Noul prefect al studenţilor Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” are planuri mari.
Ce înseamnă să fii liderul studenţilor unei universităţi cum este Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”?
Paul Bărbulescu: Funcţia mea, oficial, este cea de preşedinte al Consiliului Consultativ al Studenţilor din universitatea noastră dar, neoficial, funcţia este echivalată cu cea de prefect al studenţilor, aşa cum de fapt este cunoscută de toţi colegii mei. Am fost ales în mod democratic de studenţi, în baza unei metodologii riguroase prevăzută de statutul nostru şi de regulamentele Universităţii. În paralel am fost ales şi reprezentant al studenţilor Facultăţii de Ştiinţe Economice în Senatul Universităţii. Este, pentru mine, o poziţie extrem de onorantă având în vedere faptul că sunt liderul a peste 16.000 studenţi care învaţă într-o universitate de prestigiu şi care dispun de condiţii de studiu la nivel european. Trebuie să subliniez faptul că studenţii noştri se bucură de totalul sprijin al conducerii Universităţii, personal al rectorului, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, care este deschis la orice problemă ridicată de noi. Chiar am organizat, de curând, împreună cu conducerea Universităţii, o întâlnire cu studenţii la care au participat conducerile tuturor facultăţilor, unde studenţii şi-au spus deschis problemele cu care se confruntă.
Ce planuri ai în această nouă funcţie?
Bărbulescu: Aţi spus bine nouă funcţie pentru că eu am activat în conducerea Ligii studenţilor şi anul trecut iar acum am fost ales preşedinte. Ne dimensionăm activitatea de organizaţie, având în vedere prevederile noii Legi a Educaţiei, care asigură studenţilor un rol activ, ei devenind parteneri în procesul educativ într-un sistem academic centrat pe student şi nevoile sale. Am, alături de colegii mei, un ambiţios plan de activităţi şi proiecte, unele fiind deja demarate. Pentru că ne aflăm în preajma Crăciunului, am organizat o acţiune umanitară de adunare de obiecte şi fonduri pentru nevoiaşi. Am început un alt proiect, sub genericul „Adaptabilitate economică în contextul crizei mondiale”, în parteneriat cu ING Bank, a cărui primă etapă s-a bucurat de un mare interes printre studenţi. Pentru că la universitatea noastră învaţă peste 1000 studenţi de peste hotare, dintre care peste 700 din Italia, vom organiza proiecte interculturale care vor ajuta studenţii români şi pe cei străini să se cunoască mai bine, să-şi respecte tradiţiile şi obiceiurile.
Vreţi deci să ieşiţi cu studenţii în lume, cum se spune?
Bărbulescu: Trebuie să fim conştienţi de rolul nostru de catalizator al societăţii în care trăim şi unde ne perfecţionăm. Şi Aradul trebuie să simtă elanul unei comunităţi academice puternice, la fel cum se întâmplă în alte centre universitare de tradiţie din ţară dar şi din străinătate. Continuăm, de fapt, un trend pornit de predecesorul meu, Adrian Manta, cu care am colaborat şi cu siguranţă voi mai colabora, pentru că la conducerea organizaţiei noastre vrem să impunem continuitatea ideilor şi bunelor practici dar şi demararea de noi şi ambiţioase proiecte.
Prefectul studenţilor
Paul Bărbulescu are 22 de ani, este student în anul II, Specializarea Marketing, la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi a fost ales lider al organizaţiei studenţeşti din Universitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!