Să fie o minune, o speranţă, o promisiune sau încă un plan care se va pierde prin sertare, nu știm. Cert este că a apărut o dorință de realizare a unui parc într-o zonă centrală, Zona Podgoria! Acest parc, dacă ar fi construit, cu siguranță am putea spune că ar fi o mare realizare în primul rând pentru sănătatea atât fizică, cât și mentală a arădenilor, într-o zonă flancată de betoane și țevi de eșapament, într-un oraș în care aerul pare tot mai greu de respirat.
Reamintim că, în ultimii ani, s-au dărâmat stadioane și s-au construit magazine, s-au înălțat multe clădiri, au crescut numărul maşinilor, iar parcurile nu prea există aproape în niciun cartier unde trăiesc mii de suflete. Parcurile existente fie sunt prea mici, fie nu au copaci și umbră, fie arată jalnic. Dar să revenim la idee. Edilul Gheorghe Falcă își dorește ca municipalitatea să cumpere terenul de pe fosta Tricoul Roșu unde să construiască un parc care să se unească cu Parcul Pădurice. Noul parc se va numi Parcul Unirii și se va întinde, conform celor declarate de edil, pe trei hectare de pădure, plus un hectar lacul.
30 septembrie, începe aventura
„Am făcut o analiză a ceea ce înseamnă estimări pentru un cost al cumpărării terenului din zona Pădurice. Procedura va fi respectată conform legii. În 30 septembrie vom avea o sedință de consiliul local și voi solicita o hotărâre de consiliu pentru achiziționarea acestui teren. Asta înseamnă că tot atunci trebui să alocăm bani pentru a face procedura de evaluare a terenului și să îi invităm pe proprietari la negocierea de obținere a prețului de cumpărare a acestui teren, negociere care trebuie să fie făcută de o comisie formată din consilieri locali. Noi sperăm ca, în două luni de zile, să realizăm această procedură astfel încât, în acest an, să alocăm bani pentru studiul de fezabilitate de realizare a unui parc central. Dacă Ministerul Culturii va dori să reanalizeze amplasarea monumentului Marii Unirii de pe lac în parc, noi le stăm la dispoziție și atunci numele parcului va fi Parcul Unirii, cu piesa principală monumentul”, a declarat Gheorghe Falcă.
Undeva prin 2018
Dacă studiul de fezabilitate va fi demarat în acest an, atunci în primăvara lui 2017 el va fi finalizat, afirmă edilul. „Prima fază presupune montarea monumentului Marii Uniri, lucrare care ar trebui să fie finalizată până la 1 decembrie 2017. Faza a doua, se va desfășura de la începutul lui 2018 și presupune împădurirea, căci eu nu vreau să punem pomi mici, ci vom planta pomi mai mari, bănci, gazonul cu sistemul de irigat și vom crea o zonă agora – loc pentru adunări publice, adică vom construi un amfiteatru în aer liber”, a completat Falcă. Practic Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” îşi va extinde propriu-zis în acest parc zona didactică, iar cadrele didactice vor putea realiza orele aici, în aer liber. În același timp, arădenii vor putea beneficia și ei de acest loc prin acte culturale ce vor putea fi susținute tot aici.
Canalul Murșel, un vis de ani
„Odată cu preluarea canalului Mureșel de către municipalitate, într-un număr de ani, putem să avem în viitor o legătură a parcurilor care să plece de pe Faleza Mureșului, să facă trecerea în viitorul Parc al Unirii și, după, pe linia canalului Mureșel, să se ajungă în Confecții, iar mai departe până în zona Pădurea Ceala și să te poţi întoarce pe Faleza Mureș. În urmă cu doi ani, un tânăr mi-a propus acest proiect, care presupune un circuit al orașului ce poate fi străbătut și pe bicicletă și care să treacă prin toate parcurile. Uitați că, peste timp, poate vom putea pune în practică și solicitarea acestui tânăr”, s-a destăinuit miercuri primarul.
În loc de concluzie
În concluzie, nu putem decât să ne dorim ca aceste vorbe și planuri să devină realitate, să nu fie obiectul unei campanii, să nu moară în sertarele Palatului Administrativ și, undeva, pe la sfârșitul lui 2018, să vedem că lucruriles-au mişcat cu adevărat, că apar copacii, băncile și promenada. Până la urmă trebuie să ne bucurăm că pe terenul „defunctei” Tricoul Roșu, dacă ne luăm după cele declarate, nu se vor construi blocuri sau magazine, ori nu va sta abandonat ca până acum. Dar, cu siguranță, timpul ne va răspunde și la această întrebare. Noi vă vom ține la curent cu evoluția acestui demers.
Citiți principiile noastre de moderare aici!