Lunar dăm mii de lei pentru a putea acoperi cheltuielile medii din gospodăria noastră. Corvoada cheltuielilor o resimțim tot mai mult, iar Institutul Național de Statistică a confirmat că mare parte din veniturile unei familii merg strict pe cheltuielile din gospodărie.
Cheltuielile medii ale populaţiei au fost în trimestrul I 2018 de 3.317 lei lunar pe gospodărie (1.270 de lei pe persoană) şi au reprezentat 85,6% din veniturile medii, care au fost de 3.873 de lei (1.483 de lei pe persoană), arată datele Institutul Național de Statistică – INS.
Dacă e să comparăm datele de acum cu cele din perioada crizei am putea spune că există o îmbunătățire, dat fiind faptul că atunci ponderea cheltuielilor era de 95%. Însă, în context european familiile românilor se confruntă cu constrângeri bugetare extrem de mari, în condițiile în care în majoritatea țărilor UE ponderea cheltuielilor este mai mică de 60% din venituri.
Destinații principale: alimente, servicii, taxe
„Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.)”, arată un comunicat al INS.
Bugetul familiei: salarii și prestații sociale
„Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (64,6% din veniturile totale ale gospodăriilor). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (20,4%), veniturile din agricultură (1,5%), veniturile din activităţi neagricole independente (1,8%), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (0,7%) precum şi veniturile în natură (9,5%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (8,2%)”, mai arată datele INS.
Citiți principiile noastre de moderare aici!