Un copil de un an şi jumătate din Sâmbăteni care s-a întors, recent, împreună cu mama sa, din Portugalia, prin Spania, s-a prezentat la medic, având simptomele unei afecţiuni respiratorii. Dat fiind că micuţul a tranzitat o ţară în care au fost semnalate cazuri de gripă porcină, medicii i-au luat probe de sânge pentru a vedea dacă nu e vorba cumva de un nou caz. În cele din urmă, suspiciunea privind îmbolnăvirea prin gripă umană cu noua tulpină de virus a fost infirmată. Medicii au stabilit că micuţul suferea de o banală rinofaringită virală, care evoluează fără febră.
Teama îmbolnăvirii de gripă porcină rămâne, însă, o problemă de actualitate ce trebuie tratată cu maximă seriozitate şi responsabilitate. Însuşi ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat, astăzi, că sistemul sanitar românesc este pregătit în cazul unei posibile pandemii. „Vreau să anunţ oficial că în acest moment nu există niciun caz de îmbolnăvire cu virusul AH1N1 şi nu există niciun caz de suspiciune. Până astăzi la ora 12.00 nu se confirmă prezenţa virusului pe teritoriul României, dovadă că sistemul de sănătate publică funcţionează rapid şi eficient”, a spus ministrul.
În prezent Ministerul Sănătăţii are capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu medicamente antivirale. Este un stoc de medicamentele tampon, suficient pentru situaţia actuală. România are capacitatea prin Institutul Cantacuzino, de a produce vaccinul în cel mult trei luni de la izolarea tulplinii la nivel internaţional. Joi, la Luxemburg, OMS a declarat în faţa miniştrilor sănătăţii că este capabilă în jurul datei de 20 mai să izoleze tulpina şi la jumătatea lunii august poate începe producţia vaccinului. Astfel, primele doze de vaccin ar putea pe piaţă în luna septembrie.
Potrivit ministrului, Institutul Cantacuzino poate produce imediat primă tranşă de două milioane de doze.
Ion Bazac a anunţat că autorităţile au luat o serie de măsuri de prevenire. „Decizia administrării antiviralelor trebuie să aparţină medicilor. Antiviralele luate preventiv nu sunt eficiente”, a avertizat ministrul care a sfătuit populaţia să se spele pe mâini cât mai des şi să se evite aglomeraţia tocmai pentru a se preveni îmbolnăvirea.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!