vaccinare, destinate imunizării cu vaccinul Moderna.
Trei dintre aceste fluxuri vor fi operaționalizate în județ, iar un centru va fi deschis în municipiu, după cum urmează:
– Centrul de vaccinare Curtici – Sala de sport – 1 flux
– Centrul de vaccinare Sântana – Sala de evenimente – 1 flux
– Centrul de vaccinare Șiria – fost sediu grădiniță -1 flux
– Centrul de vaccinare Arad, care va fi deschis cel mai probabil în cartierul Micălaca – 1 flux.
În momentul de față, în centrele din municipiu și județ nu se vaccinează cu vaccinul Moderna, pentru că acesta nu este disponibil. Ultima tranșă de Moderna a intrat în țară pe data de 24 februarie, dar întregul lot a fost destinat asigurării dozei de rapel.
Potrivit coordonatorului campanei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, în luna martie sunt așteptate 230.000 de doze de Moderna, care vor fi distribuite în țară. De asemenea, mai sunt așteptate 1,2 milioane de doze Pfizer și 1,2 milioane de doze AstraZeneca.
Tot din 15 martie, se va deschide și lista de așteptare, care va fi disponibilă în platforma de vaccinare, listă pe care se vor putea înscrie și cei programați la imunizare în etapa a III-a.
Rapel la 28 de zile
Moderna utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.
În cazul vaccinării cu Moderna, doza de rapel se administează la 28 de zile.
Trimite articolul
XDe ce nu afiseaza cei in cauza la intrarea in aceste centre care sunt bolile pt care nu s-ar recomanda vaccinarea anti covid? Si medicii pe care ii intrebi evita sa spuna ceva concret zicand ceva de genul *fiecare face ce vrea* !!!!!
PS
si sigur mai sunt si persoane care au comorbiditati de care nici nu stiu fara sa consulte veun medic
Normal ar fi ca medicul de familie sa dea ( sau nu ) o recomandare scrisa celui ce merge sa se vaccineze in functie de starea de sanatate a omului care poate avea de ex. cancer diabet boli de plamani de rinichi / altii fac dializa/ boli de inima , operatii pe cord , alergii de tot felul etc etc. si care sunt sau nu riscurile vaccinarii in asemenea cazuri . Dar ma intreb isi ia oare vreun medic raspunderea sa dea o astfel de adeverinta?
De ce OSM si conducerea UE au hotarat sa se dea despagubiri persoanelor care au probleme de sanatate dupa vaccinare dar In Romania nu se dau asemenea despagubiri ca sa zic asa? Nu facem parte din UE ??