America nu te lasă rece: te uluieşte sau te şochează. Aceasta e fraza cea mai des folosită de cei care au vizitat Statele Unite ale Americii. Nici primarul Gheorghe Falcă nu iese din acest tipar, în pofida faptului că edilul Aradului vizitase deja, de câteva ori, Tărâmul Făgăduinţei şi luase pulsul celei mai impozante dintre democraţiile lumii.
Cu toate acestea, experienţa Washington şi cea a celebrului „Mic dejun cu rugăcine” l-a făcut să exclame de două ori: ”Impresionant”. Impresionant vis-a-vis de modul de organizare a întregului corolar de evenimente grupate în jurul „Mic dejunului cu rugăcine”, impresionant când vine vorba de prezenţa fiecăruia dintre cei care au legătură cu Casa Albă sau cu forurile decizionale ale Americii de Nord, impresionant mai ales când aminteşti de puterea cuvântului politicienilor de peste ocean. O lecţie de viaţă, dar mai ales politică pe care Gheorghe Falcă nu are de gând să o uite. E decis să povestească cui are urechi să asculte, pas cu pas, experienţa pe care a trăit-o săptămâna trecută la Washington şi nu numai: de la invitaţia primită de la cei doi congresmani (Jaff Miller şi Ann Kirkpatrick) şi până la detaliile unor întrevederi cu oficiali cu greutate.
Povestea
Povestea începe de la aterizarea pe aeroport marţi seara, de unde a fost preluat de reprezentanţii Ambasadei României, moment la care a primit şi programul detaliat al vizitei sale. A doua zi, a fost ziua tatonărilor, căci americanii, potrivit edilului, te pregătesc pentru micul dejun printr-un prânz oferit în aceeaşi locaţie. „Nu stai niciodată la masă cu ceilalţi invitaţi din România, ci cu diverse alte personalităţi din lume, cum ar fi Ambasadorul Bahamasului, Cornelius A. Smith, sau cu Miguel Moreno, directorul de programe internaţionale şi guvernamentale de la The Leadership Institute, aşa cum a fost cazul meu. Tot atunci eşti prezentat organizatorilor şi te familiarizezi cu ce va urma”, spune Falcă.
Nimic fără CV
Un prim lucru care l-a marcat pe primar a fost faptul că, la nici o întrunire de gen, nici la aceasta, nici la cele care au urmat, nimeni nu vine „neînsoţit” de propriul CV, discuţiile pornind cu un prim schimb de Curricumul Vitae, indiferent câte pagini ar avea.
Fost procuror general
Pe lista întrunirilor cu greutate pe care le-a avut în popasul său în Capitala Democraţiei, primarul a ţinut să o amintească pe cea cu John Ashcroft, fostul procuror general, de pe vremea administraţiei Bush, care miercuri l-a dus să viziteze unul dintre cele mai vechi orăşele din SUA, plimbare însoţită de discuţii despre România (ţară vizitată de fostul procuror), Europa şi, bineînţeles, sistemul de apărare. „I-am făcut invitaţie să vină în România iar invitaţia ar putea fi onorată”, a precizat primarul.
Micul dejun
Ziua cea mare, joia, a început la ora 7.00, atunci când s-au deschis porţile sălii care a găzduit „Micul dejun cu rugăcine”. Pentru primar, chiar înainte, căci în drum spre eveniment a dat peste manifestanţii gay, care protestau în apropiere de hotelul gazdă al evenimentelor. „Semn de democraţie”, am spune noi.
„Între ora 7.30 şi 8.00, până la sosirea la mic dejun a preşedintelui SUA, Barack Obama, şi a soţiei sale, au loc discuţii între comeseni, extrem de interesante, în condiţiile în care organizatorii au un plan bine gândit chiar şi când vine vorba de cine cu cine stă la masă: o combinaţie dintre oficiali de pe mai toate continentele”. În sală îşi făceau simţită prezenţa ambasadori, primari, oficiali din sute de ţări, dar şi personalităţi importante din staff-ul american precum vicepreşedinţii, Hillary Clinton etc.
Dar nimic nu a egalat, în viziunea primarului, discursurile rostite de organizatori, invitaţii speciali şi preşedinte, cu ocazia evenimentului. Greu de descris, spune primarul. Noi am decis: imposibil.
Întrunirile
La capitolul întruniri grele, purtate după „Micul dejun cu rugăciune”, Gheorghe Falcă le-a amintit pe cele cu Tismăneanu, întrunirea şoc cu… Muzeul Holocaustului, abandonată înainte de final, una cu staff-ul lui Mark Kirk, senator de Illinois, şi neapărat, cea cu John Pistole, administrator The United States Transportation Security Administration şi fostul director adjunct al FBI.
Dacă întrevederea cu Tismăneanu a fost toată mracată de vizita la Muzeul Holocaustului (s-a vorbit mult despre greşeala românească de a nu avea prea multe muzee ale comunismului), întrevederea cu John Pistole a fost una „securizată”. O ultimă masă oferită de Ambasadorul României a pus punct vizitei americane a primarului de Arad.
Părerea
„O vizită impresionantă. Înţelegi după o astfel de experienţă de ce o naţiune cu o istorie mult mai scurtă decât a noastră a ajuns în poziţia de lider mondial. Această poziţie a fost dobândită pentru că statul s-a bazat pe valorile creştine, pe o declaraţie de independenţă cu multă substanţă şi pe o Constituţie cu o mare viziune. De fapt, pasaje din cele două acte s-au regăsit şi pe invitaţia primită la Micul dejun. Am văzut acum cum marii oameni ai lumii se roagă atât pentru familiile lor, cât şi pentru naţiunea pe care o conduc, cum Dumnezeu este mereu prezent în viaţa acestor conducători, am văzut aprecierile pe care le au faţă de conceptul de libertate şi cum se educă o naţiune pentru a cunoaşte atât istoria, cât şi principiile de exercitare a libertăţii. Închei spunând încă o dată: impresionant”.
„Am fost pe banii mei în SUA. Eu am plătit totul dar a meritat” – Gheorghe Falcă
Citiți principiile noastre de moderare aici!