ARAD. Se regândesc propunerile pentru redesenarea străzii Vasile Goldiș, înaintate în debut de septembrie. La începutul lunii octombrie vă informam că Poliția Locală propusese Comisiei de Sistematizare a Circulației reconfigurarea străzii Vasile Goldiș, eliminarea unor locuri de parcare și interzicerea parcării pe o porțiune a acesteia. Înainte ca această propunere să fie votată în comisie, locuitorii zonei ne-au contactat arătându-se nemulţumiţi de propuneri, de faptul că nu au fost consultați și că nu interesele cetățenilor primează.
Am publicat materialul legat de propunerile de pe strada Vasile Goldiş, de reacţiile locuitorilor de acolo şi de poziţia Primăriei Arad exact în ziua în care urma ca aceste propuneri să treacă de Comisia de Sistematizare a Circulaţiei. Propunerile nu au trecut de comisie, fie datorită semnalelor trase de noi, fie datorită plângerilor locuitorilor și a altor plângeri care au ajuns pe alte căi la porţile Primăriei Arad. Potrivit datelor primite de aici, propunerile făcute pentru reconfigurarea parcărilor de pe această stradă vor fi regândite, urmând a fi supuse pe viitor Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei.
Cert este că problema parcărilor din acea zonă de Arad trebuie rezolvată, nu numai ca urmare a apariţiei aici a unor activităţi care atrag şi mai multe maşini în zonă, aşa cum e cazul hotelului de cinci stele, ci şi din cauza lucrărilor de reamenajare a Pieţei Catedralei, lucrări în urma cărora vor rezulta și mai puține parcări, şi a faptului că oricum zona suferă de ani de zile în acest domeniu, parcările libere fiind o raritate aici.
Propunerile inițiale
Propunerile făcute inițial de Poliția Locală erau următoarele:
„Montarea stâlpișorilor de delimitare pe strada Vasile Godiș, (pe partea dreaptă, pe sensul de intrare de pe Bulevardul Revoluției, pe segmentul de aproximativ 12 metri), pentru a împiedica imobilizarea neregulamentară a vehiculelor din zona de referință; amplasarea indicatorului rutier cu semnificația <Oprirea Interzisă> pe strada Vasile Goldiş, partea stângă, în dreptul imobilului cu numărul 3 (în dreptul căii de acces spre curtea interioară aferentă Colegiului Medicilor), cu raza de acţiune până la intersecţia cu strada Românului; mutarea indicatorului cu semnificaţia <Oprirea Interzisă> (existent în dreptul imobilului cu nr. 8) în dreptul imobilului cu nr.6, în zona de acces spre Muzeul Memorial <Vasile Goldiș>), pentru a facilita deplasarea fără incidente pe segmentul de drum public îngustat. Simultan, considerăm oportună redistribuirea locurilor de parcare existente pe partea dreaptă, prevăzute cu dispozitive de blocare (adică mutarea acestor locuri cu aproximativ 10 metri mai în spate, astfel încât să nu se blocheze calea de acces către Muzeul Memorial Vasile Goldiș)”.
Cum a ajuns vestea la arădeni?
Cererea Poliţiei Locale fusese depusă pe 29.09.2022, dar locuitorii din zonă au aflat de propuneri când, într-o zi, au surprins pe stradă muncitorii unei firme de semaforizare/ semnalizare care colorau cu vopsele anumite puncte de pe carosabil și care i-au informat că aici regulile de circulație se vor schimba.
Locuitorii zonei s-au adresat repede Primăriei, două sesizări fiind trimise autorităţii locale pe această temă. În mare, locuitorii subliniau în cereri faptul că pe strada Vasile Goldiș sunt un număr de 20 imobile în care locuiesc câteva sute de familii și totodată își desfășoară activitatea mai multe societăți comerciale iar, ca urmare a propunerilor Poliţiei Locale, pe stradă vor rămâne aproximativ 10 locuri de parcare, față de 31.
Pe scurt, dacă schimbarea va opera, „locatarii imobilelor de pe strada Vasile Goldiș nu vor avea locuri de parcare”, în condiţiile în care cei de aici nu beneficiază de curţi interioare, unde să se poată parca autoturismele.
Ce spunea Primăria
La rândul său, chestionată de noi, Primăria Arad preciza, tot atunci, că propunerea Poliţiei Locale avea în vedere creșterea gradului de congestie a traficului rutier în zona centrală şi dorinţa de a facilita traficul rutier aici, pe strada care a suferit mutații din punct de vedere al activității economice. Tot primăria preciza că nu este vorba decât de „redistribuirea a două locuri de parcare prevăzute cu dispozitive de blocare, nefiind vorba de desființarea locurilor de parcare din zonă. Profilul zonei la care facem referire (strada Vasile Goldiș) este în mod expres legat de activitățile comerciale desfășurate în zonă sau în arealul din proximitatea străzii, de activitățile economice, de existența și funcționarea sediului Colegiului Medicilor din Județul Arad, cu atât mai mult că în zonă a apărut și o unitate hotelieră, ceea ce determină necesitatea reconfigurării accesului rutier și circulației în contextul creșterii semnificative a intensității traficului în zona respectivă, de o manieră care să permită desfășurarea fluentă a circulației rutiere potrivit necesităților de mobilitate urbană, paralel, cu asigurarea locurilor de parcare și utilizarea lor în mod eficient”.
Pe scurt, potrivit Municipalității, mutarea celor două locuri de parcare cu dispozitiv era creditată ca singura modificare care ar fi trebuit să aibă loc acolo, în condiţiile în care locurile de parcare de la intrarea pe stradă nu erau marcate, deci teoretic nu era voie să se parcheze acolo. Stâlpișorii, celebrii stâlpișori anti-parcări, ar fi fost doar garanția că nimeni nu va mai parca neregulamentar acolo.
Cum se va hotărî
Rămâne de văzut care vor fi viitoarele propuneri ale Poliţiei Locale pentru această stradă şi dacă de această dată balanţa va înclina şi în favoarea locuitorilor zonei, dacă cererile lor vor fi măcar analizate sau, mai exact, dacă va exista înainte de toate o consultare pe subiect.
Citește și:
Trimite articolul
Xcred ca normal e ca asemenea propuneri sa fie facute de serviciul politiei rutiere al IPJ Arad. De ce ? D-aia !