Primul eveniment din acest an al G21 este „Sculptura azi 4 discursuri”, expoziţie care se află la a IX-a ediţie.
„G 21 este un proiect complex. Nu este expoziţional în sensul clasic, spaţiul galeriei încearcă să sugereze ceva din acele workshop-uri în care s-au produs aceste lucrări – ne-a spus Anamaria Şerban, comisar (curator), împreună cu Cosmin Moldovan, al acestui proiect. Pentru mine a fost o deosebită bucurie să întâlnesc oameni pe care nu-i mai cunoscusem. G21 curent alternativ-curent continuu prezintă un grup de artiști în secțiunea On the spot și o serie de expoziții. Facem o radiografie a sculpturii contemporane. Promovăm sculptorii noului val. Începând din 2007 prezentăm, anual, patru sculptori, patru direcţii şi tot atâtea tendinţe-cardinale, diferite în cadrul aceleiaşi expoziţii, şi, totodată, diferite faţă de ediţiile precedente”.
De această dată îi putem cunoaşte, prin prisma operelor lor, pe: Ivo Bakker – cu „Adăpost”, Cosmin Cociș – „Corpuri de lumină”, Eszter Peter – „Silța (n.n. capcana) de hârtie” şi Michael Wieczorek – „Akademos”.
Vernisaj cu miros de iarbă
Deschiderea celei de-a IX-a ediţii a expoziţiei „Sculptura azi 4 discursuri” a avut loc, miercuri seara, la Galeria Naţională de Artă „Delta”, în faţa unui public numeros (cu foarte mulţi tineri artişti), care şi-a bucurat nu numai ochii (cu operele prezentate) dar şi nasul (cu mirosul ierbii de curând cosite, care „decora” ambientul).
Şi vernisajul a fost noncoformist. Cu…discursuri scurte. Artistul plastic arădean Onism Colta remarca, la început, „Că de fiecare dată (n.n. tinerii artişti) vin cu un aer proaspăt” şi se bucură că „Primăria Aradului este unul dintre susţinători”.
Viceprimarul municipiului, Levente Bognar, a fost încântat de „atmosfera inedită a acestei expoziţii” iar prof. univ. dr. Ileana Pintilie, de la Facultatea de Arte şi Design din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, declara că „n-a rezistat invitaţiei de a veni la deschiderea acestei exopoziţii” pentru că „este o provocare” într-un „proiect foarte dinamic”. Iar, în final, i-a invitat pe participanţi (pentru că „mulţi sunt studenţi sau absolvenţi de arte plastice”) să intre în dialog cu autorii lucrărilor din expoziţie. Ceea ce s-a şi întâmplat.
Un eveniment
Organizat de Asociaţia „Filiala din Arad a UAP România” (președinte: sculptor prof. univ. dr. Dumitru Şerban), finanţat de Centrul Municipal Cultural Arad, Primăria Arad, Consiliul Municipal Arad – prin proiectul G21 /2015 curent alternativ-curent continuu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!