Va fi un week-end cu filme bune la Cinema Arta. Vor fi patru zile în care poţi să te bucuri de unele dintre cele mai premiate filme documentare de prin lumea largă. Va fi pur şi simplu o invazie de documentare de top. Totul se va întâmpla la Arad, în cadrul celei de a doua ediţii a festivalului de film documentar fARAD.
Va fi dublu ca durată faţă de prima ediţie a festivalului şi va avea cu siguranţă mult mai multă trecere la publicul tânăr, din cauza temei abordate de organizatori: PORTRAIT/ LANDSCAPE, filme conectate la realitate. Totul va începe pe 15 octombrie şi se va finaliza pe 18 octombrie, târziu, la cafeneaua KF pentru ultimele discuţii de după proiecţii.
Dorinţele
Luni a fost conferinţa de presă de prezentare a ultimelor detalii ale evenimentului care se vrea un festival de film documentar original în peisajul național, a cărui identitate să se inspire din poziția de frontieră a Aradului. Ce ar vrea să facă fARAD-ul? „Să exploreze diverse forme cinematografice de reprezentare a realității si modalități de a transcende limitele și granițele – formale sau naționale”, spun organizatorii. Şi în această ediţie, fARAD va prezenta filme documentare, hibride şi experimentale, tema aleasă acum inspirându-se, aşa cum susţinea şi Mona Nicoară, directorul artistic al festivalului, luni, în cadrul conferinţei, „din constrângerile formale ale documentelor digitale, dar, mai ales, din abordările specifice ale celor mai importante documentare internaționale din ultimul an, care vor fi prezentate publicului arădean: imaginea «pe lung» și «pe lat», perspectiva de adâncime și unghiul larg, concentrarea pe context sau pe individ”.
Programul festivalului
De joi, ca atare, veţi putea lua cu asalt cinematograful Arta, pentru că de la ora 19.00 va avea loc deschiderea oficială şi prima proiecţie: „Primarul chinez (The Chinese Mayor)”. Vineri vor fi proiectate trei filme: de la ora 17.00 „Secretul nasturelui de sidef (The Pearl Button)”, de la ora 19.00 „Amy” şi de la ora 21.30 „Bondoc”. Sâmbătă, de la ora 15.00, e „Citizenfour”, de la 19.30 „Virunga”, iar de la 21.30 „Spune-mi Marianna (Call Me Marianna)”. Duminică, în ultima zi de festival, vor fi proiectate doar două filme: de la ora 19.00 „Drifter”, iar de la ora 21.00 „Omul cu camera de filmat (Man with a Movie Camera)”, documentarul care va marca închiderea oficială a fARAD. Vor fi şi două evenimente conexe, KF fiind gazda acestora: vineri, de la ora 14.00, va fi „Zona fARAD: Cine are nevoie de documentar?”, o conversație cu Mona Nicoară și Mihai Chirilov despre identitatea, conținutul și ambițiile festivalului arădean, moderatorul fiind Corina Șuteu, în timp ce duminică de la aceeaşi oră 14.00 va fi „Atelier fARAD – Întâlnirea anuală a tinerilor documentariști din Arad”.
Pe ritmul Aradului
Ce spune Mona Nicoară, unul dintre „sufletele” acestui festival? Că manifestarea a fost extinsă la patru zile de proiecţii în loc de două pentru că s-a considerat şi constatat că e greu de susţinut cinci proiecţii de film într-o zi şi că atmosfera e mai bună, mai creativă, mai ofertantă dacă evenimentul se întinde pe o perioadă mai lungă de timp cu mai puţine proiecţii pe zi. Rezumând în cuvintele sale: „am încercat să ne potrivim ritmul festivalului pe ritmul oraşului”. Şi care e ritmul oraşului? Unul bun, spune Mona Nicoară, cu mult mai multe evenimente faţă de anul trecut, cu unele care se suprapun dar care pot coabita şi chiar colabora. Pe când fARAD-ul va fi un festival cunoscut şi peste granițele oraşului? Nu acum, pentru că acum festivalul e într-o fază de creştere. Poate şi acesta este motivul pentru care intrarea e încă liberă, deşi filmele sunt cu adevărat de valoare.
Despre festival
Festivalul de film documentar fARAD este inițiat de Corina Șuteu și organizat de Romanian Film Initiative/ FilmETC, sub patronajul Primăriei Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură. Acesta este al doilea festival de film produs de Romanian Film Initiative/ FilmETC, după Making Waves: New Romanian Cinema, organizat la Lincoln Center în New York și ajuns anul acesta la a zecea ediție. Preşedintele festivalului este nimeni altul decât Mihai Chirilov. Şi în acest an, intrarea la toate proiecţiile de film este gratuită.
Citiți principiile noastre de moderare aici!