Executivul local le propune luni aleşilor, în şedinţă CLM, să preia în domeniul public al municipiului Arad şi în administrarea CLM Arad imobilele a patru cinematografe şi o grădină de vară. Este vorba de Grădina de vară „Arta” (de pe strada Vasile Alecsandri nr. 2), Cinematograful „Arta” (strada Vasile Alecsandri nr. 2), Cinematograful „Grădişte” (strada Petru Rareş nr. 3), Cinematograful „Studio” (strada Vasile Goldiş nr. 1-3), şi Cinematograful „Solidaritatea” (strada Codrului nr.1). Aceste imobile ar urma să fie înregistrate în evidenţele contabile ale municipiului.
Mai mult, situaţiile activelor şi pasivelor cinematografelor „Arta”, „Grădişte”, „Studio”, „Solidaritatea” şi a grădinii de spectacol cinematografic «Grădina de vară „Arta”», vor fi însuşite, în vederea încheierii cu predătorul Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor “România-Film” a protocoalelor de predare-primire de clădiri şi terenuri. În proiect sunt trecute toate pasivele şi activele aferente acestor cinematografe şi grădini de spectacol.
Cât valoarează fostele cinematografe? De pildă, cinematograful “Studio”, construit în 1912, are o capacitate de 587 locuri, iar totalul activelor (valoarea clădirii) a fost calculat la 1.663,41 lei, terenul aflându-se în folosinţa R.A.D.E.F.
Grădina de vară Arta a fost construită în 1924 şi are o capacitate de 445 locuri. Totalul activelor (valoarea cinematografului) a fost calculat la doar 437,18 lei, terenul fiind şi el în folosinţa R.A.D.E.F. În ceea ce priveşte cinematograful Arta, construcţia este şi ea din 1924, dar numărul de locuri este limitat la 310, valoarea cinematografului şi a obiectelor de inventar fiind calculată la 1.118,90 lei. Cinematograful Solidaritatea a fost construit în 1936, cu o capacitate de doar 261 de locuri. Valoarea clădirii cinematografului a fost calculată la 6.378,07 lei. Cinematograful Grădişte datează din 1915, avea o capacitate de 310 locuri şi a fost calculat ca valoare la doar 930,12 lei.
Justificarea dată
Motivaţia oferită de Primăria Arad consilierilor pentru preluarea acestor cinematografe este faptul că „până în prezent nu s-a finalizat preluarea a patru cinematografe din municipiul Arad, conform prevederilor Legii nr.303/2008, datorită problemelor apărute în ţară la aceste predări, respectiv faptul că protocoalele de predare încheiate de unii primari nu au mai fost însuşite de consiliile locale. Ca atare, conducerea RADEF a solicitat ca să se însuşească de către Consiliul Local activul şi pasivul imobilelor ce se predau”.
Valoarea totală
Potrivit RADEF, totalul activelor pe care Primăria Arad ar urma să le preia (valoarea bunurilor ce fac obiectul transferului) este de 15.918,12 lei din care obiecte de inventar în valoare de 5.390,44 lei (transfer cu plată) iar 10.527,68 lei active fixe. Totalul pasivelor a fost şi el calculat la 1.263,32 lei, reprezentând impozite şi taxe locale.
Nereevaluate
În proiect se mai precizează şi faptul că clădirile sunt cuprinse cu valori de inventar nereevaluate, dar şi faptul că „deşi cinematografele sunt cuprinse în anexa la Ordonanţa nr.39/2005, nu există vreo hotărâre prin care să se exprime voinţa consiliului local cu privire la preluarea lor în domeniul public al municipiului, iar atribuţia de gestiune a domeniului public şi privat este în exclusivitate a acestuia”.
Adriana Barbu Dănilă
Citiți principiile noastre de moderare aici!