ARAD.Deputatul Eusebiu Pistru, secretar executiv al PDL, consideră că noua taxă introdusă în preţul carburanţilor va avea efecte negative în toate domeniile, lovind atât în mediul economic, cât şi în nivelul de trai al cetăţenilor. „Din păcate, costurile acestei noi taxe «marca USL» vor fi suportate tot de români, pentru că orice scumpire a carburanţilor duce automat la scumpiri în lanţ. Este clar că banii în plus colectaţi sunt destinaţi să acopere golul din buget şi nu vor merge spre investiţii”, a afirmat Eusebiu Pistru. Deputatul arădean îşi argumentează afirmaţia prin faptul că Guvernul Ponta a tăiat masiv fondurile pentru investiţii, numeroase proiecte din ţară fiind abandonate.De asemenea, Eusebiu Pistru afirmă că întreaga strategie a Guvernului Ponta referitoare la transporturi reprezintă un eşec şi că nici măcar cele 300 milioane de Euro din bani europeni, realocate „baronilor locali” nu vor ajunge niciodată la transporturi. „Guvernul USL nu este în stare să cheltuie banii europeni alocaţi pentru transporturi, propunând o realocare de 300 de milioane de euro către baronii locali. Ce folos că avem un minister al marilor proiecte, dar care nu face decât să promită. Se introduc noi taxe cu promisiunea că fondurile respective vor fi destinate finanţării unor mari proiecte de infrastructură rutieră. Câţi bani va gestiona acest fond? Cine îl va gestiona? Ce va finanţa şi pe ce criterii? De ce doar infrastructura rutieră, nu şi cea feroviară? Sunt întrebări pertinente, pentru care USL nu are răspunsuri. E clar că aceşti bani, proveniţi din suprataxarea carburanţilor, nu vor ajunge niciodată la Transporturi”, a încheiat Eusebiu Pistru.
Taxa pe stâlp scumpeşte curentul
La rândul său, prim-vicepreşedintele PDL Arad, Iustin Cionca, afirmă că măsurile fiscale anunţate de Guvernul USL riscă să ducă la un blocaj al economiei. „Majorarea accizelor la carburanţi, energie electrică, gaze naturale şi alte produse accizabile vor determina o explozie a preţurilor pentru aceste produse şi vor antrena scumpiri în lanţ, cu efect negativ asupra consumului. Premierul Ponta a vehiculat ideea impozitării progresive, dar a sfârşit prin a oferi românilor scumpiri progresive”, a declarat Iustin Cionca. El este de părere că noua „invenţie” a guvernanţilor, impozitul pe construcţii speciale, va duce automat la creşterea preţului la energie electrică şi gaze naturale. „Această «taxă pe stâlp» se va regăsi în facturile românilor pentru că aceste construcţii se regăsesc în patrimoniul firmelor de producţie şi distribuţie de energie electrică şi gaze naturale, fiind incluse în costurile acestora. Impozitul pe construcţii speciale este o nouă lovitură dată mediului de afaceri şi populaţiei, deoarece presupune o creştere directă a preţului la energie şi gaze”, a mai declarat Cionca. De asemenea, Iustin Cionca afirmă că până şi aşa-zisele măsuri de protecţie au efect de bumerang: „Creşterea salariului minim de la 800 la 900 de lei va avea efect negativ asupra locurilor de muncă, deoarece creşte povara fiscală pe locurile de muncă şi presiunea pe angajatori. Măsura propusă de Guvernul Ponta va conduce la reducerea numărului de locuri de muncă şi creşterea muncii la negru pentru că nu este luată în paralel cu reducerea CAS. Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale este doar o amăgire în acest moment. FMI a spus clar că ea nu este prinsă în bugetul pe 2014. Dacă nu este în buget, nu există”.
„Încă de la instalarea în funcţie, în mai 2012, Guvernul de stânga a dat naştere unui cerc vicios pe care îl continuă şi în 2014: taxele slăbesc economia, iar aceasta nu mai produce venituri, în lipsa cărora guvernul taxează excesiv. Avem de-a face cu o conduită tipic de stânga, o guvernare socialistă, care taxează excesiv mediul economic, chiar cu riscul blocării mecanismelor economice. E clar: Guvernul nu are bani la buget şi ia asemenea măsuri,. Nu are bani şi din cauza faptului că, spre exemplu, în acest an cheltuielile de funcţionare a statului au crescut cu 20% faţă de anul trecut”, a concluzionat Iustin Cionca.
Citiți principiile noastre de moderare aici!