– Duminică, în cea de-a treia zi a „maratonului” folcloric de la Moneasa, în Grădina de Vară a staţiunii, proaspăt renovată ca pentru o mare sărbătoare, a avut loc ediţia jubiliară a „Festivalului cântecului popular din Ţara Zărandului”. Ajuns la patru decenii de existenţă, festivalul, care a constituit pentru mulţi tineri interpreţi de muzică populară o veritabilă rampă de lansare, a adunat şi în acest an mii de iubitori ai cântecului stămoşesc autentic pentru a-i cunoaşte pe cei care bat acum la porţile afirmării dar şi pentru a-i revedea pe cunoscuţii solişti din judeţ ori pentru a-i admira pe invitaţii de onoare la festival.
Cea de-a 40-a ediţie a Festivalui cântecului popular din Ţara Zărandului, chiar dacă a fost ameninţată de nori şi câţiva stopi de ploaie, s-a desfăşurat în condiţii foarte bune. Ediţia jubiliară a început cu evoluţia concurenţilor. Au participat 17 tineri solişti din 14 judeţe care interpretat o doină sau baladă fără acompaniament şi un cântec de joc acompaniaţi de orchestra „Rapsozii Zărandului”, principalul organizator al festivalului. În timpul deliberării juriului, condus de realizatoarea TV Marioara Murărescu, pe scenă a urcat cunoscuţii interpreţi arădeni: Malvina Nagy, Voichiţa Suba, Daniela Dudaş, Ioana Luguzan, Cornelia Căprariu Roman, Tiberiu Crişan. A urmat gala laureaţilor, acordându-se premii în valoare totală de 4.600 lei. Marele premiu a fost obţinut de Ioan Oprişan Ana-Maria (judeţul Mehedinţi). Premiul I a fost acordat lui Toma Petru-Bogdan (Hunedoara), premiul II – Ţăran Milena (Timiş), premiul III – Popa Sorina-Mihaela (Bihor). Menţiuni au primit: Negrean Sergiu-Aurelian (Bistriţa) şi Ovidiu Furnea (Mureş). Premiul special al Primăriei Moneasa i-a revenit solistului Gojda Ioan din Macea (Arad).
Punctul culminant al festivalului a fost recitalul invitaţilor din acest an - Cristian Pomohaci, Mariana Deac, Sava Negrean Brudaşcu, Petrică Moise şi Formaţia „Virtuozii Banatului” – , care au fost răsplătiţi cu ropote de aplauze de cei peste 2.000 de spectatori.
„A fost o ediţie extraordinară din mai multe puncte de vedere: am avut concurenţi buni, am avut invitaţi de excepţie, am avut un public nuneros şi minunat iar timpul a ţinut cu noi”, ne-a declarat, în final, taragotistul Petrică Paşca, dirijorul orchestrei „Rapsozii Zărandului”.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!