„Guvernanţii au lovit în învăţământ exact la începerea anului şcolar. Din bugetul Ministerului Edcucaţiei şi Cercetării s-au tăiat 242 milioane de lei, adică aproape 60 de milioane de euro. O sumă imensă, mai ales că aceşti bani sunt tăiaţi, în marea lor majoritate, din cheltuielile cu formarea continuă şi evaluarea personalului, cheltuieli materiale, de întreţinere, servicii ş.a.m.d.”, a declarat Marius Göndör.
La nivelul județului Arad, diminuarea a fost de 1.759.000 lei, la capitolul de cheltuieli de întreținere a unităților de învățământ. „Puterea, prin vocea domnului prefect,a încercat să ne spună că tăierea este mică, în jur de 8%. Eu vă spun că și un singur procent este mult să tai din cheltuielile cu funcționarea unităților de învățământ. Situația stă în felul următor: în luna martie 2012, la acest capitol s-a acordat o sumă suplimentară de 2.872.000 lei repartizată tuturor unităților administrativ teritoriale. Opinia publică trebuie să știe că din această sumă suplimentară s-au tăiat 61%, adică acei 1.759.000 lei. Vă pot spune că nici suma suplimentară acordată în martie nu era îndestulătoare pentru funcționarea normală a școlilor, nu mai vorbim despre situația creată după această rectificare bugetară. Mai adaug faptul că această tendință de tăiere a actualului guvern USL se manifestă în toate comunitățile locale, inclusiv în cele conduse de primari USL. Ca exemplu, comuna Vladimirescu pierde 22.000 lei din cei 36.000 lei acordați în martie sau Lipova care primise 92.000 lei, iar acum i s-au tăiat 56.000 lei și Sântana se confruntă cu aceeași problemă. Mă întreb ce fac liderii județeni ai USL, domnul Căprar și domnul Cristina, dacă ei nici măcar comunitățile conduse de primarii lor nu le pot apăra, ce să mai pretindem pentru ceilalți arădeni”, a continuat deputatul Göndör.
La rândul său, Iustin Cionca a declarat : „Când s-a elaborat bugetul pentru anul 2012, USL, aflat în opoziție pe vremea aceea, a venit cu mii de amendamente prin care solicitau mai mulți bani pentru școlile din teritoriu. Astăzi, la guvernare fiind, nu numai că nu își susțin propriile amendamente, dar mai taie și din puținii bani pe care guvernul PDL a reușit să îi aloce școlilor. Este un fapt deosebit de grav, deoarece primarii și directorii de școli au angajat deja acești bani, organizând licitații și încheind contracte, iar acum se văd în imposibilitatea de a le onora. Evident că firmele care au executat lucrări, vor apela la justiție pentru a-și recupera banii, vor câștiga și astfel multe primării vor avea conturile blocate.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!