– Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au „spart” o reţea de comercializanţi de motorină şi benzină care au prejudiciat statul român cu aproape 17 milioane de lei, respectiv peste patru milioane de euro. În rechizitoriul întocmit de procurori se menţionează faptul că, în perioada 14 mai 2008 – 8 august 2008, inculpatul Seres Jozsef, în calitate de administrator şi asociat unic al SC Slov Oil Line SRL, cu sediul în localitatea arădeană Sînleani, a desfăşurat activităţi comerciale constând în livrarea de uleiuri minerale (benzină şi motorină) în regim de antrepozit fiscal autorizat, sustrăgându-se de la plata taxelor datorate bugetului de stat (accize şi TVA), în sumă totală de 16.836.446 lei (peste 4 milioane de euro). La rândul său, inculpatul Novak Geza, în calitate de asociat şi administrator la SC Union Trans Global SRL Bucureşti, fiind în legătură cu Seres Jozsef şi ştiind că acesta achiziţiona carburanţi care nu puteau fi livraţi decât după ce au fost achitate accizele, a achiziţionat de la SC Slov Oil Line SRL întreaga cantitate de benzină şi motorină fără a plăti accizele, pentru ca ulterior să revândă carburanţii către diferiţi beneficiari.
Vameşi arădeni implicaţi
În întreaga lor activitate, cei doi evazionişti au fost ajutaţi, potrivit DNA, şi de către patru angajaţi ai Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Arad (DJAOV). Constantin Orbu, inspector principal vamal şi şef al Compartimentului Supraveghere Specială şi Analiză de Risc în cadrul DJAOV Arad, şi Leonaş Uzum, Cristina Elisabeta Costea şi Daniela Adina Dan, lucrători vamali în cadrul DJAOV, nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu referitoare la verificarea circuitului produselor accizabile, înlesnind astfel tentativa de evaziune fiscală pusă la cale de cei doi maghiari. Arădenii acuzaţi în acest caz vor fi judecaţi în funcţie de implicarea pe care au avut-o. Constantin Orbu este deferit instanţei pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată, iar ceilalţi trei angajaţi ai Vămii au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.
Alţi complici
Pe lângă cei doi patroni maghiari şi cei patru vameşii arădeni au mai fost trimişi în judecată Maria Gladis Takacsne, consultant de afaceri, care este acuzată de complicitate la evaziune fiscală şi uz de fals, toate în formă continuată. O altă persoană trimisă în judecată este Cristian Ovidiu Petrilă, traducător, acuzat fiind de aceleaşi fapte ca şi consultantul financiar. Ultimele persoane acuzate în acest dosar sunt Aron Stângu şi Dorel Florea (ambii şoferi angajaţi la firma lui Geza), pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Dosarul a fost trimis spre judecată instanţei arădene.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!