ARAD. Nemulţumiţi că PSD a decis, în 2021, să emită o lege care să elimine pensiile speciale, patru foşti parlamentari din Arad au atacat legea respectivă în instanţă. Iar acest proces a stat la baza unei decizii a Curţii Constituţionale a României, decizie prin care s-a stabilit că anularea pensiilor speciale pentru parlamentari este neconstituţională. Imediat după ce legea a fost votată în unanimitate în Parlament, în februarie 2021, Mihăiţă Calimente, Nicu Cojocaru, Dorel Zăvoianu şi Nicoară Creţ, toţi foşti parlamentari de Arad, au deschis proces la Tribunalul Arad prin care atacau legea referitoare la anularea pensiilor speciale. În cadrul procesului, avocaţii celor patru au solicitat sesizarea Curţii Constituţionale, susţinând că legea care anulează respectivele pensii este neconstituţională. Tribunalul Arad a admis această cerere în luna iunie a anului trecut, aşa că dosarul a fost suspendat până când Curtea Constituţională a emis o hotărâre referitoare la constituţionalitatea legii. Solicitării de la Tribunalul Arad, care a ajuns prima la Curtea Constituţională, i-au fost ataşate alte dosare venite de la alte 17 instanţe din ţară, acolo unde foşti parlamentari au solicitat repunerea în plată a pensiilor speciale, la fel ca foştii parlamentari din Arad. În total, peste 70 de foşti deputaţi şi senatori şi-au dorit înapoi pensiile speciale.
Le-au primit
Curtea Constituţională a discutat joi, 5 mai, solicitarea arădenilor, dar şi a celorlalţi foşti parlamentari. Iar rezultatul a fost pe placul lui Calimente, Cojocaru, Zăvoianu şi Creţ: magistraţii de la CCR au decis că legea privind anularea pensiilor speciale este neconstituţională. „Judecătorii Curții Constituționale nu au intrat pe fondul legii, ci au declarat neconstituțională procedura prin care a fost adoptat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Potrivit surselor HotNews.ro judecătorii au constatat că legea este neconstituțională datorită faptului că proiectul de lege a fost dezbătut și adoptat în regim de urgență de către Parlament deși procedura nu a fost declanșată oficial”, anunţă hotnews.ro.
Şase dintre cei nouă judecători ai CCR au decis că suspendarea plăţii pensiilor speciale este neconstituţională, în timp ce trei dintre judecători au fost de acord cu legea. Printre cei şase judecători care au votat pro-pensii speciale se numără doi care chiar beneficiază de această pensie, respectiv doi foşti parlamentari care, în prezent, sunt judecători la Curtea Constituţională: Valer Dorneanu şi Marian Enache.
Să vină banii!
Aşadar, în urma acestei decizii a Curţii Constituţionale, chiar dacă doar 70 de foşti parlamentari au atacat suspendarea pensiilor speciale, de aceste pensii vor beneficia nu mai puţin de 820 de foşti parlamentari. Potrivit schemei de plată a acestor pensii, parlamentarii care au avut un mandat scurt în perioada 1990-1992 vor primi, lunar, 2.000 de lei. Parlamentarii care au avut un mandat plin, de patru ani, primesc în fiecare lună 4.448 de lei. Pentru două mandate, pensia specială este de 8.896 de lei. În sfârşit, pentru trei sau mai multe mandate, pensia specială lunară este de 10.951 de lei. Şi, pentru ca tacâmul să fie complet, odată cu decizia Curţii Constituţionale, toţi foştii parlamentari vor trebui să primească pensiile speciale pe ultimele 15 luni de zile, de când ele au fost anulate.
Trimite articolul
XNoi nu avem bani să ne cumpărăm de mâncare și ei votează pensii speciale…
De parca nu a fost un lucru premeditat, sa fim serioși. Mari mulțumiri acestor foști conducători în slujba poporului, mari domni mari caractere.
Dar în final, sa trăiască guvernul ca poporul!
Golănia așa zisilor reprezentați ai poporului este de o nesimțire ordinară.
Apoi îți răd, cu tupeu și dispreț, în față.
ce au facut ei special pentru a merita asa ceva ? niste nesimtiti !
Tara pluii cu CCR cu tot!
-
Normal, CCR este votat de parlamentari nu de cetățeni.
Saracii !!! Imi fac sila pardon mila , numai au ce manca !! Si au rupt spatele in scaunele parlamentului de atata dormit pardon munca. Chiar merita …paraziti.
Da gretosul si libidinosul,ca sa nu mai vorbesc de prostia imensa ce il caracterizeaza ,,pe Calimente , nu a crapat inca??Pacat ca un asemenea specimen consuma aerul degeaba
Tovarășul zăvoianu, fost membru al cabinetului PCR, ar trebui să tacă. Mare înfocat comunist era, tremurai numai când îi auzeai numele. Deci tot ei sunt cei cu pensii speciale !!!!!!!!!!!!!!!!!!
niste porci …
Propun Primăriei Arad să le acorde titlul de ,,Milogii Municipiului Arad,, cu ;Magna cum Laude,,
Ţară cu conducători cretini şi imbecili şi noi mână în mână cu iei deoarece nu-i stârpim ca pe buruienile otrăvitoare !
CCR nu poate da o hotarare in acest caz fiindca si ei beneficiaza de pensii speciale , asa ca moraliceste sant cu musca pe caciula . Ar fi ceva de genul intreaba hotul daca e … hot !!
cum nu merita ?????, doar i-ati VOTAT cu doua maini, deci cei care i-au votat ar trebui sa le plateasca pensiile.
Astia toti gramada, sunt adeptii zicalei: “mai bine comunist decat mort de foame!”.
problema e mai simpla pnl si psd pot face o lege care sa fie constitutionala si sa reglementeze aceste pensii nesimtite
Adunatura de nesimiti
Voi credeti ca-i usor dupa ce platesti sa ajungi pe un loc de parlamentar? Te imprumuti, faci de toate, dai din coate, zoala mare…. acum tre sa-si ia si ei dividentele… Avem conducatorii pe care-i meritam ca natiune… simplu…
iaras selectati ?
Nu primesc nimic pana nu se publica in Monitorul Oficial! O sa se voteze legea USR asa cum vrea CCR si o sa primeasca NIMIC!