Un Ordin al Ministrului Educației publicat în Monitorul Oficial pe 9 septembrie, privind metodologia fundamentării cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar, pe anul școlar viitor (2020-2021), lasă zeci de licee din țară fără clasa a noua. Este vorba despre instituțiile de învățământ care au înregistrat, în sesiunea iunie-iulie 2019 a examenului de bacalaureat, un procent de promovabilitate de 0%. La nivel național, sunt peste 40 de licee – toate tehnologice – care se află în această situație.
La Arad, în situația de a avea zero promovați la examenul de bacalaureat se regăsesc Liceul Special „Sfânta Maria” din municipiu, cu șase candidați înscriși, trei prezenți și niciunul promovat, Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” din municipiu, cu 21 de candidați înscriși, 12 prezenți la examen și niciunul promovat, Liceul Tehnologic „Vasile Juncu” din Miniș, cu doi candidați înscriși, ambii respinși și Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret” din municipiu, tot cu doi candidați înscriși, ambii respinși.
În cea de-a doua sesiune a examenului, la Liceul Special au promovat doi din trei candidați, la „Iuliu Moldovan” (Forestier) doi din șapte candidați, la „Vasile Juncu” niciunul, iar la UCECOM „Spiru Haret”, unul din cei doi înscriși. Însă Ordinul Ministerial face referire doar la sesiunea iunie-iulie, nu și la cea din august-septembrie, astfel că liceele vor rămâne, totuși, fără clasa a noua în anul viitor școlar.
În anul 2011, metodologia prevedea ca liceele cu sub 15% dintre elevi promovați la Bacalaureat să aibă un plan de școlarizare pentru clasa a noua diminuat cu cel puțin o clasă. Prevederea a fost eliminată, însă, în 2013, de către Ecaterina Andronescu, ministru al educației la acea vreme. Ordinul publicat la începutul acestei luni în Monitorul Oficial a fost semnat de Daniel Breaz, ministru interimar al Educației Naționale.
Trimite articolul
X4 licee care oricum ar trebui desfiintate sau comasate
Iar o sa sara in aer groparul invatamntului romanesc, adica sindicatul. Cand o fabrica are 0 productie an de an, dupa cativa ani se inchide si cei de acolo raman fara servici. Cand profesorii promoveaza 4 ani elevi care nici unul nu ia bacalaureatul ce ar trebui sa facem? Sa le dam cumva prime?
Cine vrea sa faca liceul, indiferent de profil, sa dea CONCURS!!Cine nu intra la liceu sa aiba posibilitatea sa dea concurs la o scoala profesională. Ambele sa aiba un numărat de locuri stabilit. Cine vrea sa invete merge mai departe, cine nu vrea sa aiba parte de carte, sa fie angajat necalificat, pe un salariu mic. In scoli sa fie disciplina si elevii sa aiba uniformă școlară. Nu îmbrăcați cu haine de fițe, cu tot felul de celulare si frizuri ca te intrebi daca in acea clădire este scoala sau se lansează moda de ultima moda.
Profesorii sa aiba posibilitatea sa implementeze in scoli regulamente stricte, respect si disciplina. Asa se poate face carte! Sunt pauze pentru ras si recreere! Daca nu ne respectam instituția in care învățam si lucram, atunci nu ne respectam nici pe noi si mai tarziu nici tara in care ne-am nascut!
Cititi putin mai atent si veti descoperii ca unul din aceste licee este o scoala speciala. nu mi se pare ok sa lasi copii acestia pe drumuri (doar cei de la sfanta Maria)
Sfânta Maria e liceu special, cum naiba să-l pui in aceași oală cu celelalte? Pai ăialalți n-au elevi cu handicap sau orbi, ci doar proști
Pentru cei care tot comenteaza despre liceul special Sfanta Maria ii anunt ca acolo nu prea mai sunt orbi, sunt mai degraba nebuni si curve defapt is la gramada iar ce se face acolo numai invatamant nu se poate numi. Aceasta scoala trebuia de mult timp desfintata dar directoarea de acolo are sprijin politic.
La numărul de copii plecați în străinătate cu părinții trebuia sa se desfinteze mult mai multe.
Cand vede florinel tripa ca desfinteaza liceul de elita de la minis acolo unde a intrat si studiat si el cred ca va fi dezamagit…era o traditie sa nu iei bac-ul acolo … florinel tripa l-a luat la 30 de ani…10 ani de pregatire i au trebuit sa ia bac-ul domnului mare deputat…
De cand s-a inceput razboiul in iraq/iran samd. s-a cheltuit aproximativ 1 miliard de dolari pe zi….daca nu ma credeti va rog sa va documentati…
Imaginati-va o lume in care se pompeaza zilnic 1 miliard in Sanatate, Educatie, Infrastuctura …etc.
Ca sa nu mai zic ca la banii astia intr-un an nu ar mai fi foamete in lume… nicaieri… !
Food for tought ..!
😉
Asta nu e nimic. Sunt alte licee la fel de dezastru. Daca 20% din elevi trec atunci liceul e considerat bine de tinut in functiune?
Liceul din Savarsin, hidro din Arad si multe altele sunt dezastre umblatoare.
Orbule, vorbești prostii, dar tu știi bine asta, dar îți place să faci pe prostu. Din contră, e una din putinele din județ care nu e afiliată politic, de acolo și tam-tamul. “Nu prea mai sunt orbi”? E școala specială, automat nu se poate compara din punct de vedere al performanței elevilor, compari daca vrei CFR cu Moise Nicoara, dar nu olimpicul cu paralimpicul.
La minis nu ar fi o minune ,ce sa anvete copii de la deprarmatele alea de la liceu ,,,, secretara divorțată (c,,,a directoarea blonda (de 2 ori cu, ,,a și asa mai departe
sa se transforme in scoli profesionale, clasice si sistem dual, dar sa introduca odata pragul de 5…
Sper ca aceasta masura sa nu dea clase in plus la teoreticele supradimensionate si umplute…cu loaze care n-au ce cauta acolo.
Pana la urma se poate si liceu fara bac, cine vrea liceu, neaparat…liceu profesional!
Na lasa ca scapa de aceasta lege!
CUM? simplu: prin preluarea de alte licee !
Da ce cred PSD-istii astia? ca asi bat joc de noi Aradenii?
Ar fi interesant daca SC. ASTRA VAGOANE, ar prelua unul dintre liceele: Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” sau Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret” si l-ar transporma in scoala profesionala pentru:
– mecanici
– sudori
– vopsitori
– strungari
– electricieni
… etc.
Ce spuneti?